Uplatnění slevy na manžela (manželku) od 1. 1. 2024

Vydáno: 15 minut čtení

Výše slevy na dani zůstává beze změny, tj. 24 840 Kč, pokud je manželovi přiznán nárok na průkaz ZTP/P, je výše slevy dvojnásobná. Zůstává i podmínka pro uplatnění slevy, že manžel poplatníka nemá vlastní příjmy přesahující za zdaňovací období 68 000 Kč. Zákon č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů (dále jen „zákon o daních z příjmů “ nebo „ZDP “), od 1. 1. 2024 upravuje nově podmínky pro uplatnění slevy na manžela v samostatném § 35bb.

Uplatnění slevy na manžela (manželku) od 1. 1. 2024
Ing.
Monika
Sušánková
Poznámka: Níže uvedený text je vyjádřením soukromého názoru autora, který se nemusí shodovat s právním názorem finanční správy, a tedy nemůže založit (nebo změnit) případnou správní praxi v dané oblasti.
 
Příjmy, které se nezahrnují do vlastních příjmů manžela
Taxativní
výčet příjmů, které se do vlastních příjmů nezahrnují, zůstává téměř beze změn, jen jsou tyto příjmy v zákoně jinak uspořádány. Tyto příjmy, které se do vlastních příjmů manžela nezahrnují, jsou nově uvedené v § 35bb odst. 4, jedná se o tyto příjmy:
a)
dávky osobám se zdravotním postižením, pomoci v hmotné nouzi, státní sociální podpory a pěstounské péče s výjimkou odměny pěstouna,
b)
příspěvky na péči a na sociální služby,
c)
státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem podle zákona upravujícího penzijní připojištění se státním příspěvkem, státní příspěvky na doplňkové penzijní spoření podle zákona upravujícího doplňkové penzijní spoření a státní podpory podle zákona upravujícího stavební spoření,
d)
stipendia po