Sazby DPH u knih a dalších publikací

Vydáno: 18 minut čtení

V následujícím článku jsou vysvětlena pravidla pro stanovení sazeb daně při poskytnutí knih, novin, časopisů a dalších publikací jak ve formě zboží, tak i služby, a to se zaměřením na změny provedené s účinností od 1. 5. 2020.

Sazby DPH u knih a dalších publikací
Ing.
Václav
Benda
Novelou zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o DPH“), která je součástí zákona č. 256/2019 Sb., a to v souvislosti s novelizací zákona č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb, ve znění pozdějších předpisů, byla s účinností od 1. 5. 2020 provedena úprava sazeb daně, kterou došlo ke snížení sazeb daně na úroveň druhé snížené sazby daně u řady služeb a zboží. Tyto změny se týkají prakticky také knih, novin, časopisů a dalších publikací, a to jak v podobě zboží, tak i v podobě elektronicky poskytované služby. Prodej knih, novin, časopisů a dalších publikací v tištěné podobě nebo ve formě zvukového záznamu jejich obsahu na hmotném nosiči je totiž z hlediska uplatňování DPH chápán obecně jako dodání zboží. Jsou-li knihy, noviny, časopisy a další publikace poskytovány zákazníkům v elektronické podobě, jedná se pro účely DPH o poskytnutí služby. Při poskytnutí knih, novin, časopisů a dalších publikací jak ve formě zboží, tak i služby je možno podle směrnice Rady 2006/112/ES o společném systému daně z přidané hodnoty (dále jen „směrnice o DPH“) uplatňovat sníženou sazby daně. Této možnosti Česká republika dosud využívala pouze zčásti.
 
Obecná pravidla pro stanovení sazeb daně
Podle § 47 odst. 1 zákona o DPH je základní sazba daně stanovena ve výši 21 %. Vedle této základní sazby daně se podle tohoto odstavce uplatňují dvě snížené sazby daně, a to první snížená sazba daně ve výši 15 % a druhá snížená sazba daně ve výši 10 %. Z § 47 odst. 2 zákona o DPH vyplývá, že u zdanitelného plněn