Aktuality

Vydáno: 4 minuty čtení
AKTUALITY
Mgr.
Ondřej
Dráb,
daňovým poradcem.
1. Sdělení Ministerstva práce a sociálních věcí, kterým se vyhlašuje pro účely nemocenského pojištění výše redukčních hranic pro úpravu denního vyměřovacího základu platných v roce 2017
Sdělení přináší informace o výši redukčních hranic pro výpočet denního vyměřovacího základu rozhodného pro výpočet dávek nemocenského pojištění v roce 2017.
Účinnost: N/A
(Vyšlo ve Sbírce zákonů pod č. 343/2016)
2. Vyhláška o stanovení výše základních sazeb zahraničního stravného pro rok 2017
Vyhláška stanoví sazby zahraničního stravného, které jsou platné pro zaměstnance veřejného sektoru a ze kterých se vychází při stanovení minimální výše stravného při zahraniční pracovní cestě zaměstnanců soukromého sektoru.
Účinnost: od 1. ledna 2017
(Vyšlo ve Sbírce zákonů pod č. 366/2016)
Dotčené předpisy: daňový řád (č. 280/2009 Sb.)
Technická novela daňového řádu reaguje na zřízení Finančního analytického úřadu.
Účinnost: od 1. ledna 2017
(Vyšlo ve Sbírce zákonů pod č. 368/2016)
4. Lodníci – informace k možnosti žádat o prominutí příslušenství daně
Dotčené předpisy: daňový řád (č. 280/2009 Sb.)
Finanční správa České republiky přináší v návaznosti na Informaci ke zdanění příjmů fyzických osob vykonávajících zaměstnání na palubách lodí či letadel provozovaných v mezinárodní dopravě publikovanou 23. září 2016 stručný popis možností a postupů, jak žádat o prominutí sankcí za pozdní podání daňového přiznání.
Účinnost: N/A (informace publikována 21. října 2016)
(Vyšlo na webových stránkách Finanční správy ČR)
(pokračování ze strany 34 PDF)
6. Dodatečné sdělení ke zdanění příjmů fyzických osob vykonávajících zaměstnání na palubách lodí či letadel provozovaných v mezinárodní dopravě v kontextu smlouvy o zamezení dvojího zdanění s Nizozemskem
Dotčené předpisy: smlouva mezi Československou socialistickou republikou a Nizozemským královstvím o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku (č. 138/1974 Sb.) a zákon o daních z příjmů (č. 586/1992 Sb.)
Finanční správa České republiky reaguje na dotazy vznesené v souvislosti s Informací ke zdanění příjmů fyzických osob vykonávajících zaměstnání na palubách lodí či letadel provozovaných v mezinárodní dopravě publikovanou 23. září 2016.
Účinnost: N/A (informace publikována 7. listopadu 2016)
(Vyšlo na webových stránkách Finanční správy ČR)
7. Informace osobám uplatňujícím nárok na vrácení spotřební daně z minerálních olejů na výrobu tepla
Dotčené předpisy: zákon o spotřebních daních (č. 353/2003 Sb.)
Finanční správa České republiky přináší informaci o množících se případech údajného dodání tepla a následného chybného uplatnění první snížené sazby daně z přidané hodnoty a současného neoprávněného nárokování vrácení spotřební daně z minerálních olejů.
Účinnost: N/A (informace publikována 11. listopadu 2016)
(Vyšlo na webových stránkách Finanční správy ČR)
8. Nový vzor tiskopisu Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Dotčené předpisy: zákon o daních z příjmů (č. 586/1992 Sb.)
Finanční správa České republiky informuje o vydání nového vzoru tiskopisu Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti pro rok 2017 a o očekávaném vývoji tohoto tiskopisu s ohledem na projednávanou novelizaci zákona o daních z příjmů.
Účinnost: N/A (informace publikována 15. listopadu 2016)
(Vyšlo na webových stránkách Finanční správy ČR)