Co (ne)jsou ceniny a jak se o nich účtuje

Vydáno: 9 minut čtení

Herci říkají, že není malých rolí, naproti tomu účetní si malých a málo významných účetních případů příliš nehledí. Máme spoustu jiných starostí s položkami, které jsou pro činnost účetní jednotky významné, navíc jsou spojeny s DPH, může u nich být komplikované daňové posouzení. Ty chceme mít správně, proto se jimi zabýváme jaksi přednostně. Málokdo se stará například o ceniny, o kterých je všeobecně známo, že se účtují na účet 213-Ceniny, oceňují se jmenovitou hodnotou, nejsou obvykle spojeny s DPH a posouzení jejich daňové účinnosti je jednoduché. A navíc se v dnešní době vyskytují už málo.

 

Co (ne)jsou ceniny a jak se o nich účtuje
Ing.
Ivana
Pilařová
 
Co je a není cenina
Kdo by váhal, co je to vlastně cenina, nahlédne do ČÚS 016, bodu 3.2.2 a zjistí, že ceniny spadají do kategorie peněžních prostředků v pokladně. Definici pojmu cenina sice účetní
legislativa
neskýtá, nicméně uvádí bohatý výčet. Mezi ceniny však podle ČÚS historicky patří například poštovní známky, kontrolní pásky určené ke značení lihu, dálniční nálepky, kolky, telefonní a ostatní karty, mají-li hodnotu, ze které bude moci být po vydání do užívání čerpáno před jejich vydáním. Jako ceniny se zaúčtují i poukázky na stravování při zajištění stravování prostřednictvím stravenek apod.
To všechno víme. Když si však připustíme, že i účetnictví, stejně jako všechny sféry našeho života, se vyvíjí a co platilo před dvaceti (deseti či pěti) lety, již může být vnímáno jinak, možná si položíme otázku, co je ceninou v dnešní době a zda onen historický výčet ještě platí.
 
Interpretace I-49
Abychom se v problematice lépe zorientovali, nechme se inspirovat interpretací Národní účetní rady I-49 Vykazování a oceňování cenin (schváleno 19. 2. 2024). Úkolem
interpretace
je odpovědět na následující otázky:
a)
Vykazují se všechny ceniny ve skupině „peněžní prostředky v pokladně“?
b)
Pokud se nevykazují všechny ceniny ve skupině „peněžní prostředky v pokladně“, kde se vykazují v rozvaze?
c)
Jak se v účetnictví oceňují ceniny, na kterých není uvedená jmenovitá neboli nominální hodnota v platné měně, ale v jiných jednotkách, jako například v jednotkách služby, která se bude čerpat za ceninu v budoucnosti?
d)
Které ceniny v cizí měně se přepočítávají na českou měnu k rozvahovému dni?
 
Jak ceniny pojímá I-49
Na rozdíl od české účetní legislativy I-49 ceninu definuje. Pod pojmem ceniny chápeme účelový platební prostředek v určité hodnotě, který slouží jako ekvivalent peněz, avšak pouze pro vymezený účel nebo účely. Ceniny musí být:
a)
snadno a pohotově směnitelné za předem známou částku peněžních prostředků nebo
b)
přímo použitelné jako platební prostředek při nákupu předem neurčeného zboží nebo služeb.
Snadno a pohotově směnitelné jsou takové ceniny, které je možné směnit za peněžní prostředky zpravidla do tří měsíců. Ceninou je například tabáková nálepka či stravenka u účetní jednotky, která přijala stravenku jako platební prostředek a očekává následnou směnu za peněžní prostředky.
Ceniny lze rozdělit na:
ceniny k úhradě poplatků nebo daní
jako například kolkové známky, dálniční nálepky, tabákové nálepky, kontrolní pásky ke značení lihu, nálepky, žetony nebo jiné ceniny potvrzující zaplacení poplatku za svoz odpadu,
ceniny k úhradě služeb
jako například jízdenky, místenky, letenky, vstupenky, poštovní známky, telefonní karty, cestovní poukázky na zajištění dovolené, poukázky na sport a kulturu, na preventivní a nadstandardní zdravotní péči, na vzdělávání
,
ceniny k platbám za zboží
jako například dárkové poukázky na nákup zboží
,
slevové poukázky.
Dělení je precizní, ale v podstatě jen opakuje výčet ČÚS 016. V čem tedy I-49 pojímá ceniny jinak? Odpověď je nasnadě – v účetním zachycení. Již nebude platit (a pokud si připustíme ekonomickou podstatu, dáme této teorii za pravdu), že všechno, co je ceninou, bude vykazováno jako „peněžní prostředky v pokladně“, jinými slovy řečeno ceniny mohou, ale také nemusí být zachyceny na účtu 213-Ceniny. Pak je samozřejmě otázkou, kde budou zachyceny ostatní ceniny, které pod peněžní prostředky v pokladně nespadají.
 
Cenina versus potvrzení
Jako platební prostředek je možné vykázat pouze „přímý ekvivalent peněz“, jako je například stravenka u stravovacího zařízení, které ji přijalo namísto peněz. Takové ceniny se oceňují jmenovitou hodnotou a zachycují stejně jako v minulosti na účtu 213-Ceniny a v rozvaze se vykazují dohromady s peněžními prostředky.
Příklad 1
Restaurační zařízení po zavírací hodině kontroluje tržby. Zákazníci platili:
platebními kartami, což (následně) bude připsáno po sražení bankovních poplatků na běžný účet; tržba bude vykázána ve výši před sražením poplatku, poplatky budou účtovány do nákladů;
v hotovosti (211/602);
stravenkami (213/602).
Stravenka je v pozici přímého ekvivalentu peněz, proto je účtována jako cenina. Samozřejmě víme, že při její směně za peníze budou opět distributorskou společností sraženy poplatky, což však nic nemění na tom, že stravenka je ceninou.
Ostatní majetkové hodnoty a instrumenty, které nelze považovat za ekvivalenty peněz, ale za určité „potvrzení“, se vykazují na jiných rozvahových účtech, a to v souladu s účelem jejich použití a v souladu s tím, v jaké roli k dané skutečnosti účetní jednotka vystupuje:
 
Role emitenta
Účetní jednotka v roli emitenta vydává potvrzení jako důkaz o zaplacení konkrétního zboží, služby, daně či poplatku, eviduje vydaná potvrzení před jejich prodejem v podrozvahové evidenci, a to v ocenění vlastními náklady. Tržba za prodané potvrzení je ve své ekonomické podstatě tržbou za předplacené služby, zboží, daně nebo poplatek a takto se eviduje.
Příklad 2
Prodejce energetických tyčinek a nápojů vydává „dárkové poukazy“ na nákup jakéhokoli druhu zboží ve své prodejně. Proč by si zákazníci kupovali poukazy? Protože při zaplacení poukazem je zboží o 20 % levnější. Samotné natištění očíslovaných dárkových poukazů (jejich fyzická výroba) prakticky nestojí žádné náklady (vytištěno na firemní tiskárně). Natištěno bylo 100 poukazů v hodnotě 500 Kč. V evidenční „výrobní“ hodnotě 0,10 Kč byly zaúčtovány do podrozvahového účetnictví na účty 7. účtové třídy. Z pohledu DPH se jedná o víceúčelové poukazy.
V květnu 2024 bylo v hotovosti prodáno 10 poukazů v hodnotě 500 Kč, příjem činí 5 000 Kč. V červnu zákazník zaplatil nákup energetických nápojů dvěma dříve zakoupenými poukazy. Hodnota nákupu odpovídala hodnotě poukazu.
Účtování:
Květen
Výroba 100 ks poukazů – podrozvaha
10
722/799
Prodej 10 ks poukazů
5 000
211/384
Odpis z podrozvahy 10 ks
1
799/722
Červen
Využití 2 ks poukazů – základ daně
826
384/604
DPH
174
384/343
Podrozvahové účty:
722-Vyrobené poukazy
799-Párový účet podrozvahy
 
Role distributora
Distributor, který kupuje potvrzení za účelem jeho dalšího prodeje, vykazuje potvrzení jako zboží v ocenění pořizovací cenou.
 
Role konečného spotřebitele
U konečného spotřebitele, který obdržel potvrzení jako důkaz o předplacení zboží, služby, daně či poplatku od emitenta, se potvrzení vykazuje jako předplacené zboží, služby, daně či poplatky. Potvrzením o předplacení konkrétní služby je například poštovní známka, letenka, jízdenka, předplacená telefonní karta či stravenka (pořízená jako benefit pro své zaměstnance).
Příklad 3
Na příklad 2 se podívejme z druhé strany. Druhou stranou je konkurenční firma našeho prodejce tyčinek a nápojů, která tímto nákupem (nejprve dárkových poukazů a poté zboží) získala zboží konkurence, které bude zkoumat v laboratoři, navíc si vyzkoušela režim „dárkové poukazy“.
Účtování:
Nákup 2 ks poukazů v květnu
1 000
381/211
Využití 2 ks poukazů v červnu – základ daně
826
501/381
DPH
174
343/381
Příklad 4
Zaměstnanci jsou vyslání na zahraniční pracovní cestu mimo ČR. Již dva měsíce před plánovanou cestou (což může být i předcházející účetní období) byly zakoupeny letenky. Letenka je ve své podstatě předplacenou službou, proto bude účtována nikoliv jako cenina (není ekvivalentem peněz, ale „poukazem“ na cestovní službu), ale jako náklad příštích období (381/321). Při použití letenky bude účtováno o nákladu (512/381).
 
Ocenění cenin a potvrzení
Cenina, která se vykazuje jako peněžní ekvivalent, se oceňuje jmenovitou hodnotou. Potvrzení se oceňuje pořizovací cenou.
Příkladem neudržitelnosti vazby pojmu cenina a ocenění jmenovitou hodnotou je poštovní známka. Její hodnota není totiž vyjádřena číselně, ale písmeny A, B, E, Z. Poštovní známku nakoupíme za její aktuální hodnotu, nicméně časem její hodnota roste s tím, jak se zdražují poštovní služby. Samozřejmě nedojde k přecenění, ale zůstaneme u ocenění pořizovací cenou.
Distributor a konečný spotřebitel oceňují potvrzení jejich pořizovací cenou. Pořizovací cenou se oceňují i potvrzení, na kterých není uvedená jmenovitá (nominální) hodnota v platné měně, ale v jiných jednotkách (například v jednotkách zboží nebo služby, které se budou čerpat za potvrzení v budoucnosti). Následná změna ceny služby nebo zboží, na které je vystaveno potvrzení, není důvodem pro změnu ocenění tohoto potvrzení. Ceniny cizoměnového charakteru se k rozvahovému dni oceňují aktuálním kursem ČNB, zatímco potvrzení nikoliv. V části rozvahy a cash flow „peněžní prostředky“ se vykazují pouze ceniny, nikoliv potvrzení.
 
Závěr
A pokud jsme konzervativní a „vůbec se nám to nezdá“ a „třicet let to bylo postaru dobře a najednou není“, tak vězte, že všechno se vyvíjí i náhled na to, co je a není věrný obraz. A že nás třeba právě ČÚS 016 vede poněkud jinou cestou než I-49? Na to máme v samotném zákonu o účetnictví ustanovení, které používáme čím dál častěji. Jedná se o požadavek zákona o účetnictví jako vyšší normy vést účetnictví tak, aby účetní závěrka sestavená na jeho základě podávala věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví a finanční situace účetní jednotky, a upřednostnit tento věrný a poctivý obraz před ustanoveními prováděcích předpisů (prováděcí vyhlášky č. 500/2002 Sb.) a Českých účetních standardů jako níže postavených norem.