Informace k povinnostem prodejců poskytujícím plnění osobám požívajícím výsad a imunit vyplývajícím ze zákona o DPH a o spotřebních daních

Vydáno: 2 minuty čtení

Generální finanční ředitelství vydalo ve spolupráci s Generálním ředitelstvím cel v návaznosti na opakující se dotazy ze strany dotčených subjektů 2. 3. 2017 na internetových stránkách Finanční správy ČR „Informaci k povinnostem prodejců poskytujícím plnění osobám požívajícím výsad a imunit vyplývajícím ze zákona č. 235/2004 Sb. , o dani z přidané hodnoty, a zákona č. 353/2003 Sb. , o spotřebních daních, (dále jen „informace“).

Informace k povinnostem prodejců poskytujícím plnění osobám požívajícím výsad a imunit vyplývajícím ze zákona o DPH a o spotřebních daních
das
V informaci se mimo jiné praví, že zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, v ustanovení § 80 přiznává nárok na vrácení daně osobám požívajícím výsad a imunit. Zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, vracení daně osobám požívajícím výsad a imunit upravuje v ustanovení § 15. Informace dále obsahuje podrobný výčet osob, požívajících pro účely zákona o dani z přidané hodnoty a zákona o spotřebních daních výsad a imunit, jako jsou diplomatická mise a konzulární úřad, zvláštní mise další.
V textu informace se upozorňuje na to, že vzhledem k častým problémům deklarovaným osobami požívajícími výsad a imunit je plátce uskutečňující zdanitelné plnění („prodejce“) povinen na požádání osoby požívající výsad a imunit vystavit doklad s náležitostmi uvedenými v této informaci. Podle ustanovení § 80 odst. 2 zákona o dani z přidané hodnoty se osobě požívající výsad a imunit vrací zaplacená daň, pokud cena za zdanitelné plnění včetně daně zaplacená jednomu prodávajícímu v jednom kalendářním dni uvedená na jednom daňovém dokladu je vyšší než 4 000 Kč, s výjimkou pořízení pohonných hmot pro osobní automobil, telekomunikačních služeb nebo služeb spojených se sběrem a odvozem komunálních odpadů, s odběrem elektřiny, vody, plynu, topných olejů pro výrobu tepla.
Úplný text informace naleznete na www.financnisprava.cz.