Stručně k daňovému přiznání k dani silniční za rok 2016

Vydáno: 10 minut čtení

Podání daňového přiznání k dani silniční je jednou z prvních povinností, se kterou se musí poplatníci v novém roce vypořádat, proto si stručně a přehledně zrekapitulujeme některé základní informace v souvislosti s podáním přiznání k dani silniční za rok 2016. Termín pro podání daňového přiznání je 31. 1. 2017.

Stručně k daňovému přiznání k dani silniční za rok 2016
Mgr.
Václav
Pikal
je odborníkem na silniční daň
 
Rekapitulace změn pro rok 2016
V zákoně č. 16/1993 Sb., o dani silniční, nebyla pro rok 2016 provedena žádná změna. Lze připomenout, že od roku 2016 jsou vydávány také registrační značky na přání. Přidělení takovéto registrační značky však nemá na problematiku daně silniční u poplatníka žádný vliv. Pro rok 2016 zůstávají v platnosti formuláře pro podání daňového přiznání (vzor č. 16) a přílohy k daňovému přiznání (vzor č. 15). Nové jsou Pokyny k vyplnění přiznání k dani silniční (vzor č. 24) a Informační leták k dani silniční (vzor č. 21).
 
Předmět daně
 
a) Vozidla s největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny určená výlučně k přepravě nákladů
Podle § 2 odst. 3 zákona o dani silniční jsou předmětem daně silniční vždy vozidla s největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny určená výlučně k přepravě nákladů a registrovaná v České republice. Jedinou výjimkou, kdy takové vozidlo není předmětem daně silniční, je doba, ve které bylo vyřazeno z provozu podle § 12 zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích (tzv. depozitum). Předmětem daně tedy není každý celý měsíc, ve kterém bylo vozidlo vyřazeno z provozu ve smyslu výše uvedeném.
Příklad:
Podnikatel - fyzická osoba měl v roce 2016 zařazen do obchodního majetku nákladní automobil kategorie N3, který byl registrovaný v České republice. Tento automobil používal od 5. 1. 2016 do 10. 10. 2016 ke své podnikatelské činnosti. Po zbytek roku byl automobil garážovaný.
Předmětem daně je automobil v měsících leden až prosinec 2016.
 
b) Silniční vozidla neuvedená pod bodem ad a)
Předmět daně u ostatních silničních vozidel [tj. kromě vozidel uvedených výše pod bodem a)] se určuje podle § 2 odst. 1 a 2 zákona o dani silniční. Předmětem daně silniční u těchto vozidel jsou silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla, pokud jsou splněny současně následující podmínky. Vozidla jsou:
a)
registrovaná v České republice,
b)
provozovaná v České republice a
c)
používaná
-
poplatníkem daně z příjmů právnických osob s výjimkou používání k činnosti veřejně prospěšného poplatníka daně z příjmů právnických osob, pokud příjmy z této jeho činnosti nejsou předmětem daně z příjmů, nebo
-
poplatníkem daně z příjmů fyzických osob k činnosti nebo v přímé souvislosti s činností, ze kterých plynou příjmy ze samostatné činnosti podle zákona upravujícího daně z příjmů.
Příklad:
Podnikatel - fyzická osoba měl v roce 2016 zařazen do obchodního majetku osobní automobil, který byl registrovaný v České republice a používal ho od 5. 1. 2016 do 10. 10. 2016 ke své podnikatelské činnosti. Po zbytek roku byl automobil garážovaný.
Předmětem daně je automobil v měsících leden až říjen 2016.
Předmětem daně silniční nejsou speciální pásové automobily, ostatní vozidla a zvláštní vozidla. Předmětem daně nejsou dále vozidla, kterým byla přidělena zvláštní registrační značka.
 
Osvobození od daně
Vozidla, která jsou od daně osvobozena, jsou vymezena v § 3 zákona o dani silniční. Vozidla, která jsou uvedena v písm. a) a b) výše uvedeného ustanovení, se do daňového přiznání neuvádějí. Jde o vozidla kategorie L (např. motocykl) a vozidla diplomatických misí a konzulárních úřadů, pokud byla zaručena vzájemnost. Ostatní vozidla osvobozená od daně silniční se do daňového přiznání uvádí.
Příklad:
Podnikatel - fyzická osoba měl v roce 2016 zařazen do obchodního majetku motocykl kategorie L. Tento motocykl používal celý rok k podnikání a odpisoval jej. Motocykl je od daně silniční osvobozen a nebude se uvádět do daňového přiznání.
Příklad:
Podnikatel - fyzická osoba měl v roce 2016 zařazen do obchodního majetku osobní automobil, který jako palivo používá zkapalněný ropný plyn (LPG). Tento automobil používal celý rok k podnikání a odpisoval jej. Automobil je od daně silniční osvobozen a bude se uvádět do daňového přiznání.
 
Základ daně
Základem daně je u:
-
osobních automobilů zdvihový objem motoru v cm3,
-
návěsů součet největších povolených hmotností na nápravy v tunách a počet náprav,
-
ostatních vozidel největší povolená hmotnost v tunách a počet náprav.
 
Sazba daně
Sazba daně je v zákoně o dani silniční vymezena v § 6 tohoto zákona. Je zde uvedeno několik situací, kdy se sazba daně snižuje. Nejčastěji se sazba daně snižuje z titulu první registrace vozidla. Roční sazba daně se u vozidel snižuje o 48 % po dobu následujících 36 kalendářních měsíců od data jejich první registrace a o 40 % po dobu následujících dalších 36 kalendářních měsíců a o 25 % po dobu následujících dalších 36 kalendářních měsíců. Sazba daně se naopak o 25 % zvyšuje, pokud je první registrace vozidla do 31. 12. 1989. Pokud vozidlo splňuje některé emisní limity, nemá tato situace vliv na případné snížení sazby daně.
Příklad:
Společnost s ručením omezeným v roce 2016 používala ke své činnosti osobní automobil, který byl zaregistrován v dubnu 2015. V roce 2016 si uplatní snížení sazby daně o 48 %.
 
Podání daňového přiznání a platba daně
Daňové přiznání za rok 2016 se podává nejpozději do 31. ledna 2017. K tomuto datu je také daň splatná. Tato lhůta platí i v případech, jde-li o poplatníka, kterému příjmy zpracovává daňový poradce, nebo poplatníka, jehož úpadek nebo hrozící úpadek se řeší v insolvenčním řízení.
-
Kdo podává daňové přiznání, resp. je poplatníkem daně silniční, je stanoveno v § 4 zákona o dani silniční. Poplatníkem je ten, kdo je jako provozovatel vozidla zapsán v technickém průkazu vozidla. Ve výše citovaném ustanovení jsou ještě uvedeny další speciální případy, kdy může být poplatníkem daně jiná osoba než provozovatel vozidla.
-
Daňové přiznání podává poplatník, jemuž vzniká daňová povinnost, u místně příslušného správce daně, tj. u fyzické osoby podle místa pobytu, u právnické osoby podle jejího sídla (blíže § 13 daňového řádu).
-
Daňové přiznání lze podat za podmínek daných zákonem buď v papírové podobě, nebo elektronicky.
-
Tiskopis daňového přiznání včetně tiskopisu přílohy k přiznání k dani silniční a pokynu k vyplnění přiznání k dani silniční je k dispozici na každém územním pracovišti příslušného finančního úřadu.
-
V elektronické podobě ve formátu Adobe PDF je k dispozici ke stažení na internetových stránkách Finanční správy ČR - http://www.financnisprava.cz v nabídce Daňové tiskopisy.
Na daňovém portálu www.daneelektronicky.cz je k dispozici aplikace pro elektronická podání pro finanční správu, v níž lze vyplnit elektronický formulář a vytvořit datovou zprávu, kterou je možno přímo z aplikace odeslat na společné technické zařízení správců daně nebo uložit a doručit na nosiči dat (CD, DVD), anebo vytvořit vyplněný tiskopis daňového přiznání ve formátu PDF, který je možno vytisknout, opatřit podpisem a podat v listinné podobě. Podrobnější informaci lze nalézt v Pokynech k vyplnění daně silniční vzor č. 24.
Důležité je však upozornit na skutečnost, že podle § 72 odst. 4 daňového řádu, má-li daňový subjekt nebo jeho zástupce zpřístupněnu datovou schránku nebo zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, je povinen podání podle § 72 odst. 1 daňového řádu učinit pouze datovou zprávou ve formátu a struktuře zveřejněné správcem daně odeslanou způsobem uvedeným v § 71 odst. 1 daňového řádu, tj. datovou zprávou podepsanou uznávaným elektronickým podpisem, datovou zprávou odeslanou prostřednictvím datové schránky, nebo datovou zprávou s ověřenou identitou podatele způsobem, kterým se lze přihlásit do jeho datové schránky.
 
Zálohy na rok 2017
Zálohy pro rok 2017 jsou splatné do 18. 4., 17. 7., 16. 10. a 15. 12. 2017. V prvních třech případech se platí vždy za předchozí čtvrtletí, záloha k 15. 12. se platí za říjen a listopad. Doplatek za prosinec se platí k datu pro podání daňového přiznání, tj. za rok 2017 standardně nejpozději do 31. 1. 2018. Poplatník daně, je-li provozovatelem vozidla se sníženou sazbou 48 % podle § 6 odst. 10 zákona o dani silniční, platí pouze jednu zálohu na daň nejméně ve výši 70 % roční daňové povinnosti nejpozději do 15. prosince zdaňovacího období.
Příklad: Vyplněné daňové přiznání
Nákladní automobil RZ 1B1 2016
Údaje z technického průkazu:
Druh vozidla: nákladní automobil
Vlastník a provozovatel: AA s. r. o.
Největší povolená hmotnost: 10 tun
Počet náprav: 2
První registrace vozidla: 18. 9. 2014
AA s. r. o. vozidlo používala k podnikání od 15. 1. do 28. 11. 2016. Od 29. 11. 2016 do konce roku používal vozidlo společník s. r. o. pouze k soukromým účelům.
Postup:    Roční sazba daně: 9 600 Kč  Předmětem daně je vozidlo: 1 - 12/2016  Snížení sazby o 48 %   Daňová povinnost:          4 992 Kč  Zálohy: 1.               - 1 248 Kč,          2.               - 1 248 Kč,          3.               - 1 248 Kč,          4.               -   832 Kč,          doplatek         -   416 Kč.    Daňové přiznání k dani silniční za rok 2016 - vzor. č. 16 (vyplnění  II. oddílu a záloh)    Sloupec č. 15  .....  1B12016 (registrační značka vozidla)          -  15a .....  09/2014 (první registrace vozidla - měsíc/rok)          -  16  .....        5 (kód druhu vozidla)          -  16  .....        - (neobsazeno)          -  17  .....        - (základ daně - cm3)          -  18  .....        2 (základ daně - nápravy)          -  19  .....       10 (základ daně - tuny)          -  20  ..... 9 600 Kč (roční/denní sazba daně)          -  21  .....        6 (číslo odst. snížení, resp. zvýšení                                roční sazby daně § 6)          -  22  .....        - (neobsazeno)          -  23  .....        - (počty měsíců/dní daňové povinnosti)          -   I  .....        3 (1. čtvrtletí)          -  II  .....        3 (2. čtvrtletí)          - III  .....        3 (3. čtvrtletí)          -  IV  .....        2 (říjen, listopad)          -   V  .....        1 (prosinec)    Pozn.: V případě podání přiznání v papírové formě, pokud je vozidlo  předmětem daně celý rok, lze uvést pouze „R“).            -  24  ..... 4 992 Kč (daňová povinnost v Kč bez uplatnění                                osvobození a slevy)          -  25  .....        - (osvobození - § 3 dle příslušného                                písmene)          -  26  .....        - (osvobození - počet měsíců/dní)          -  27  .....        - (osvobození v Kč)          -  28  .....        - (sleva na dani)          -  29  ..... 4 992 Kč (daň v Kč)          -  30  .....        - (typ řádku) - týká se dodatečného nebo                                opravného daňového přiznání          -  31  (vyúčtování daně silniční)                 ..... 4 992    celková výše daně silniční                 ..... 4 576    na zálohách zaplaceno                 ..... 416      zbývá doplatit    Tabulka č. 33 na zálohách zaplaceno poplatníkem:           15. 4.  ..... 1 248 Kč (1. záloha)         15. 7.  ..... 1 248 Kč (2. záloha)         15. 10. ..... 1 248 Kč (3. záloha)        15. 12. ....... 832 Kč (4. záloha)