Zamezení dvojímu zdanění s Pákistánem

Vydáno: 5 minut čtení

Smlouvy o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu, které má Česká republika dosud uzavřené, doplnila nová smlouva s Pákistánem. Sjednáním této dvoustranné mezinárodní dohody se tak zároveň snížil počet států světa, se kterými v rámci daňových vztahů v uvedeném oboru má Česká republika tzv. bezesmluvní vztah.

Zamezení dvojímu zdanění s Pákistánem
Ing.
Pavel
Kyselák
je odborníkem na mezinárodní zdanění
Smlouva mezi Českou republikou a Pákistánskou islámskou republikou o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu (dále jen „smlouva s Pákistánem“) byla publikována ve Sbírce předpisů ČR - Mezinárodní smlouvy v částce č. 36/2015 dne 2. prosince 2015 pod č. 58/2015 Sb. m. s. a vstoupila v platnost dne 30. října 2015. Tato smlouva se začne v ČR podle článku 28 - Vstup v platnost prakticky provádět následovně:
a.
pokud jde o daně vybírané srážkou u zdroje, na příjmy vyplácené nebo připisované k 1. lednu 2016 nebo později;
b.
pokud jde o ostatní daně z příjmů, nevybírané srážkou u zdroje, na příjmy za každý daňový rok začínající 1. ledna 2016 nebo později.
Do konce roku 2015 platil tedy mezi ČR a Pákistánem z hlediska zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu tzv. bezesmluvní vztah.
Tabulka obsahuje podle této nové smlouvy časové testy u vybraných typů stálých provozoven a dále aktuální maximální sazby daně ve státě zdroje u příjmů, kde se event. daň vybírá srážkou:
 I-----------------------------I------------------I---------------------------I I                             I Nad počet měsíců I Maximální sazba ve státě  I I                             I                  I           zdroje          I I-----------------------------I------------------I---------------------------I I Vznik stálé provozovny      I                  I                           I I-----------------------------I------------------I                           I I - u stavebních a montážních I 6                I                           I I   projektů,                 I                  I                           I I-----------------------------I------------------I                           I I - u ostatních služeb        I 6 x)             I                           I I-----------------------------I------------------I---------------------------I I Dividendy                   I                  I 5% xx), 15%               I I-----------------------------I------------------I---------------------------I I Úroky                       I                  I 10%                       I I                             I                  I event. osvobození         I I-----------------------------I------------------I---------------------------I I Licenční poplatky           I                  I                           I I-----------------------------I------------------I---------------------------I I - kulturní                  I                  I 10%                       I I-----------------------------I------------------I---------------------------I I - průmyslové                I                  I 10%                       I I-----------------------------I------------------I---------------------------I I - nájmy                     I                  I 10%                       I I-----------------------------I------------------I---------------------------I   x)  V jakémkoliv dvanáctiměsíčním období.  xx) Při vlastnictví alespoň 25%  kapitálu společnosti, která dividendy     vyplácí.  
Metody vyloučení dvojího zdanění z hlediska daňových rezidentů ČR vůči příjmům ze zdrojů v Pákistánu:
-
zejména metoda zápočtu prostého,
-
metoda vynětí s výhradou progrese [u osvobozených příjmů v ČR podle smlouvy, např. příjmy podle článku 19 - Veřejné funkce odst. 1 písm. a) smlouvy s Pákistánem].
Poznámka:
Uvozující část druhého odstavce článku 22 - Vyloučení dvojího zdanění uvádí: S výhradou ustanovení právních předpisů České republiky týkajících se vyloučení dvojího zdanění bude v případě rezidenta ČR dvojí zdanění vyloučeno následovně...
Tato formulace je uvedena pro právní jistotu poplatníků, a to zejména v návaznosti na ustanovení čtvrtého odstavce § 38f tuzemského zákona o daních z příjmů, který bez ohledu na příslušnou smlouvu o zamezení dvojímu zdanění umožňuje poplatníkům u příjmů ze závislé činnosti ze zdrojů v zahraničí uplatnit metodu vynětí. Pro aplikaci tohoto ustanovení je dostačující, že předmětný příjem prošel systémem zdanění ve státě zdroje, a to i přes skutečnost, že výsledná daň může být nulová.
Citované ustanovení se také vztahuje i na daňové rezidenty ČR, kteří zaměstnání vykonávají v rámci stálé provozovny umístěné ve smluvním státě a zaměstnavatelem je poplatník uvedený v § 2 nebo v § 17 ZDP. Vzhledem k tomu, že Česká republika nyní u fyzických osob uplatňuje tzv. lineární sazbu daně, v uvedeném ustanovení metoda vynětí s výhradou progrese ztrácí svůj význam a ve svém konečném důsledku jde vlastně o metodu úplného vynětí. Toto ustanovení poplatníkovi navíc přináší i možnost použití metody vyloučení dvojího zdanění v ČR dle smlouvy s příslušným smluvním státem, pokud je to pro něho v daném případě výhodnější (v případě smlouvy s Pákistánem jde o metodu prostého zápočtu).
Připravujeme: Zamezení dvojímu zdanění s Lichtenštejnskem
Počet smluv o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu doplnila nová smlouva s Lichtenštejnskem. Jde sice o malý evropský stát, nicméně z hlediska fiskálního o to více významný. Zároveň je tento stát součástí tzv. Evropského hospodářského prostoru. Smlouva mezi Českou republikou a Lichtenštejnským knížectvím o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku a Protokolu k ní byla publikována ve Sbírce předpisů - Mezinárodní smlouvy v částce č. 2/2016 dne 19. ledna 2016 pod č. 8/2016 Sb. m. s. a vstoupila v platnost dne 22. prosince 2015. Protokol podepsaný spolu se Smlouvou je její nedílnou součástí. Více v příštích číslech DHK.