Vozidlo kategorie M1 - jeho odpisování a finanční leasing

Vydáno: 17 minut čtení

Novela zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP “), obsažená v zákonu č. 349/2023 Sb. s účinností od 1. 1. 2024 zavádí limitování uplatnění daňových odpisů jako daňově uznatelných výdajů u vozidel kategorie M1, a to v nových ustanoveních § 30e–30g ZDP . Vozidlem kategorie M1 se dle § 30g odst. 1 ZDP pro účely daní z příjmů rozumí vozidlo kategorie M1 podle nařízení Evropského parlamentu a Rady upravujícího schvalování motorových vozidel a jejich přípojných vozidel [jedná se o Nařízení EP a Rady (EU) 2018/858 ze dne 30. 5. 2018]. V článku si blíže s využitím příkladů rozebereme tato nová ustanovení zákona a ukážeme si jejich praktické uplatnění.

Vozidlo kategorie M1 – jeho odpisování a finanční leasing
Ing.
Ivan
Macháček
 
Zásady daňového odpisování hmotného majetku
Odpisováním se dle § 26 odst. 5 ZDP rozumí zahrnování odpisů z hmotného majetku evidovaného u poplatníka, který se vztahuje k zajištění zdanitelného příjmu, do výdajů (nákladů) k zajištění tohoto příjmu. Hmotný majetek odpisuje odpisovatel.
Tímto odpisovatelem je poplatník, který má k tomuto majetku vlastnické právo, a další poplatníci vymezení v § 28 odst. 1 ZDP.
Daňové odpisování lze zahájit po uvedení pořizované věci do stavu způsobilého obvyklému užívání, kterým se rozumí dokončení věci a splnění technických funkcí a povinností stanovených zvláštními právními předpisy pro užívání.
Dle § 26 odst. 8 ZDP není poplatník povinen odpisy uplatnit
, přičemž
odpisování lze i přerušit
a při dalším odpisování je pak nutno pokračovat způsobem, jako by odpisování nebylo přerušeno (pokud v době přerušení odpisování neuplatní poplatník daně z příjmů fyzických osob výdaje procentem z příjmů). Přerušením odpisů se neprodlužuje doba odpisování. Pokud poplatník uplatní výdaje paušální částkou, nebo je jeho daň rovna paušální dani, nelze za toto zdaňovací období uplatnit odpisy v prokázané výši ani o tuto dobu prodloužit odpisování pro daňové účely. Po dobu uplatňování výdajů paušální částkou a ve zdaňovacím období, za které je daň poplatníka rovna paušální dani, vede poplatník odpisy pouze evidenčně.
Odpis ve výši ročního odpisu
vypočteného podle § 31 a 32 ZDP lze uplatnit z hmotného majetku evidovaného u poplatníka ke konci příslušného zdaňovacího období [kromě případů uvedených v § 26 odst. 7 písm. b)–d) ZDP]. Odpisy za každý jednotlivý hmotný majetek uplatňované jako daňový výdaj musí být vedeny průkazným způsobem po celou dobu odpisování (např. na inventární kartě majetku).
Pokud
poplatník daně z příjmů vede účetnictví (podvojné)
, je rozdíl daňových odpisů a zaúčtovaných účetních odpisů stanovených na základě odpisového plánu buď připočitatelnou, nebo odpočitatelnou položkou k účetnímu výsledku hospodaření při stanovení základu daně v době, kdy poplatník stanoví daň z příjmů v daňovém přiznání za uplynulé zdaňovací období.
Pokud
poplatník daně z příjmů vede daňovou evidenci
, promítne daňové odpisy jako daňový výdaj v rámci přiznání k dani z příjmů fyzických osob.
Pokud
poplatník daně z příjmů fyzických osob uplatňuje výdaje procentem z příjmů
, jsou v takto vypočtené částce výdajů zahrnuty veškeré výdaje poplatníka vynaložené v souvislosti s dosahováním příjmů ze samostatné činnosti zdaňovaných dle § 7 ZDP nebo v souvislosti s dosahováním příjmů z nájmu podle