Daňové řešení škody na majetku podnikatele

Vydáno: 28 minut čtení

V článku se zaměříme na daňové řešení vzniklé škody na hmotném majetku a zásobách podnikatele, která je způsobena činností podnikatele, v důsledku živelní pohromy anebo odcizením (krádeží) neznámým, resp. zjištěným pachatelem.

 

Daňové řešení škody na majetku podnikatele
Ing.
Ivan
Macháček
 
Škoda v občanském zákoníku
V ustanovení § 2894 až 2971 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ObčZ“), nalezneme část nazývající se „Náhrada majetkové a nemajetkové újmy“. Z § 2894 ObčZ vyplývá, že povinnost nahradit jinému újmu zahrnuje vždy povinnost k náhradě újmy na jmění (škody). V § 2910 ObčZ se pak uvádí, že
škůdce, který vlastním zaviněním poruší povinnost stanovenou zákonem a zasáhne tak do absolutního práva poškozeného, nahradí poškozenému, co tím způsobil
. Povinnost k náhradě vznikne i škůdci, který zasáhne do jiného práva poškozeného zaviněným porušením zákonné povinnosti stanovené na ochranu takového práva. V § 2913 ObčZ se specifikují následky porušení smluvní povinnosti: Poruší-li strana povinnost ze smlouvy, nahradí škodu z toho vzniklou druhé straně nebo i osobě, jejímuž zájmu mělo splnění ujednané povinnosti zjevně sloužit, přičemž této povinnosti k náhradě se škůdce zprostí, prokáže-li, že mu ve splnění povinnosti ze smlouvy dočasně nebo trvale zabránila mimořádná nepředvídatelná a nepřekonatelná překážka vzniklá nezávisle na jeho vůli.
Škodou na nemovité věci se zabývá § 2926 ObčZ.
Zde se uvádí, že kdo, byť oprávněně provádí nebo zajišťuje práce, jimiž se jinému působí škoda na nemovité věci, nebo jimiž se držba nemovité věci znemožní nebo podstatně ztíží, nahradí škodu z toho vzniklou. Škodou z provozu dopravních prostředků se zabývá § 2927 až § 2932 ObčZ.
Způsobem a rozsahem náhrady vzniklé škody se zabývá § 2951 až § 2971 ObčZ. Z § 2951 ObčZ vyplývá, že
škoda se nahrazuje uvedením do předešlého stavu. Není-li to dobře možné, anebo žádá-li to poškozený, hradí se škoda v penězích
. Nemajetková újma se odčiní přiměřeným zadostiučiněním. Zadostiučinění musí být poskytnuto v penězích, nezajistí-li jeho jiný způsob skutečné a dostatečně účinné odčinění způsobené újmy.
Při určení výše škody na věci se dle § 2969 ObčZ vychází z její obvyklé ceny v době poškození a zohlední se, co poškozený musí k obnovení nebo nahrazení funkce věci účelně vynaložit.
Poškodil-li škůdce věc ze svévole nebo škodolibosti, nahradí poškozenému cenu zvláštní obliby.
 
Vymezení škody v zákonu o daních z příjmů
Škodou se podle § 25 odst. 2 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP“), rozumí fyzické znehodnocení (poškození nebo zničení) majetku ve vlastnictví poplatníka, a to z objektivních i subjektivních příčin, pokud je majetek v důsledku škody vyřazen.
Z výše uvedeného vyplývá, že aby bylo možno mluvit o škodě z hlediska ZDP, musí
být splněny dvě podmínky:
škoda je způsobena na majetku poplatníka,
majetek je v důsledku vzniklé škody vyřazen z obchodního majetku poplatníka.
Za škodu se nepovažuje poškození majetku v případě, že majetek je opraven, a v tomto případě náklady na opravu lze zahrnout mezi daňově uznatelné výdaje (náklady).
Poznámka:
V § 28 vyhlášky č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o účetnictví pro účetní jednotky, které jsou podnikateli účtujícími v soustavě podvojného účetnictví, se uvádí: Škodou se rozumí fyzické znehodnocení, to je neodstranitelné poškození nebo zničení, dlouhodobého nehmotného a hmotného majetku a zásob, a to z objektivních i subjektivních příčin.
PŘÍKLAD 1
Podnikatel, který vede daňovou evidenci, při pracovní cestě na zledovatělé vozovce havaruje se svým osobním automobilem zahrnutým v obchodním majetku a způsobí značné poškození vozidla. Vozidlo je následně opraveno v servisu.
Ve smyslu znění § 25 odst. 2 ZDP nejde z daňového pohledu o škodu, neboť nedochází k vyřazení vozidla v důsledku škody z majetku poplatníka. Náklady na opravu vozidla jsou proto daňově uznatelným výdajem podnikatele v plné výši.
PŘÍKLAD 2
Podnikatel, který vede daňovou evidenci, způsobí s osobním vozidlem, zahrnutým v obchodním majetku, dopravní nehodu, při níž dojde ke značnému zdemolování vozidla. Vzhledem k tomu, že náklady spojené s opravou vozidla by byly neúměrně vysoké v porovnání s cenou nového vozidla, rozhodl se podnikatel vozidlo vyřadit z obchodního majetku a prodat ho na součástky.
V daném případě došlo v důsledku havárie vozidla k jeho vyřazení z majetku poplatníka, a proto se jedná o škodu podle ZDP.
V § 25 odst. 2 ZDP se hovoří v souvislosti s vymezením škody rovněž o manku.
Mankem rozumíme inventarizační rozdíl
, kdy skutečný stav sledované veličiny je nižší než účetní.
Za škodu a manko se podle § 25 odst. 2 ZDP nepovažují:
technologické a technické úbytky a úbytky vyplývající z přirozených vlastností zásob vznikající např. rozprachem, sesycháním v rámci technologických úbytků ve výrobním, zásobovacím a odbytovém procesu (přirozené úbytky zásob materiálu, zboží, nedokončené výroby, polotovarů a hotových výrobků),
ztratné v maloobchodním prodeji a
nezaviněné úhyny zvířat, která nejsou pro účely zákona hmotným majetkem.
Ve všech výše uvedených případech půjde o daňový výdaj (náklad), a to do výše ekonomicky zdůvodněné normy přirozených úbytků a ztratného stanovené poplatníkem
. Správce daně může přitom ze zákona posoudit, zda výše stanovené normy odpovídá charakteru činnosti poplatníka a obvyklé výši norem jiných poplatníků se shodnou nebo obdobnou činností, a o zjištěný rozdíl upravit základ daně. Škodou není také prokázaný nezaviněný úhyn nebo nutná porážka zvířete základního stáda.
Přirozené úbytky zásob odpovídající stanovené normě jsou součástí spotřeby zásob, pouze
úbytky zásob nad stanovené normy přirozených úbytků jsou inventarizačním rozdílem a považují se za manko, a
tudíž jsou daňově neuznatelné
.
 
Škoda způsobená na cizím majetku
V § 24 odst. 2 písm. p) ZDP se uvádí, že výdaji vynaloženými na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů jsou rovněž výdaje (náklady), k jejichž úhradě je poplatník povinen podle zvláštních zákonů. V návaznosti na výše uvedená ustanovení občanského zákoníku o vymezení škody a povinnosti náhrady způsobené škody vyplývá, že
škody způsobené na cizím majetku v souvislosti s podnikatelskou činností poplatníka jsou ve vazbě na znění § 24 odst. 2 písm. p) ZDP daňově uznatelné v plné výši.
PŘÍKLAD 3
Zasilatelská firma způsobí při špatné manipulaci s vykládáním zasílaného zboží odběrateli (podnikateli) škodu, kterou dojde zcela ke znehodnocení dodávaného zboží. Vzniklou škodu zasílatelská firma uhradí.
Z § 2951 ObčZ vyplývá, že škoda se nahrazuje uvedením do předešlého stavu. Není-li to dobře možné, anebo žádá-li to poškozený, hradí se škoda v penězích. Při určení výše škody na věci se dle § 2969 ObčZ vychází z její obvyklé ceny v době poškození. S ohledem na znění § 24 odst. 2 písm. p) ZDP je úhrada škody zasilatelskou firmou jejím daňovým nákladem, protože k její úhradě je poplatník povinen podle zvláštního zákona (zde podle občanského zákoníku).
 
Škody přesahující náhrady jako nedaňový výdaj
Za výdaje (náklady)
vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmů
nelze dle § 25 odst. 1 písm. n) ZDP uznat manka a škody přesahující náhrady s výjimkou uvedenou v § 24 ZDP.
Ukážeme si daňové řešení případů škody na zásobách a škody na hmotném majetku zahrnutém v obchodním majetku podnikatele.
Škoda na zásobách
Daňové řešení škody na zásobách (materiálu, zboží apod.) bude záviset na tom, zda poplatník vede účetnictví anebo poplatník vede daňovou evidenci.
V případě, že
poplatník vede účetnictví
, jsou daňově uznatelnými náklady škody na zásobách do výše náhrad.
Poplatník
, který
vede daňovou evidenci
, uplatňuje do daňových výdajů nákup zásob zboží či materiálu již při úhradě faktury za tyto zásoby při jejich pořízení. Při vzniklé škodě na zásobách si může tento poplatník ponechat v daňových výdajích již uplatněné výdaje za nákup zásob v předcházejícím nebo běžném zdaňovacím období, a to do výše náhrad. O výši škody na zásobách přesahující náhrady za tuto škodu musí poplatník snížit své výdaje (storno výdajů) resp. zvýšit základ daně v přiznání k dani z příjmů fyzických osob.
PŘÍKLAD 4
Při inventarizaci v závěru zdaňovacího období bylo zjištěno ve skladu podnikatele manko nad normu stanovených úbytků. Se zaměstnancem (skladníkem) je uzavřena dohoda o odpovědnosti k ochraně hodnot svěřených zaměstnanci k vyúčtování, na základě níž zaměstnanec odpovídá za vzniklý schodek a za ztrátu na svěřených předmětech. Podnikatel vede účetnictví.
V souladu s § 25 odst. 1 písm. n) ZDP jsou daňově neuznatelnými výdaji (náklady) škody a manka nad normu stanovených úbytků přesahující náhrady.
Varianta A:
Zaměstnavatel předepíše zaměstnanci manko nad normu stanovených úbytků k náhradě v plné výši ve smyslu § 252 ZP. V tomto případě bude manko u podnikatele daňově neutrální – proti výnosu z přijaté náhrady od zaměstnance si může podnikatel uplatnit plnou výši manka jako daňový náklad.
Varianta B:
Zaměstnavatel nepožaduje po zaměstnanci náhradu za způsobené manko. V tomto případě si nemůže podnikatel výši manka nad normu uplatnit do daňových nákladů vůbec.
Škoda na hmotném majetku
Pokud dojde u poplatníka ke škodě na hmotném majetku, který je v důsledku škody vyřazen,
lze do daňově uznatelných výdajů (nákladů) zahrnout dle § 24 odst. 2 písm. c) ZDP daňovou zůstatkovou cenu hmotného majetku, a to jen do výše náhrad s výjimkou uvedenou v § 24 odst. 2 písm. l) ZDP.
Obdobně se toto ustanovení vztahuje na zůstatkovou cenu hmotného a nehmotného majetku odpisovaného pouze podle zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZoÚ“), jehož účetní odpisy jsou výdajem (nákladem) podle § 24 odst. 2 písm. v) ZDP.
PŘÍKLAD 5
Řidič podnikatele způsobí v roce 2023 havárii nákladního vozidla, na základě které je vozidlo vyřazeno z obchodního majetku a sešrotováno. Podnikatel vede daňovou evidenci a uplatní za zdaňovací období 2023 polovinu roční výše daňového odpisu vozidla. Zůstatková cena vozidla ke dni vyřazení činí 192 000 Kč. Podnikatel nemá uzavřeno havarijní pojištění, v souladu se zákoníkem práce je zaměstnanci předepsána náhrada škody ve výši 99 000 Kč, za prodej šrotu je získána částka 8 200 Kč.
Vzhledem k tomu, že podnikateli vznikl v souvislosti s vzniklou škodou příjem ve výši náhrady škody 99 000 Kč a příjem za prodej šrotu 8 200 Kč, může si jako daňové výdaje uplatnit výši zůstatkové ceny pouze do výše obdržených náhrad, tj. částku 107 200 Kč. Zbývající část daňové zůstatkové ceny 84 800 Kč je daňově neuznatelná.
 
Škody jako daňový výdaj
Za výdaje (náklady) vynaložené na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů lze uznat podle znění § 24 odst. 2 písm. l) ZDP:
škody vzniklé v důsledku živelních pohrom,
škody způsobené podle potvrzení policie neznámým pachatelem,
škody jako zvýšené výdaje v důsledku opatření stanovených zvláštními předpisy.
U těchto druhů škod je možné do daňových výdajů (nákladů) zahrnout plnou výši daňové zůstatkové ceny hmotného majetku a plnou výši zůstatkové ceny hmotného a nehmotného majetku odpisovaného pouze podle ZoÚ, jehož účetní odpisy jsou výdajem (nákladem) podle § 24 odst. 2 písm. v) ZDP a dále u poplatníků, kteří vedou účetnictví, i plnou výši škody na zásobách.
Podle bodu 27 pokynu č. D-59 k § 24 odst. 2 ZDP škody vzniklé v důsledku živelních pohrom, škody způsobené podle potvrzení policie neznámým pachatelem a zvýšené výdaje v důsledku opatření stanovených obecně závaznými předpisy jsou podle § 24 odst. 2 písm. l) ZDP daňovými výdaji u poplatníků vedoucích daňovou evidenci pouze za předpokladu, že nebyly již jako daňové výdaje uplatněny, a to ani v předchozích zdaňovacích obdobích.
Pokud si poplatník vedoucí daňovou evidenci zahrnul do daňových výdajů nákup zásob zboží nebo materiálu již při úhradě těchto zásob v rámci jejich pořízení, nemůže si tento poplatník zahrnout výši škody na zásobách ještě jednou. V případě škody na zásobách způsobené živelní pohromou resp. škody způsobené podle potvrzení policie neznámým pachatelem si ponechá poplatník, který vede daňovou evidenci, v daňových výdajích výdaje spojené s pořízením zničených nebo odcizených zásob, které byly zahrnuty do daňových výdajů při jejich pořízení a zaplacení.
 
Škoda způsobená živelní pohromou
Za výdaje (náklady) vynaložené na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů lze uznat škody vzniklé v důsledku živelních pohrom. Za živelní pohromu se dle § 24 odst. 10 ZDP považují:
nezaviněný požár a výbuch, blesk, vichřice s rychlostí větru nad 75 km/hod., povodeň, záplava, krupobití, sesouvání půdy, sesuny půdy a skalní zřícení, pokud k nim nedošlo v souvislosti s průmyslovým nebo stavebním provozem, sesouvání nebo zřícení lavin a zemětřesení dosahující alespoň 4. stupně mezinárodní stupnice udávající makroseismické účinky zemětřesení.
Z výše uvedeného vyplývá, že pro daňové účely
lze považovat za živelní pohromu pouze takovou událost, která není způsobena lidským faktorem
. Např. v případě požáru je nutno poplatníkem prokázat v daňovém řízení, že se jedná o nezaviněný požár, tj. požár bez lidského zásahu (např. požár dle potvrzení policie vznikl úderem blesku, samovznícením apod.).
Podmínkou daňové uznatelnosti škody způsobené živelní pohromou je, že výše škody je doložena posudkem pojišťovny anebo posudkem soudního znalce
, a to i v případě, že poplatník není pojištěn. Pokud by posudek pojišťovny nebo znalce obsahoval vyšší než účetní vyjádření škody, nemůže účetní jednotka uplatnit daňově vyšší škodu, než odpovídá škodě vyčíslené v rámci účetnictví.
Do daňových výdajů (nákladů) lze v případě škody vzniklé v důsledku živelní pohromy zahrnout:
podle znění § 24 odst. 2 písm. c) ZDP plnou výši daňové zůstatkové ceny hmotného majetku, resp. plnou výši účetní zůstatkové ceny hmotného a nehmotného majetku odpisovaného pouze podle ZoÚ, jehož účetní odpisy jsou výdajem (nákladem) podle § 24 odst. 2 písm. v) ZDP,
u poplatníků, kteří vedou účetnictví, plnou výši zničených zásob.
Pro vyčíslení výše škody je nezbytně nutné nejdříve provést mimořádnou inventarizaci majetku podle § 29 a § 30 ZoÚ. Dále je nutno vyřazení majetku (zásoby, dlouhodobý majetek) náležitě dokladovat formou likvidačních protokolů s popisem průběhu likvidace a s podpisy odpovědných osob za průběh inventarizace a likvidace majetku.
PŘÍKLAD 6
Areál skladu podnikatele byl zatopen v důsledku povodně. Podnikatel vede účetnictví. Na základě provedené inventarizace způsobených škod na majetku byla zjištěna škoda na zásobách nespotřebovaného materiálu ve výši 61 000 Kč. Výše škody je potvrzena posudkem pojišťovny ČSOB.
Podnikatel může uplatnit jako daňový náklad celou škodu, tzn. výši znehodnocených zásob za 61 000 Kč. Výše pojistného plnění od pojišťovny, v případě, že je podnikatel pojištěn proti povodni a vznikla mu tudíž pojistná událost, je zdanitelným výnosem podnikatele.
PŘÍKLAD 7
V důsledku zaplavení areálu podnikatele došlo ke znehodnocení zásob materiálu, který podnikatel pořídil v minulém zdaňovacím období. Na základě provedené inventarizace skladu a skladových karet byla zjištěna škoda ve výši 42 000 Kč. Podnikatel zajistil posudek pojišťovny Kooperativy, potvrzující výši škod. Zničené zásoby byly protokolárně zlikvidovány. Podnikatel vede daňovou evidenci.
U poplatníka, který vede daňovou evidenci, jsou výdaje za pořízené zásoby daňově uznatelné ve zdaňovacím období, kdy dojde k jejich zaplacení. Proto při vzniku škody na těchto zásobách, pořízených v uplynulém zdaňovacím období, nemůže podnikatel jako daňový výdaj opětovně uplatnit škodu na zásobách, protože hodnota zásob již byla uplatněna jako daňový výdaj při pořízení zásob a jejich zaplacení. Podnikatel ponechá výši znehodnocených zásob v již uplatněných daňových výdajích. Přijatou náhradu od pojišťovny zahrne podnikatel mezi zdanitelné příjmy.
PŘÍKLAD 8
V důsledku krupobití došlo u podnikatele zcela ke zničení zásob hotových výrobků umístěných na venkovním prostranství skladu. Podnikatel, který vede účetnictví, uplatnil jako daňový výdaj na základě provedené inventarizace hodnotu zničených zásob ve výši 86 000 Kč. Protože zásoby nebyly pojištěny, nevyžádal si podnikatel posudek pojišťovny ani soudního znalce.
Při případné následné daňové kontrole správce daně vyloučí z daňových nákladů hodnotu uplatněných zničených zásob. Jednalo se sice o živelní pohromu, ale podnikatel opomenul splnit důležitou podmínku pro uplatnění vzniklé škody do daňových nákladů, tj. nevyžádal si posudek pojišťovny nebo soudního znalce, který by potvrdil výši škod vzniklých živelní pohromou.
 
Škoda způsobená podle potvrzení policie neznámým pachatelem
Podle znění § 24 odst. 2 písm. l) ZDP je daňovým výdajem (nákladem) v příslušném zdaňovacím období škoda způsobená podle potvrzení policie neznámým pachatelem.
Zákon o daních z příjmů ani pokyn č. D-59 přitom neuvádí, zda je nutné, aby poplatník obdržel potvrzení policie ve stejném zdaňovacím období, kdy ke škodě došlo, případně v následujícím roce do termínu pro sestavení daňového přiznání za předcházející zdaňovací období. Proto se lze domnívat, že
není rozhodující, kdy bylo potvrzení policií vystaveno, ale to, že je daňový subjekt schopen toto potvrzení správci daně předložit (např. až v rámci daňové kontroly).
Vzhledem k tomu, že zákon uvádí jako nezbytnou podmínku daňové uznatelnosti škody potvrzení policie bez jejího bližšího označení, nemusí jít pouze o potvrzení Policie ČR, ale i o potvrzení zahraniční policie. To znamená, že pokud dojde ke škodě na majetku poplatníka v zahraničí a podle potvrzení tamější policie je způsobil neznámý pachatel, je vzniklá škoda daňovým nákladem, a to bez ohledu na výši případné přijaté náhrady za pojistné plnění.
Na rozdíl od škody způsobené živelní pohromou,
nemusí být u škody způsobené podle potvrzení policie neznámým pachatelem výše škody doložena posudkem pojišťovny nebo posudkem soudního znalce.
Do daňových výdajů (nákladů) lze v případě škody způsobené neznámým pachatelem zahrnout:
podle znění § 24 odst. 2 písm. c) ZDP plnou výši daňové zůstatkové ceny hmotného majetku, resp. plnou výši účetní zůstatkové ceny hmotného a nehmotného majetku odpisovaného pouze podle ZoÚ, jehož účetní odpisy jsou výdajem (nákladem) podle § 24 odst. 2 písm. v) ZDP,
u poplatníků, kteří vedou účetnictví, plnou výši odcizených zásob.
PŘÍKLAD 9
U podnikatele došlo ke vloupání do skladu prodejny a ke zcizení zásob zboží dle následně provedené inventarizace ve výši 87 000 Kč. Podnikatel vede daňovou evidenci. Dle potvrzení Policie ČR jde o škodu způsobenou neznámým pachatelem.
V daném případě jde o škodu způsobenou podle potvrzení policie neznámým pachatelem. Protože však jde o podnikatele, který vede daňovou evidenci, tento již při pořízení zásob zboží (jejich nákupu) uplatnil pořizovací cenu zásob jako daňový výdaj, a proto se vzniklá škoda na zásobách při výpočtu daňového základu daně z příjmů nikterak neprojeví. Pokud byly zásoby zboží pojištěny, pak přijatá náhrada od pojišťovny bude zdanitelným příjmem u podnikatele.
Pokud by v daném případě policie dopadla pachatele krádeže, musel by podnikatel o hodnotu ukradených zásob zboží zvýšit základ daně z příjmů a o úhradu ukradených věcí se domáhat po pachateli v občanskoprávním řízení (šlo by o pohledávku podnikatele za tímto známým pachatelem).
PŘÍKLAD 10
Podnikatel zakoupil v prosinci 2022 potřebné zásoby materiálu (dřeva) pro výrobu nábytku za částku 79 000 Kč. Podnikatel vede daňovou evidenci a celou výši 79 000 Kč za nakoupené zásoby uplatnil v roce 2022 do svých daňových výdajů. V listopadu 2023 došlo ke vloupání do skladu podnikatele a ke zcizení dosud nespotřebovaných zásob materiálu ve výši 45 000 Kč. Podnikatel nenahlásil vloupání a zcizení materiálu policii.
V daném případě jde o podnikatele, který vede daňovou evidenci, a podnikatel již při pořízení zásob materiálu (jejich nákupu) uplatnil pořizovací cenu zásob při jejím zaplacení jako daňový výdaj. Vzhledem k tomu, že část zásob ve výši 45 000 Kč byla odcizena a podnikatel nemá potvrzení policie, že krádež byla způsobena neznámým pachatelem, je částka 45 000 Kč spojená s pořízením zásob nedaňovým výdajem. V souladu se zněním § 5 odst. 6 ZDP je povinen podnikatel v roce 2023, kdy došlo k odcizení zásob materiálu, zvýšit základ daně z příjmů dle § 7 ZDP o částku 45 000 Kč.
PŘÍKLAD 11
U podnikatele, který vede účetnictví, došlo ke vloupání do skladu prodejny a ke zcizení zásob zboží v hodnotě dle následně provedené inventarizace za 39 000 Kč. Dle potvrzení Policie ČR jde o škodu způsobenou neznámým pachatelem. Zásoby nebyly pojištěny.
V daném případě jde o škodu způsobenou podle potvrzení policie neznámým pachatelem. Protože jde o podnikatele, který vede účetnictví, zaúčtuje podnikatel hodnotu odcizených zásob zboží jako účetní náklad a současně tato výše bude i daňovým nákladem v souladu se zněním § 24 odst. 2 písm. l) ZDP. Pokud byly zásoby zboží pojištěny, pak přijatá náhrada od pojišťovny bude zdanitelným příjmem u podnikatele.
PŘÍKLAD 12
Požár zničil zásoby zboží ve skladu podnikatele v hodnotě dle provedené inventarizace 65 000 Kč. Po provedeném prošetření Policie ČR klasifikovala požár za úmyslně založený a podařilo se jí vypátrat žháře.
Na základě potvrzení policie se nejedná o škodu způsobenou neznámým pachatelem. Proto lze uplatnit do daňových výdajů hodnotu vzniklé škody (hodnota zničených zásob) pouze do výše přijatých náhrad od známého pachatele a případně od pojišťovny.
PŘÍKLAD 13
Podnikatel nahlásil Policii ČR zcizení osobního automobilu, ke kterému došlo z uzamčené garáže dne 5. 8. 2023. Dne 24. 11. 2023 obdrží podnikatel potvrzení od policie, že se nepodařilo zjistit pachatele odcizeného vozidla. Na základě zjištěných skutečností vyplatí pojišťovna, s níž měl podnikatel sjednánu pojistnou smlouvu pro případ poškození nebo odcizení motorového vozidla v lednu 2024 pojistné plnění ve výši 192 000 Kč. Podnikatel vede daňovou evidenci.
Podnikatel uplatní za zdaňovací období roku 2023 daňový odpis ve výši poloviny ročních odpisů. Současně na základě potvrzení policie o způsobené škodě neznámým pachatelem, uplatní za zdaňovací období roku 2023 daňovou zůstatkovou cenu vozidla jako daňový výdaj. V roce 2024 uplatní přijaté pojistné plnění od pojišťovny jako zdanitelný příjem.
PŘÍKLAD 14
Ve firmě podnikatele zničil požár ve skladě zásoby materiálu v hodnotě 80 000 Kč a zcela zničil vlastní objekt skladu o zůstatkové ceně 198 000 Kč. Podnikatel vede účetnictví. Na základě vyšetřování Policie ČR klasifikovala požár za úmyslně založený, tedy požár zaviněný lidským zásahem. Policii se podařilo vypátrat pachatele.
Podnikatel nemůže uplatnit plně vzniklou výši škody na zásobách a na shořelém skladu, protože se nejedná o škodu způsobenou podle potvrzení policie neznámým pachatelem. V daném případě lze uplatnit do daňových nákladů odpisy skladu (hmotný majetek) ve výši poloviny ročních odpisů a dále hodnotu vzniklé škody (hodnota zničených zásob a daňová zůstatková cena vyřazeného skladu) pouze do výše přijatých náhrad od známého pachatele a případně od pojišťovny. Pokud se podnikatel rozhodne vyhořelý sklad nevyřadit z majetku a opravit jej, budou náklady spojené s opravou skladu jeho daňovým výdajem.
U poplatníka, který vede účetnictví, rozeznáváme jak účetní tak daňovou zůstatkovou cenu. Vstupní cena hmotného majetku snížená o uplatněné účetní odpisy stanovené dle odpisového plánu nám udává účetní zůstatkovou cenu. Naopak vstupní cena hmotného majetku snížená o uplatněné daňové odpisy dle ZDP udává daňovou zůstatkovou cenu. Na základě rozdílného postupu uplatňování účetních odpisů dle odpisového plánu poplatníka a daňových odpisů dle ZDP, bývá zpravidla daňová zůstatková cena odlišná od účetní zůstatkové ceny.
PŘÍKLAD 15
Do prodejny podnikatele se vloupal zloděj a došlo ke zcizení hotovosti z pokladny ve výši dle následně provedené inventarizace pokladny 41 000 Kč. Podnikatel vede daňovou evidenci. Podnikatel nahlásil krádež policii. Na základě potvrzení Policie ČR se jedná o škodu způsobenou neznámým pachatelem.
Vzhledem k tomu, že jde o škodu způsobenou dle potvrzení policie neznámým pachatelem, uplatní podnikatel odcizené peníze (tržbu) jako daňově uznatelnou škodu, a to jak v případě, že podnikatel vede účetnictví, tak v případě, že se jedná o podnikatele, který vede daňovou evidenci.
Pokud by však podnikatel krádež neohlásil policii a neměl by tedy od policie potvrzení o způsobení krádeže neznámým pachatelem, pak podnikatel nemůže úbytek hotovosti v pokladně uplatnit jako daňový výdaj (do daňových výdajů lze uplatnit škodu pouze do výše náhrady, která je v tomto případě nulová).
 
Škody jako zvýšené výdaje v důsledku opatření stanovených zvláštními předpisy
Daňovým výdajem jsou dle § 24 odst. 2 písm. l) ZDP rovněž zvýšené výdaje v důsledku opatření stanovených obecně závaznými předpisy. Půjde např. o zvýšené výdaje (náklady) v důsledku změny technologických postupů, zákazu výroby apod. vyvolané zákonnými předpisy. Tyto zvýšené výdaje (náklady) jsou daňově uznatelné bez ohledu na přijatou náhradu.
 
Daňové řešení nákladů spojených s likvidací zásob
Podle znění § 24 odst. 2 písm. zg) ZDP jsou daňově uznatelným výdaje (náklady) vzniklé v důsledku prokazatelně provedené likvidace zásob materiálu, zboží, nedokončené výroby, polotovarů a hotových výrobků.
Pro léky, léčiva a potravinářské výrobky je stanovena zvláštní podmínka daňové uznatelnosti nákladů vzniklých v důsledku prokazatelně provedené likvidace zásob. U léků, léčiv a potravinářských výrobků půjde o daňový náklad pouze tehdy, pokud je nelze dle zvláštních právních předpisů uvádět dále do oběhu. (zákon č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích, ve znění pozdějších předpisů).
Základní podmínkou pro daňovou uznatelnost nákladů je prokazatelné provedení likvidace zásob. Poplatník musí k prokázání likvidace vypracovat likvidační protokol, ve kterém je nutno uvést důvody likvidace, způsob likvidace, čas a místo provedení likvidace, specifikaci předmětů likvidace, a způsob naložení se zlikvidovanými zásobami, a dále uvede pracovníky zodpovědné za provedení likvidace.
Při splnění výše uvedených podmínek
jsou daňově uznatelnými náklady při likvidaci zásob nejen náklady vynaložené na likvidaci zásob, ale i pořizovací cena těchto zlikvidovaných zásob u poplatníka, který vede účetnictví.
 
Likvidace stavebního díla v důsledku škody
V § 24 odst. 2 písm. b) ZDP se uvádí, že při částečném prodeji nebo zlikvidování hmotného majetku je daňovým výdajem poměrná část zůstatkové ceny. Zůstatkovou cenu nebo její část však nelze uplatnit v případě, kdy je stavební dílo (dům, budova, stavba) likvidováno zcela nebo zčásti v souvislosti s výstavbou nového stavebního díla nebo jeho technickým zhodnocením. Obdobně se toto ustanovení vztahuje na zůstatkovou cenu hmotného majetku a nehmotného majetku odpisovaného pouze podle právních předpisů upravujících účetnictví, jehož účetní odpisy jsou výdajem podle písmene v) ZDP.
K výše uvedenému se v bodě 3 pokynu GFŘ č. D-59 k § 24 odst. 2 ZDP uvádí, že
ustanovení o neuznání zůstatkové ceny
(§ 29 odst. 2 ZDP)
likvidovaného stavebního díla v § 24 odst. 2 písm. b) ZDP jako daňového výdaje se nevztahuje na případ, kdy je stavební dílo (dům, budova, stavba) vyřazováno v důsledku škody, a to i tehdy, je-li toto stavební dílo nahrazováno stavebním dílem novým.
Přitom daňovým výdajem je:
zůstatková cena v plné výši, a to při vyřazení stavebního díla v důsledku škody způsobené živelní pohromou nebo neznámým pachatelem podle potvrzení policie anebo škody vzniklé jako zvýšené daňové výdaje v důsledku opatření stanovených zvláštními předpisy [§ 24 odst. 2 písm. l) ZDP],
a)
zůstatková cena jen do výše náhrad, a to při vyřazení stavebního díla v důsledku škody v ostatních případech [§ 24 odst. 2 písm. c) ZDP].
Daňovým výdajem jsou i výdaje vynaložené na odstranění poškozeného nebo zničeného stavebního díla, pokud nejsou součástí ocenění dlouhodobého hmotného majetku podle právních předpisů upravujících účetnictví.
PŘÍKLAD 16
Podnikateli vznikla v důsledku zaplavení škoda na budově skladu, přičemž objekt bylo nutno v důsledku zřícení podmáčených stěn budovy zlikvidovat. Podnikatel uplatňuje výdaje procentem z příjmů.
Pokud podnikatel uplatňuje výdaje procentem z příjmů, jsou v těchto výdajích zahrnuty veškeré výdaje poplatníka vynaložené v souvislosti s dosahováním příjmů z podnikání. Poplatník nemůže uplatnit do daňových výdajů ani odpisy a nemůže v případě škody na hmotném majetku uplatnit ani daňovou zůstatkovou cenu hmotného majetku do daňových výdajů. Přijatou náhradu od pojišťovny však podnikatel musí zahrnout do zdanitelných příjmů (z takto zvýšených příjmů uplatňuje podnikatel výdaje procentem z příjmů).