Otázky a odpovědi: Dohoda o provedení práce

Vydáno: 3 minuty čtení

Potřebujeme zaměstnat dva důchodce (starobní důchod), a to na dohodu o provedení práce (dále jen „DPP“). Mzda bude do částky 10 000 Kč, odpracované hodiny nepřesáhnou 300 hodin za rok a oba budou mít podepsané prohlášení. Bylo by to: jedna osoba na výpomoc – účetnictví, administrativní práce a 2. osoba výpomoc při montážích. Nevím, zda toto je možné, zda mohu mít na tyto činnosti zaměstnané osoby na DPP, když se bude jednat o pravidelnou činnost každý měsíc v rozsahu cca 25 hodin měsíčně (350 Kč za hodinu). V případě, že toto možné je, tak v tomto případě zaměstnavatel ani zaměstnanec neodvádí žádné pojištění ani daně – to mám zjištěné. Je v tomto případě možná DPP, když je pracovní činnost pravidelná, opakující se? Posílá zaměstnavatel na Finanční úřad, OSSZ, VZP nějaká měsíční hlášení, pokud jsou nulová? Musí důchodce za rok podávat daňové přiznání, když si vydělá cca 105 000 Kč za rok na DPP?

Otázky a odpovědi: Dohoda o provedení práce
JUDr.
Bořivoj
Šubrt
Josef
Rajdl
Odpověď:
V současnosti již zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, nestanoví žádný rozdíl v okruhu prací, které je možné zajišťovat dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti. I na DPP je možné provádět práce, které nejsou jednorázové, ale opakující se. V obou případech, které uvádíte, tak lze se zaměstnanci sjednat DPP. Pokud měsíční příjem nepřesáhne částku 10 000 Kč, neodvádí se z odměny z DPP pojistné na sociální a zdravotní pojištění, ale odměna podléhá odvodu daně ze závislé činnosti.
JUDr. Bořivoj Šubrt
Odpověď:
Při zaměstnávání osob na dohodu o provedení práce s podepsaným Prohlášením poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnost má zaměstnavatel vůči finančnímu úřadu povinnost odevzdávat Vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti. V tomto případě se Vyúčtování podává za zdaňovací období kalendářní rok (i kdyby bylo nulové) do dvou měsíců po uplynutí kalendářního roku; pokud plátce daně podá toto vyúčtování elektronicky, je lhůta pro podání do 20. března.
Co se týče daňového přiznání osob zaměstnaných na DPP, odpověď najdeme v § 38g odst. 2 ZDP:
„Daňové přiznání není povinen podat poplatník, který má příjmy ze závislé činnosti podle § 6 pouze od jednoho anebo postupně od více plátců daně včetně doplatků mezd od těchto plátců (§ 38ch odst. 4). Podmínkou je, že poplatník učinil u všech těchto plátců daně na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle § 38k, a vyjma příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je vybírána daň srážkou sazbou daně podle § 36, nemá jiné příjmy podle § 7 až 10 vyšší než 6 000 Kč.“
Splňují-li osoby uvedené v dotazu podmínky výše uvedené – pouze příjmy ze závislé činnosti od jednoho nebo postupně od více plátce s podepsaným Prohlášením a žádné další příjmy dle § 7 až 10 nad 6 000 Kč – nemají povinnost podávat daňové přiznání.
Vzhledem k tomu, že při příjmu z dohody o provedení práce s měsíční odměnou do 10 000 Kč nevzniká účast na nemocenském pojištění, nemá zaměstnavatel povinnost odvádět zdravotní ani sociální pojištění. Tito zaměstnanci nejsou na správě sociálního zabezpečení ani na zdravotní pojišťovně zaměstnavatelem hlášeni, proto zaměstnavatel nemá povinnost podávat měsíční Přehledy ani žádná hlášení.
Pro doplnění ještě uvádím povinnosti týkající se zákonného pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání (ZPOŠ). I přesto, že by zaměstnavatel neměl jiné zaměstnance než typově obdobné, jak je uvedeno (tj. dohody o provedení práce do 10 000 Kč/měsíčně), má také povinnost toto pojištění platit, a to v minimální výši 100 Kč za kalendářní čtvrtletí.
Josef Rajdl