Upozorňujeme: Vládní návrh novely živnostenského zákona

Vydáno: 2 minuty čtení
Upozorňujeme: Vládní návrh novely živnostenského zákona
V Poslanecké Sněmovně Parlamentu je v prvním čtení vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk č. 1014).
Podle důvodové zprávy novela živnostenského zákona mimo jiné odstraňuje omezení podnikatelů, kterým bylo zrušeno živnostenské oprávnění podle § 58 odst. 2 nebo 3 živnostenského zákona, jakož i osob, které se ve funkci člena statutárního orgánu podílely na podnikání právnických osob, kterým bylo takto zrušeno živnostenské oprávnění, resp. podnikatelů, na jejichž podnikání se tyto osoby ve funkci člena statutárního orgánu podílejí, provozovat živnost v příbuzném oboru, případně se na provozování živnosti v příbuzném oboru podílet.
Zároveň se podle důvodové zprávy odstraňuje nemožnost těchto osob po dobu jednoho roku provozovat koncesovanou živnost v jiném oboru, resp. se na jejím provozování podílet ve funkci člena statutárního orgánu právnické osoby.