Mezinárodní dožádání a výslech svědka

Vydáno: 3 minuty čtení
Mezinárodní dožádání a výslech svědka
JUDr. Ing.
Ondřej
Lichnovský
Lichnovský, Ondrýsek & partneři, a.s.
Rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 21.1.2014, čj. 1 Afs 73/2011-167, www.nssoud.cz
K předpisům:
I. O podání žádosti dle směrnice Rady 77/799/EHS o vzájemné pomoci mezi příslušnými orgány členských států v oblasti přímých daní není třeba daňový subjekt informovat. Daňový subjekt nemá ani právo účastnit se procesu formulování žádosti, respektive takovouto žádost rozšiřovat o další (vlastní) otázky.
II. Pokud český správce daně žádá o výslech svědka podle směrnice Rady 77/799/EHS o vzájemné pomoci mezi příslušnými orgány členských států v oblasti přímých daní, měl by požádat zahraniční správní orgán o umožnění účasti českého daňového subjektu na výslechu svědka v souladu s právem dožádaného státu. To samozřejmě za podmínky, že účast daňového subjektu na výslechu právo dožádaného státu umožňuje. Neúčast českého daňového subjektu na výslechu svědka v zahraničí, byť se tak tomu stalo v souladu s procesním právem dožádaného státu, ovlivňuje výpovědní hodnotu informací takto získaných.
III. Sdělí-li dožádaný stát výsledek šetření podle směrnice Rady 77/799/EHS o vzájemné pomoci mezi příslušnými orgány členských států v oblasti přímých daní, k němuž na základě dožádání dospěl, aniž informuje o postupech, kterými k tomuto výsledku došel, a o zdroji určité informace, je důkazní hodnota takové informace dle českého práva omezená, byť nikoliv nulová. Svůj význam může mít jen v celkovém důkazním kontextu, a to ve spojení s jinými důkazy.
V rámci mezinárodního dožádání mnohdy dochází k výslechům svědků. V předmětném řízení pak vyvstala otázka, zda je nutno umožnit daňovým subjektům klást svědkům otázky a být přítomni svědeckým výpovědím, když takovéto právo vyplývá z českého zákona. Z důvodu přeshraničního prvku pak Nejvyšší správní soud předložil věc Soudnímu dvoru EU. Výsledek je takový, že uvedená práva daňovému subjektu zásadně nesvědčí. Každopádně umožňuje-li právní řád dožádaného státu u svědecké výpovědi přítomnost daňového subjektu, měl by se správce daně o tuto přítomnost zasadit. Pouze takto bude zajištěno, že svědecká výpověď bude maximálně objektivní a tudíž přínosná pro české daňové řízení.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád