Stručně i prakticky k příkazní smlouvě

Vydáno: 8 minut čtení

Příkazní smlouva je vedle smlouvy o zprostředkování, komisi, zasilatelství a obchodním zastoupení jednou ze smluv příkazního typu, jejíž úprava je obsažena v občanském zákoníku v ustanovení § 2430 a násl. Rekodifikací soukromého práva tak došlo k odstranění duplicitní úpravy, podle které smlouvu příkazní upravoval občanský zákoník (zákon č. 40/1964 Sb. ) a smlouvu mandátní obchodní zákoník (zákon č. 513/1991 Sb. ).

Stručně i prakticky k příkazní smlouvě
JUDr.
Eva
Benešová,
LL. M.,
advokátka v Nezkusilová - Benešová, advokátní kancelář,
Mgr.
Azra
Bećirović,
advokátka
Úprava tohoto smluvního typu je tedy od 1.1.2014 jednotná a platí jak na právní vztahy mezi podnikateli, tak i na právní vztahy mimo podnikatelskou veřejnost.
I přesto, že novým občanským zákoníkem se řídíme více než dva roky, často se na nás obrací klienti s dotazem, jaký je rozdíl mezi příkazní a mandátní smlouvou a zda mandátní smlouva jako smluvní typ zcela z našeho právního prostředí vymizela. Tuto otázku se pokusíme v následujících odstavcích zodpovědět.
Občanský zákoník nestanoví zvláštní formální požadavky na podobu příkazní smlouvy mimo výjimku uvedenou níže. Příkazní smlouvu tak mohou její účastníci uzavřít i ústně, vyloučeno není ani její konkludentní uzavření. Stranám smlouvy lze nicméně doporučit, aby vždy volily formu písemnou, neboť je zde nebezpečí, že se v případném sporu bude obtížně prokazovat existenci ujednání odchylných od zákonné úpravy. Výše zmíněnou výjimkou je případ, kdy úkolem příkazníka bude pro příkazce vykonat jednotlivé úkony písemně, pak i příkazní smlouva bude muset být písemná.
Charakteristické pro příkazní smlouvu je závazek příkazníka spočívající v provedení určité ve smlouvě vymezené činnosti bez ohledu na dosažený výsledek. Nedostaví-li se očekávaný výsledek, nenese za to příkazník odpovědnost, mimo případ, kdy očekávaný výsledek nenastal v souvislosti s porušením příkazníkovi povinnosti plynoucí ze smlouvy.
Co se týče odměny za provedení příkazu, i zde je ponecháno na stranách smlouvy, zda odměnu sjednají či smlouva bude bezúplatná. U bezplatné varianty však zákon přiznává příkazníkovi nárok na náhradu škody, kterou by utrpěl při plnění příkazu.
Pokud bude příkazník za příkazce také právně jednat, je zapotřebí, aby příkazce k takovémuto jednání příkazníka vystavil plnou moc, nebude-li plná moc obsažena v samotné příkazní smlouvě.
Byl-li o obstarání určité záležitosti požádán podnikatel, je povinen dát druhé straně výslovně najevo, zda se této činnosti ujme, či nikoli. Neučiní-li tak, ukládá mu zákon povinnost nahradit škodu tímto opomenutím způsobenou.
Proti úpravě mandátní smlouvy je nově výslovně stanoveno, že udělí-li příkazce nevhodný či nesprávný pokyn, je příkazník povinen upozornit příkazníka na tuto skutečnost a splnit takový pokyn jen tehdy, když na něm příkazce výslovně trvá.
Při uzavírání příkazní smlouvy doporučujeme, aby strany smlouvy věnovaly pozornost ujednání o možnosti plnit příkaz prostřednictvím náhradníků, způsob stanovení odměny a úhrady hotových výdajů a nákladů příkazníka, jako i jasně vymezit jaké věci a informace předá příkazce příkazníkovi.
Odpověď na shora položenou otázku tedy zní, mandátní smlouva, byť v novém kabátě a s určitým upřesněním, existuje i dále. Upozorňujeme, že předložený vzor příkazní smlouvy je zjednodušený s námi vybraným a typizovaným předmětem plnění, který tak nemusí odpovídat vámi řešené situaci.
 
Příkazní smlouva - vzor
                                 Příkazní smlouva           uzavřená níže uvedeného dne, měsíce a roku v souladu s ustanovením              § 2430 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník,                             (dále jen „Smlouva“), mezi    1. Net & Web Company s. r. o., se sídlem Telefonní 12, Praha 10,     IČ: 234 56 789, zapsaná v obchodním rejstříku     vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 56789,     (dále jen „Příkazce“) a    2. Ing. Jiří Novák, IČ: 254 65 978, s místem podnikání U stadionu 256/7,     Praha 9,     (dále jen „Příkazník“),       (dále společně jen „Smluvní strany“)  
 
1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ
1.1. Příkazce má zájem zapsat individuální ochrannou známku ke svému výrobku do rejstříku vedeném Úřadem průmyslového vlastnictví.
1.2. Příkazník má odbornou způsobilost k poskytování uvedených služeb a má zájem je poskytovat v souladu s podmínkami této Smlouvy.
 
2. PŘEDMĚT SMLOUVY
2.1. Příkazce tímto uděluje Příkazníkovi příkaz obstarat Příkazci zápis individuální ochranné známky, která je specifikována v Příloze č. 1 této Smlouvy (dále jen „Ochranná známka“), v rejstříku vedeném Úřadem průmyslového vlastnictví.
2.2. Příkazník se tímto zavazuje pro Příkazce obstarat zápis Ochranné známky, jak je uvedeno v odst. 2.1. této Smlouvy.
 
3. ODMĚNA A VÝDAJE
3.1. Příkazce se zavazuje poskytnout Příkazníkovi za provedení příkazu odměnu ve výši 5 000 Kč, a to do patnácti (15) dnů poté, co bude Příkazci předložena přihláška Ochranné známky s podacím razítkem Úřadu průmyslového vlastnictví potvrzující podání přihlášky Ochranné známky.
3.2. Příkazce je povinen poskytnout Příkazníkovi odměnu specifikovanou v odst. 3.1. této Smlouvy, i pokud výsledek nenastane, ledaže se tak stane z důvodu porušení povinností Příkazníka.
3.3. Příkazce se zavazuje nést náklady na úhradu správního poplatku za podání přihlášky Ochranné známky a za tímto účelem poskytl před podpisem této Smlouvy Příkazníkovi zálohu ve výši 5 000 Kč. Příkazce se dále zavazuje Příkazníkovi uhradit další účelně vynaložené náklady, ke kterým dal Příkazce předem souhlas, a to na základě vyúčtování, které je Příkazník povinen Příkazci řádně a včas předložit.
 
4. POVINNOSTI PŘÍKAZNÍKA
4.1. Příkazník je povinen plnit své povinnosti plynoucí z této Smlouvy s náležitou péči a poctivě podle svých schopností a v souladu se všemi platnými právními předpisy.
4.2. Příkazník provede příkaz dle této Smlouvy osobně. Příkazník není oprávněn provedení příkazu svěřit jiné osobě.
4.3. Příkazník podá Příkazci na jeho žádost informace o postupu plnění příkazu.
4.4. Pokud Příkazce udělí Příkazníkovi nevhodný či nesprávný pokyn, je Příkazník povinen na tuto skutečnost Příkazníka upozornit a splnit takový pokyn jen tehdy, když na něm Příkazce bude výslovně trvat.
 
5. PLNÁ MOC
5.1. Příkazník potvrzuje, že písemná plná moc pro zastupování Příkazce před Úřadem průmyslového vlastnictví dle této Smlouvy byla Příkazníkovi poskytnuta při podpisu této Smlouvy. Zmocnění dle výše uvedené plné moci zaniká splněním příkazu dle této Smlouvy.
 
6. PODKLADY A INFORMACE
6.1. Příkazník tímto potvrzuje, že mu byly Příkazcem poskytnuty veškeré podklady, materiály a informace potřebné ke splnění příkazu dle této Smlouvy.
 
7. UKONČENÍ SMLOUVY
7.1. Příkazník je oprávněn příkaz vypovědět nejdříve ke konci měsíce následujícího po měsíci, v němž byla výpověď Příkazci doručena. Vypoví-li Příkazník příkaz před splněním svých povinností dle této Smlouvy, nahradí Příkazci škodu z toho vzešlou.
7.2. Příkazce může příkaz odvolat kdykoliv, je však povinen nahradit Příkazníkovi náklady, které do té doby vynaložil, a škodu, pokud ji utrpěl, jakož i část odměny přiměřenou vynaložené námaze Příkazníka.
 
8. ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ
8.1. Tato Smlouva nabývá platnosti a účinnosti podpisem obou Smluvních stran.
8.2. Tato Smlouva a její výklad se řídí právním řádem České republiky, zejména zákonem č. 89/2012 Sb., občanský zákoník.
8.3. Jakékoli změny této Smlouvy musejí být provedeny ve formě vzestupně číslovaného písemného dodatku podepsaného oběma Smluvními stranami.
8.4. Bude-li některé ustanovení nebo znění této Smlouvy neplatné nebo nevymahatelné podle platných právních předpisů, nebude tím zneplatněna celá Smlouva, ale tato Smlouva bude vykládána s omezením tohoto ustanovení tak, aby bylo vymahatelné nebo platné v souladu s požadavky platných právních předpisů, a v případě, že toto ustanovení nelze takto omezit, bude tato Smlouva vykládána s tím, že toto neplatné nebo nevymahatelné ustanovení je vypuštěno.
8.5. Tato Smlouva je vyhotovena ve dvou (2) vyhotoveních. Každá ze Smluvních stran obdrží po jednom (1) vyhotovení.
 V Praze dne 24. 4. 2016                       V Praze dne 24. 4. 2016      ...........................                   ...........................   Net & Web Company s. r. o.                    Ing. Jiří Novák    Josef Malý, jednatel    Příloha č. 1: Specifikace Ochranné známky