Pokyn GFŘ D-30 ke stanovení daně paušální částkou

Vydáno: 5 minut čtení
Pokyn GFŘ D-30 ke stanovení daně paušální částkou
das
Na internetových stránkách Finanční správy byl 7. 12. 2016 zveřejněn pokyn Generálního finančního ředitelství D-30 ke stanovení daně paušální částkou. Z textu pokynu vyjímáme:
Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, (dále jen „zákon o daních z příjmů“), dává v § 7a správci daně možnost stanovit poplatníkům daně z příjmů fyzických osob při splnění zákonných podmínek daň paušální částkou. Institut stanovení daně paušální částkou poskytuje poplatníkům splňujícím zákonné předpoklady pro jeho uplatnění výhody vyplývající zejména ze snížení jejich administrativní zátěže, a to:
-
poplatník nemusí vést daňovou evidenci, příp. účetnictví (s výjimkou případů, na které se vztahuje § 4 odst. 7 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů),
-
minimální požadavky na vedení evidence pro účely daně z příjmů fyzických osob (dále jen „DPFO“) - poplatník nemusí evidovat a prokazovat vynaložení nákladů,
-
při splnění zákonných předpokladů není poplatník povinen podávat daňové přiznání k DPFO,
-
do značné míry se snižuje riziko daňové kontroly na DPFO,
-
již v průběhu zdaňovacího období dává poplatníkovi při splnění zákonných předpokladů jistotu výše DPFO za toto zdaňovací období.
GFŘ vedeno snahou rozšířit využití zákonné možnosti stanovení daně paušální částkou a zabezpečit v maximální možné míře jednotné a objektivní rozhodování o žádostech poplatníků o stanovení daně paušální částkou, vydává tento pokyn, ve kterém jsou shrnuty zákonné předpoklady pro možnost stanovení DPFO paušální částkou a základní postupy jak ze strany správce daně, tak poplatníka.
Daň paušální částkou lze stanovit poplatníkovi, kterému kromě příjmů od daně osvobozených a příjmů zdanitelných zvláštní sazbou daně plynou pouze příjmy podle § 7 odst. 1 písm. a) až c) zákona o daních z příjmů, tj. příjmy:
a)
ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství,
b)
ze živnostenského podnikání,
c)
z jiného podnikání neuvedeného v písmenech a) a b), ke kterému je potřeba podnikatelské oprávnění.
Dále mu mohou plynout příjmy z úroků z vkladů na účtu, který je dle podmínek toho, kdo účet vede, určen k podnikání poplatníka [tj. jeden z typů příjmů uvedených v § 8 odst. 1 písm. g) zákona o daních z příjmů].
Další podmínky pro možnost stanovení daně paušální částkou:
-
provozování podnikatelské činnosti bez zaměstnanců,
-
provozování podnikatelské činnosti bez spolupracujících osob s výjimkou spolupráce druhého z manželů (viz dále),
-
roční výše uvedených příjmů [příjmů dle § 7 odst. 1 písm. a) až c) zákona o daních z příjmů a úroků z podnikatelského účtu] nepřesáhla v bezprostředně předcházejících 3 zdaňovacích obdobích 5 000 000 Kč,
-
poplatník není společníkem společnosti podle § 2716 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dříve účastník sdružení bez právní subjektivity).
Daň paušální částkou nelze stanovit poplatníkovi nesplňujícímu výše uvedené podmínky, tj. poplatníkovi majícímu jiné příjmy, než výše uvedené, které je povinen uvádět v daňovém přiznání, případně majícímu v předcházejících 3 zdaňovacích obdobích příjmy vyšší, než je stanovený limit 5 000 000 Kč, poplatníkovi provozujícímu podnikatelskou činnost se zaměstnanci, poplatníkovi provozujícímu činnost za spolupráce jiných osob než manžela/manželky a poplatníkovi, který je společníkem společnosti.
Žádost o stanovení daně paušální částkou
Aby mohl správce daně stanovit daň paušální částkou, musí být žádost o stanovení daně tímto způsobem poplatníkem podána nejpozději do 31. ledna běžného zdaňovacího období, tj. období (kalendářního roku), za které poplatník o stanovení daně paušální částkou žádá. Žádost není zpoplatněna podle zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů.
Lhůta pro podání žádosti je lhůtou zákonnou a nelze ji dle zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „daňový řád“), prodloužit.
Žádost o stanovení daně paušální částkou musí kromě obecných náležitostí podání obsahovat:
-
předpokládané příjmy podle § 7 odst. 1 písm. a) až c) zákona o daních z příjmů (dále jen „předpokládané příjmy“),
-
předpokládané výdaje k těmto příjmům (dále jen „předpokládané výdaje“),
-
další skutečnosti rozhodné pro stanovení daně paušální částkou.
Předpokládané příjmy zahrnují veškeré předpokládané příjmy z činnosti, které jsou předmětem daně, kromě příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž se daň vybírá zvláštní sazbou. Zahrnují rovněž předpokládané:
-
příjmy z prodeje majetku, který byl vložen do obchodního majetku,
-
příjmy ze zrušení rezervy vytvořené podle zákona o rezervách.
Více na www.financnisprava.cz.