Základ a výpočet daně po novelizaci zákona o DPH

Vydáno: 18 minut čtení

Novelou zákona č. 235/2004 Sb. , o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o DPH “), která je součástí zákona č. 80/2019 Sb. , o změně některých zákonů v oblasti daní (tzv. daňový balíček), byla provedena s účinností od 1. 4. 2019 řada dílčích metodických změn, a to i v pravidlech pro stanovení základu daně a při výpočtu a zaokrouhlování daně. Tato pravidla vyplývají z § 36 až 37a zákona o DPH . Obecná pravidla pro stanovení základu daně uvedené v § 36 zákona o DPH vycházejí ze Směrnice Rady 2006/112/ES o společném systému daně z přidané hodnoty (dále jen „směrnice o DPH “). V navazujícím § 36a zákona o DPH je vymezen základ daně ve zvláštních případech, kdy je základem daně obvyklá cena, jejíž definice byla novelou zákona o DPH doplněna na konec § 36 zákona o DPH . V novelizovaném znění § 37 zákona o DPH jsou stanovena pravidla pro výpočet daně a jsou z něj dovozována také pravidla pro zaokrouhlování vypočtené daně. V navazujícím § 37a zákona o DPH jsou stanovena pravidla pro stanovení základu daně a výpočtu daně při uskutečnění zdanitelného plnění, pokud vznikla povinnost přiznat daň z úplaty přijaté před uskutečněním zdanitelného plnění. V článku jsou nejprve vysvětlena základní pravidla pro stanovení základu daně a návazně s využitím příkladů novelizovaná pravidla pro výpočet a zaokrouhlování daně.

Základ a výpočet daně po novelizaci zákona o DPH
Ing.
Václav
Benda
 
Základní pravidla pro stanovení základu daně
Podle § 36 odst. 1 zákona o DPH je základem daně vše, co jako úplatu obdržel nebo má obdržet plátce za uskutečněné zdanitelné plnění od osoby, pro kterou je zdanitelné plnění uskutečněno, nebo případně od třetí osoby. Tato částka je snížena o daň, tj. z částky bez daně se daň vypočte podle § 37 písm. a) novelizovaného znění zákona o DPH, tj. jako přirážka odpovídající příslušné sazbě daně. Z uvedené formulace vyplývá, že v případě, že plátci není příslušná sjednaná cena za zdanitelné plnění uhrazena, základem daně je ta částka, kterou měl za zdanitelné plnění obdržet. Uvedené pravidlo je v souladu s čl. 73 směrnice o DPH.
Postup při stanovení základu daně při přijetí úplaty předem je stanoven v § 36 odst. 2 zákona o DPH. Přijme-li plátce, který uskutečňuje zdanitelné plnění, úplatu např. zálohu před uskutečněním zdanitelného plnění, je povinen z takto přijaté částky podle § 20a odst. 2 zákona o DPH přiznat daň. Základem daně je v tomto případě částka přijaté úplaty snížená o daň. Z toho vyplývá, že daň je možno vypočítat ve smyslu novelizovaného znění § 37 zákona o DPH jak z částky bez daně, tak i z částky včetně daně, jak je vysvětleno v dalším textu.
Z § 36 odst. 3 zákona o DPH v návaznosti na čl. 78 směrnice o DPH vyplývá, jaké položky musí být do základu daně zahrnuty. Podle dřívějšího znění zákona o DPH bylo v tomto odstavci uvedeno, že do základu daně se zahrnuje také
dotace
k ceně, která byla v dosavadním znění