Otázky a odpovědi: Příjem z dohod o provedení práce - připsání úhrady ve prospěch poplatníka

Vydáno: 5 minut čtení

Společnost s ručením omezeným využila v prosinci práce brigádníků na dohody o provedení práce (dále jen „DOPP“) podle § 6 odst. 4 zákona o daních z příjmů . Podle § 38d zákona o daních z příjmů je srážku povinen provést plátce daně při výplatě, poukázání nebo připsání úhrady ve prospěch poplatníka. Chtěli jsme se zeptat, jak vyložit termín „připsání úhrady ve prospěch poplatníka“, zda se jedná o okamžik, kdy účtujeme o závazku z titulu těchto dohod, nebo máme daň srazit až při výplatě. Daň by se pak u DOPP za 12/2018 srazila v lednu a uhradit by se měla v únoru. Poplatník bude vykazovat příjem v roce 2018 dle výkonu DOPP. Pokud jsme daň zaplatili v 01/2019, je oprávněn si sraženou daň započítat na svém daňovém přiznání za rok 2018? Pokud bychom daň zaplatili až v 02/2019, i v tomto případě bychom mohli vystavit poplatníkovi potvrzení a uvést tam daň odvedenou v 02/2019?

Otázky a odpovědi: Příjem z dohod o provedení práce – připsání úhrady ve prospěch poplatníka
Jana
Šmídová
 
Odpověď
Příjem z dohod o provedení práce je považován za příjem ze závislé činnosti podle § 6 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů a způsob zdanění toho příjmu se odvíjí od skutečnosti, zda poplatník má u tohoto plátce daně učiněné (podepsané) prohlášení k dani podle § 38k zákona o daních z příjmů. Za předpokladu, že má učiněné prohlášení k dani, je z tohoto příjmu vždy sražena záloha na daň podle § 38h zákona o daních z příjmů. Za předpokladu, že poplatník u plátce daně neučinil prohlášení k dani a jsou splněny podmínky pro aplikaci srážkové daně podle § 36 odst. 2 písm. o) zákona o daních z příjmů (tzn. daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně z příjmů fyzických osob), pak v uvedeném případě v souladu s § 6 odst. 4 písm. a) zákona o daních z příjmů – tj. z dohody o provedení práce, jejichž úhrnná výše u téhož plátce daně nepřesáhne za kalendářní měsíc částku 10 000 Kč je srážena daň vybíraná srážkou podle zvláštní sazby daně (dále jen „srážková daň“). Přičemž v praxi u těchto příjmů ze závislé činnosti, na které vznikl nárok podle zákoníku práce, se postupuje stejně „jako u mzdy z pracovněprávního vztahu“ – tzn. příjem se po skončení kalendářního měsíce zúčtuje a srazí se z tohoto příjmu buď záloha na daň (učiněné prohlášení k dani), příp. srážková daň, jak je výše uvedeno. To znamená, že se použije termín
připsání úhrady ve prospěch poplatníka
, kterým se rozumí zúčtování mzdy. Přičemž u těchto příjmů ze závislé činnosti
je rozdíl pouze v odvodu (nikoliv ve srážce)
sražené daně či zálohy na daň. Záloha na daň se odvádí podle § 38h odst. 10 zákona o daních z příjmů do 20. dne kalendářního měsíce, v němž povinnost srazit zálohu vznikla, avšak v případě použití srážkové daně se v tomto případě použije ustanovení § 38 odst. 3 zákona o daních z příjmů, kde je uvedeno, že plátce daně je povinen sraženou daň odvést do konce měsíce následujícího po kalendářním měsíci, ve kterém byl povinen provést srážku.
Postup ve Vámi uvedeném případě – tzn., daň by se pak u DOPP za 12/2018 srazila v lednu a uhradit by se měla v únoru – je správný.
K tomu je nutné uvést, že podle § 5 odst. 4 zákona o daních z příjmů – příjmy ze závislé činnosti
vyplacené poplatníkovi
nebo obdržené poplatníkem do 31. dnů po skončení zdaňovacího období, za které byly dosaženy, se považují za příjmy vyplacené či obdržené v tomto zdaňovacím období.
K Vaší úvaze, že „Pokud jsme daň zaplatili v 01/2019, je oprávněn si sraženou daň započítat na svém daňovém přiznání za rok 2018“ uvádíme, že skutečnost – tzn. do kterého zdaňovacího období příjem patří –
není vázána na okamžik, kdy plátce daň zaplatí – tedy odvede, ale na samotný okamžik výplaty tohoto příjmu poplatníkovi
– viz § 5 odst. 4 zákona o daních z příjmů.
Vzorový příklad:
Příjem z dohody o provedení práce do 10 000 Kč měsíčně (v případě neučiněného prohlášení k dani) za kalendářní měsíc prosinec 2018 se zúčtuje v měsíci lednu 2019, v tomto měsíci se také vyplatí poplatníkovi a povinnost odvodu sražené daně plátcem této daně je do konce února 2019 [v praxi většinou plátce daně postupuje shodně jako u zálohové daně a odvádí sraženou daň již v lednu 2019 (tzn. shodně se sraženou zálohou na daň), přesto, že povinnost odvodu je až následující měsíc].
K Vašemu poslednímu dotazu: „Pokud bychom daň zaplatili až 02/2019, i v tomto případě bychom mohli vystavit poplatníkovi potvrzení a uvést tam daň odvedenou v 02/2019?“
Pokud by tato situace nastala, tak v uvedeném případě z pohledu poplatníka – tzn. dohoda o provedení práce za kalendářní měsíc prosinec 2018
vyplacená
poplatníkovi až v měsíci únoru 2019 – by byla u poplatníka příjmem roku 2019 – viz § 5 odst. 4 zákona o daních z příjmů, kde je uvedeno: Příjmy vyplacené nebo obdržené po 31. dni po skončení zdaňovacího období jsou příjmem zdaňovacího období, ve kterém byly vyplaceny nebo obdrženy (více viz Pokyn GFŘ D-22). Uvedené platí bez ohledu na povinnosti plátce daně ve vztahu k finančnímu úřadu.