Autorské právo a daň z příjmů v letech 2013 a 2014

Vydáno: 26 minut čtení

V příspěvku si rozebereme průběh zdanění příjmů z autorských práv, zejména se zaměřením na autorské honoráře zdaňované jako příjmy ze samostatné činnosti podle § 7 zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP “). Ukážeme si rovněž možnosti zdanění těchto příjmů dle § 6 ZDP jako příjmy ze závislé činnosti a zdanění příjmů ze zděděných autorských práv podle § 10 ZDP . Vzhledem k tomu, že základní principy zdanění zůstávají pro rok 2014 ve větší míře shodné s daňovým řešením roku 2013, uvedeme si v článku nejdříve postup zdanění v roce 2013 a následně si rozebereme rozdíly, ke kterým dochází při zdanění příjmů autorů dle § 7 odst. 2 písm. a) ZDP v roce 2014 na základě zákonného opatření Senátu č. 344/2013 Sb.

Autorské právo a daň z příjmů v letech 2013 a 2014
Ing.
Ivan
Macháček
Vymezení autorského práva v autorském zákonu
Předmětem autorského práva je podle § 2 odst. 1 zákona č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů, literární dílo a jiné dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoliv objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvalé nebo dočasné, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam. Za dílo se považuje též počítačový program, je-li původní v tom smyslu, že je autorovým vlastním duševním výtvorem. Právo autorské se vztahuje na dílo dokončené, jeho jednotlivé vývojové fáze a části, včetně názvu a jmen postav. Autorem je vždy fyzická osoba, která dílo vytvořila. Autorem díla souborného je fyzická osoba, která je tvůrčím způsobem vybrala nebo uspořádala; tím nejsou dotčena práva autorů děl do souboru zařazených.
Pokud autor vytvoří dílo v rámci pracovněprávních vztahů, postupuje se z hlediska autorského zákona podle § 58 odst. 1. Zde se stanoví, že není-li sjednáno jinak, zaměstnavatel vykonává svým jménem a na svůj účet autorova majetková práva k dílu, které autor vytvořil ke splnění svých povinností vyplývajících z pracovněprávního či služebního vztahu k zaměstnavateli nebo z pracovního vztahu mezi družstvem a jeho členem (zaměstnanecké dílo). Nevykonává-li zaměstnavatel majetková práva k zaměstnaneckému dílu vůbec nebo je vykonává nedostatečně, má autor právo požadovat, aby mu zaměstnavatel za obvyklých podmínek udělil licenci, ledaže existuje na straně zaměstnavatele závažný důvod k jejímu odmítnutí.
Smrtí nebo zánikem zaměstnavatele, který byl oprávněn vykonávat majetková práva k zaměstnaneckému dílu a který nemá právního nástupce, nabývá oprávnění k výkonu těchto práv autor.
 
Zdanění příjmů z autorských práv
Podle § 6 ZDP v roce 2014 (2013)
Příjmy činnosti autora vykonávané v rámci pracovněprávního vztahu podléhají zdanění jako příjmy ze závislé činnosti. Tyto příjmy (přiznaná odměna za vytvořené zaměstnanecké dílo) se sečtou v příslušném kalendářním měsíci s příjmy ze závislé činnosti a společně s nimi se zdaňují v rámci zdanění ze superhrubé mzdy. Zaměstnavatel při jejich zdanění postupuje podle toho, zda poplatník podepsal či nepodepsal prohlášení k dani na příslušné zdaňovací období. Příjmy z autorských práv zdaňované dle § 6 ZDP jsou zahrnuty do vyměřovacího základu pro odvod pojistného na zdravotní a sociální pojištění. Postup zdanění je v roce 2014 shodný s postupem zdanění těchto příjmů v roce 2013.
Podle § 7 ZDP v roce 2013
Příjmy z autorských práv, pokud nepatří do příjmů ze závislé činnosti, jsou vždy zdaňovány podle ustanovení § 7 odst. 2 písm. a) ZDP jako tzv. příjmy z jiné samostatné výdělečné činnosti. Podle tohoto ustanovení, ve znění zákona do 31.12.2013, se zdaňují příjmy z užití nebo poskytnutí práv z průmyslového nebo jiného duševního vlastnictví, autorských práv včetně práv příbuzných právu autorskému, a to včetně příjmů z vydávání, rozmnožování a rozšiřování literárních a jiných děl vlastním nákladem. Příjmy z autorských práv nelze v žádném případě zdaňovat jako ostatní příjem podle § 10 zákona, i když by se jednalo pouze o příležitostný příjem.
Nejčastějším příjmem z autorských práv budou u fyzické osoby příjmy z publikační činnosti, tedy autorské honoráře. Tyto příjmy, jak jsme již uvedli, podléhají zdanění dle § 7 odst. 2 písm. a) ZDP a jsou zdaňovány buď zvláštní sazbou daně (srážková daň) ve smyslu znění § 7 odst. 6 ZDP anebo v rámci daňového přiznání.
 
Zvláštní sazbou daně (srážková daň)
Podle ustanovení § 7 odst. 6 ZDP jsou v roce 2013 zdaňovány pouze příjmy autorů za příspěvky do novin, časopisů, rozhlasu nebo televize plynoucí ze zdrojů na území České republiky (ČR) a tyto příjmy jsou samostatným základem daně pro zdanění zvláštní sazbou daně za předpokladu, že jde o příjmy uvedené v § 7 odst. 2 písm. a) ZDP a úhrn těchto příjmů od téhož plátce nepřesáhne v kalendářním měsíci 7 000 Kč. Zvláštní sazba daně činí dle § 36 odst. 2 písm. t) ZDP 15%. Základ daně se podle § 36 odst. 3 ZDP zaokrouhluje na celé koruny dolů a daň z příjmů vybíraná zvláštní sazbou daně se zaokrouhluje rovněž na celé koruny dolů.
Postup zdanění uvedený v § 7 odst. 6 ZDP se do konce roku 2013 vztahuje výlučně na příjmy autorů za příspěvky do novin, časopisů, rozhlasu nebo televize plynoucí ze zdrojů na území ČR. Pokud však autor obdrží autorský honorář do výše 7 000 Kč za publikaci, nebylo možno v roce 2013 uplatnit toto ustanovení zákona a nebylo možno použít srážkové daně.
Rovněž tak pokud autor obdrží honorář za příspěvek do novin nebo odborných časopisů vydávaných v zahraničí, nebylo možno postupovat dle znění § 7 odst. 6 ZDP (tento postup zůstává i pro rok 2014).
Provedením zdanění srážkovou daní se zabývá § 38d ZDP. Zde se v odst. 1 stanoví, že srážku daně je povinen provést plátce daně (příslušné vydavatelství, nakladatelství) při výplatě, poukázání nebo připsání úhrady ve prospěch poplatníka. Plátce daně je povinen podle znění odst. 3 sraženou daň odvést svému místně příslušnému správci daně do konce kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, ve kterém byl povinen srážku provést. Neprovede-li plátce daně srážku daně vůbec, popřípadě provede-li ji v nesprávné výši nebo sraženou daň včas neodvede, bude na něm tato částka daně ve smyslu § 38d odst. 5 ZDP vymáhána jako jeho dluh včetně uplatnění příslušných sankcí dle . Správce daně pak bude postupovat dle § 38s ZDP, kde se stanoví, že pokud povinnost vybrat nebo srazit daň nebyla ve stanovené výši plátcem daně splněna, a to ani dodatečně, je základem pro výpočet daně částka, z níž by po sražení daně zbyla částka, která byla plátcem daně poplatníkovi skutečně vyplacena. Princip znění tohoto ustanovení zůstává i pro rok 2014. V žádném případě nebude tato srážková daň vymáhána správcem daně po autorovi (poplatníkovi daně).
Sražením zvláštní sazby daně z autorského honoráře je autor vypořádán se zdaněním tohoto příjmu, a proto již výši těchto zdaněných autorských honorářů srážkovou daní v roce 2013 nemohl poplatník zahrnout do svého daňového přiznání. Nevýhodou tohoto postupu zdanění autorských honorářů je, že autor nemůže uplatnit k těmto příjmům žádné výdaje (skutečné nebo paušální výdaje), protože plátcem honoráře je zdaňována plná výše vypláceného autorského honoráře. Tato daňová nevýhoda je však vyvážena na druhé straně skutečností, že tyto honoráře podléhající srážkové dani nevcházejí do vyměřovacího základu poplatníka pro odvod pojistného na sociální a zdravotní pojištění.
Příklad 1
Občan obdržel za měsíc listopad 2013 autorský honorář ve výši 3 900 Kč a 3 200 Kč za články zveřejněné ve dvou odborných časopisech. Ve variantě A oba časopisy vydává jedno vydavatelství, ve variantě B každý časopis vydává jiné vydavatelství.
Řešení varianty A
V tomto případě vyplatí jeden plátce autorovi v jednom kalendářním měsíci souhrnně částku za dva příspěvky ve výši 7 100 Kč, a proto autor musí provést zdanění vyplacených honorářů sám v rámci daňového přiznání.
Řešení varianty B
V tomto případě každý z plátců srazí autorovi 15% daně, takže autor obdrží na svůj bankovní účet honorář ve výši 3 315 Kč a 2 720 Kč. Sražením srážkové daně 15% plátcem je daňová povinnost autora splněna a autor nemusí provést zdanění honorářů v daňovém přiznání.
Příklad 2
Vydavatelství vyplatilo autorovi za zveřejněný článek v měsíci červenec 2013 honorář ve výši 3 500 Kč až současně s honorářem za článek zveřejněný v srpnu ve výši 3 600 Kč.
Pro uplatnění § 7 odst. 6 ZDP není podstatné, kdy autor příspěvek do časopisu odevzdal redakci anebo kdy byl příspěvek v časopisu zveřejněn, ale podstatné je to, ve kterém měsíci byl autorovi honorář vyplacen. V daném případě nelze pro vyplacený souhrnný honorář v měsíci srpen 2013 uplatnit postup dle § 7 odst. 6 ZDP a honorář musí být zdaněn v rámci daňového přiznání podaného poplatníkem daně.
Příklad 3
S ohledem na zpracování rozsáhlého příspěvku se jeho autor dohodl s redakcí, že sjednaný honorář ve výši 14 000 Kč bude k výplatě rozdělen tak, že po odevzdání konceptu příspěvku v září 2013 vyplatí redakce autorovi částku 7 000 Kč, stejnou částku pak vyplatí v listopadu 2013 po zveřejnění textu v časopisu.
Vzhledem k tomu, že v obou kalendářních měsících nepřesáhl příjem autora od téhož plátce částku 7 000 Kč, plátce srazí autorovi vždy při výplatě 15% srážkové daně z vyplaceného honoráře a to i v případě, že obě platby se týkají jednoho odborného článku.
Příklad 4
Autor zpracoval v roce 2012 na základě uzavřené autorské smlouvy pro nakladatelství odbornou publikaci. Jeho autorský honorář je odvozen procentem z částky za prodané publikace vyúčtovaný nakladatelstvím vždy po skončení čtvrtletí. V roce 2013 byl autorovi vyplacen honorář za IV. čtvrtletí 2012 ve výši 7 000 Kč, za I. čtvrtletí 2013 honorář ve výši 6 900 Kč, za II. čtvrtletí honorář ve výši 9 520 Kč a za III. čtvrtletí honorář ve výši 6 900 Kč.
V daném případě nejde o honorář za příspěvky do časopisů, ale jde o honorář za publikaci, proto se na tento příjem nevztahuje v roce 2013 znění § 7 odst. 6 ZDP a tento příjem je nutno zahrnout ke zdanění v daňovém přiznání k dani z příjmů fyzických osob a to i v případě, že honorář v příslušném měsíci nepřekročí částku 7 000 Kč. K tomuto příjmu lze však uplatnit výdaje buď ve skutečné výši, anebo paušální výdaje ve výši 40% z těchto příjmů. Příjem po odpočtu výdajů se zahrnuje do vyměřovacího základu pro odvod pojistného na sociální a zdravotní pojištění.
Příklad 5
Fyzická osoba obdržela za měsíc duben 2013 autorský honorář ve výši 4 200 Kč a za měsíc září autorský honorář ve výši 5 800 Kč za články zveřejněné v odborném časopisu. Plátce daně však opomenul srazit z těchto honorářů srážkovou daň a poukázal autorovi na účet plnou výši honoráře.
V daném případě nebude výši honorářů uvádět poplatník v daňovém přiznání ke zdanění dle § 7 ZDP, protože bylo povinností plátce srazit a odvést z těchto honorářů srážkovou daň ve smyslu § 38d ZDP. Protože tak plátce (vydavatelství) neučinil a správce daně tuto skutečnost zjistí, bude postupovat podle znění § 38s ZDP, přičemž vyplacený honorář autorovi představuje 85% základu daně. Plátce daně tak bude muset zaplatit daň ve výši:
základ daně 4 200 Kč / 0,85 = 4 941 Kč, srážková daň 4 941 Kč x 0,15 = 741 Kč
základ daně 5 800 Kč / 0,85 = 6 823 Kč, srážková daň 6 823 Kč x 0,15 = 1 023 Kč
Pokud by plátce daně splnil při výplatě honorářů svou zákonnou povinnost a srazil a odvedl srážkovou daň, pak by autor obdržel na účet čistý honorář ve výši 3 570 Kč a 4 930 Kč a plátce by odvedl srážkovou daň 630 Kč a 870 Kč.
 
Zdanění v rámci daňového přiznání
V případě, že úhrn autorských honorářů za příspěvky do novin, časopisů, rozhlasu nebo televize převýšil v kalendářním měsíci roku 2013 od téhož plátce daně částku 7 000 Kč, je příjem autora zdaňován podle § 7 odst. 2 písm. a) ZDP jako příjem z jiné samostatné výdělečné činnosti a je zahrnut poplatníkem v daňovém přiznání k dani z příjmů fyzických osob v rámci dílčího základu daně dle § 7 ZDP.
V případě, že poplatník daně z příjmů fyzických osob nemá kromě autorských honorářů za zdaňovací období jiné zdanitelné příjmy a výše autorských honorářů vyplacených za zdaňovací období nepřesáhne souhrnně částku 15 000 Kč, nemusí podávat přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Podle § 38g odst. 1 ZDP je totiž povinen podat daňové přiznání každý poplatník daně z příjmů fyzických osob, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 15 000 Kč, pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy, z nichž je vybírána daň srážkou podle zvláštní sazby daně. Tento postup je shodný jak pro rok 2013, tak pro rok 2014.
Fyzická osoba, která podává přiznání k dani z příjmů fyzických osob, ve kterém zahrne autorské honoráře ke zdanění do dílčího základu daně podle § 7 ZDP, může k těmto příjmům uplatnit buď výdaje prokazatelně vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmů anebo paušální výdaje ve výši stanovené v § 7 odst. 7 písm. c) ZDP. Paušální výdaje činí 40% zdanitelných příjmů, nejvýše lze však uplatnit u příjmů zdaňovaných dle § 7 odst. 2 písm. a) ZDP počínaje rokem 2013 paušální výdaje do částky 800 000 Kč (toto omezení paušálních výdajů platí i v roce 2014).
V rámci optimalizace daňové povinnosti poplatníka lze i v případě autorských honorářů využít institutu spolupracujících osob, kdy příjmy dosažené při podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti provozované za spolupráce druhého z manželů anebo provozované za spolupráce manžela a ostatních osob žijících v domácnosti s poplatníkem a výdaje vynaložené na jejich dosažení, zajištění a udržení lze rozdělit na spolupracující osoby podle § 13 ZDP.
Příklad 6
Občan pobírá v roce 2013 starobní důchod ve výši 16 180 Kč měsíčně a současně publikuje v odborných časopisech. Za zdaňovací období roku 2013 obdrží následující autorské honoráře od jednoho vydavatele:
-
za měsíc červen 6 400 Kč,
-
za měsíc červenec 3 200 Kč,
-
za měsíc srpen 7 800 Kč,
-
za měsíc říjen 7 100 Kč.
Příjmy z autorských honorářů za měsíc červen a červenec nepřevyšují částku 7 000 Kč za kalendářní měsíc a proto podléhají srážkové dani 15% u plátce. Ke zdanění u poplatníka přichází v úvahu autorské honoráře za měsíc srpen a říjen, u kterých vydavatelství nesrazí srážkovou daň. Vzhledem k tomu, že zdanitelný příjem fyzické osoby nepřesáhl částku 15 000 Kč za zdaňovací období roku 2013, a kromě starobního důchodu osvobozeného od daně z příjmů poplatník nemá jiné zdanitelné příjmy, poplatník nepodává daňové přiznání. Vyplacený honorář za měsíc srpen a říjen tak zůstává nezdaněn.
Příklad 7
Fyzická osoba s příjmy ze závislé činnosti od jednoho zaměstnavatele publikuje v odborných časopisech a za zdaňovací období roku 2013 obdrží následující autorské honoráře od jednoho vydavatele:
-
za měsíc únor 7 000 Kč,
-
za měsíc červen 6 800 Kč,
-
za měsíc říjen 6 200 Kč,
-
za měsíc listopad 7 100 Kč.
Jiné příjmy fyzická osoba nemá.
Příjmy z autorských honorářů za měsíc únor, červen a říjen nepřevyšují částku 7 000 Kč za kalendářní měsíc a proto podléhají srážkové dani 15% u plátce. Ke zdanění u poplatníka přichází do úvahy příjem z autorského honoráře ve výši 7 100 Kč. Vzhledem k tomu, že tato výše zdanitelných příjmů převyšuje částku 6 000 Kč, nemůže zaměstnavatel provést zaměstnanci roční zúčtování daně a poplatník musí podat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2013, ve kterém uvede jak příjmy ze závislé činnosti tak příjmy dle § 7 odst. 2 písm. a) ZDP. K vyplacenému honoráři 7 100 Kč si může poplatník uplatnit paušální výdaje ve výši 40% z částky 7 100 Kč, takže jeho dílčí základ daně dle § 7 bude činit 4 260 Kč.
Příklad 8
Fyzická osoba s příjmy ze závislé činnosti od jednoho zaměstnavatele obdržela v říjnu 2013 autorský honorář za vydanou publikaci o historii místního fotbalového klubu ve výši 5 999 Kč. Jiné příjmy fyzická osoba nemá. U svého zaměstnavatele podepsal poplatník prohlášení k dani.
Na zdanění autorského honoráře z publikace se nevztahuje § 7 odst. 6 ZDP a honorář by měl být zahrnut do daňového přiznání za rok 2013 jako dílčí základ daně dle § 7 zákona. Vzhledem k tomu, poplatník má příjmy ze závislé činnosti od jednoho plátce, podepsal prohlášení k dani u svého zaměstnavatele a výše zdanitelných příjmů podle § 7 až 10 ZDP nepřevyšuje u poplatníka částku 6 000 Kč, nemusí podat fyzická osoba dle § 38g odst. 2 ZDP daňové přiznání, a zaměstnavatel může provést zaměstnanci za rok 2013 roční zúčtování daně. Příjem 5 999 Kč tak zůstane nezdaněn.
Příklad 9
Občan obdržel v roce 2013 autorský honorář za vydaný komiks ve výši 125 000 Kč. Se zpracováním v elektronické podobě mu vypomáhal jeho studující syn. Kromě honoráře občan jiné zdanitelné příjmy nemá, protože pobírá starobní důchod osvobozený od daně z příjmů.
Při spolupráci syna lze dle § 13 ZDP převést na spolupracující osobu až 30% příjmů z nezdaněných honorářů a 30% k nim příslušejících výdajů. Pokud bude např. občan uplatňovat k honoráři paušální výdaje ve výši 40%, a na syna převede plnou výši 30% příjmů a výdajů, bude na syna převeden ke zdanění příjem 37 500 Kč a výdaje ve výši 15 000 Kč.
Změny podle § 7 ZDP v roce 2014
Na základě zákonného opatření Senátu č. 344/2013 Sb. dochází s účinností od 1.1.2014 k novému vymezení § 7 ZDP, označeného nově jako příjmy ze samostatné činnosti. V odstavci 2 písm. a) tohoto ustanovení dochází k drobné změně v tom smyslu, že pod zdanění dle tohoto písmene je zahrnut „příjem z užití nebo poskytnutí práv z průmyslového vlastnictví, autorských práv včetně práv příbuzných právu autorskému, a to včetně příjmů z vydávání, rozmnožování a rozšiřování literárních a jiných děl vlastním nákladem“.
K výrazné změně však dochází v § 7 odst. 6 ZDP. Dle nového znění tohoto ustanovení příjmy autorů uvedené v § 7 odst. 2 písm. a) ZDP plynoucí ze zdrojů na území ČR jsou samostatným základem daně pro zdanění zvláštní sazbou daně za předpokladu, že úhrn těchto příjmů od téhož plátce nepřesáhne v kalendářním měsíci 10 000 Kč. Nově se zavádí povinnost plátce daně vůči poplatníkovi spočívající v tom, že na žádost poplatníka je plátce daně povinen do 10 dnů od podání žádosti vystavit doklad o vyplacených příjmech a sražené dani za období, za které byl poplatníkovi vyplacen příjem podle věty první.
Důležitá je skutečnost, že zatímco se ustanovení § 7 odst. 6 ZDP, ve znění zákona účinném do 31.12.2013, vztahovalo pouze na příjmy autorů za příspěvky do novin, časopisů, rozhlasu nebo televize plynoucí ze zdrojů na území České republiky, nové znění tohoto ustanovení se vztahuje na veškeré příjmy autorů uvedené v § 7 odst. 2 písm. a) ZDP.
Dále dochází oproti roku 2013 ke změně v tom smyslu, že dle nového ustanovení § 36 odst. 7 ZDP může (nemusí) zahrnout poplatník příjmy dle § 7 odst. 6 ZDP do daňového přiznání, a pak započte daň sraženou z těchto příjmů na výslednou daňovou povinnost. V tomto ustanovení se uvádí: „zahrne-li poplatník příjmy uvedené v § 6 odst. 4 nebo § 7 odst. 6 do daňového přiznání, započte se daň sražená z těchto příjmů na jeho daň“.
Pokud se rozhodne poplatník pro tento postup a zahrne příjmy, u kterých byla dle § 7 odst. 6 ZDP sražena plátcem zvláštní sazba daně, do daňového přiznání, může si k těmto příjmům uplatnit skutečné nebo paušální výdaje (40% příjmů). Tato výhoda však je eliminována skutečností, že tyto příjmy a výdaje zahrnuté do dílčího základu daně z příjmů dle § 7 ZDP a zdaňované v rámci daňového přiznání, se zahrnou do vyměřovacího základu pro odvod pojistného na sociální a zdravotní pojištění.
Příklad 10
Občan publikuje příspěvky v několika odborných časopisech vydávaných třemi vydavatelstvími. V průběhu roku 2014 obdrží od všech vydavatelství autorské honoráře, nepřevyšující částku 10 000 Kč měsíčně od jednoho vydavatelství. Pouze za zveřejněné dva příspěvky v měsíci říjnu 2014 v jednom vydavatelství obdrží honorář v úhrnné výši 10 100 Kč.
V daném případě každý z plátců srazí autorovi 15% daně u honorářů nepřevyšující hranici 10 000 Kč. Pouze honorář obdržený v jednom měsíci za dva příspěvky zveřejněné v časopisech jednoho vydavatelství ve výši 10 100 Kč zahrne poplatník v daňovém přiznání za rok 2014 ke zdanění jako příjem dle § 7 ZDP. Jako výdaj si může uplatnit buď skutečné výdaje, nebo paušální výdaje ve výši 40% zdanitelného příjmu.
Příklad 11
Občan zpracoval a předal v prosinci 2013 do vydavatelství koncept odborného příspěvku, který redakce zveřejní v účetním časopisu v únoru 2014 a autor obdrží honorář za únor 2014 ve výši 9 990 Kč.
I když byl příspěvek předán do vydavatelství ještě za účinnosti ZDP, ve znění do 31.12.2013, byl text zveřejněn v měsíci únor 2014 a za měsíc únor má obdržet autor honorář 9 990 Kč. Plátce již bude postupovat podle znění ZDP účinného od 1.1.2014, takže z autorského honoráře 9 990 Kč srazí a odvede srážkovou daň 15% a autorovi vyplatí částku 8 492 Kč.
Příklad 12
Autor zpracoval v roce 2013 na základě uzavřené autorské smlouvy pro nakladatelství odbornou publikaci. Jeho autorský honorář je odvozen procentem z částky za prodané publikace vždy po skončení čtvrtletí. Za III. čtvrtletí 2013 mu byl vyplacen v měsíci říjnu honorář ve výši 6 900 Kč a za IV. čtvrtletí 2013 v měsíci lednu 2014 honorář ve výši 9 900 Kč.
V daném případě nejde o honorář za příspěvky do časopisů, ale jde o honorář za publikaci, proto se na tento příjem nevztahuje v roce 2013 znění § 7 odst. 6 ZDP a tento příjem vyplacený v říjnu 2013 je nutno zahrnout ke zdanění v daňovém přiznání k dani z příjmů fyzických osob. K tomuto příjmu lze však uplatnit výdaje buď prokazatelným způsobem, anebo paušální výdaje ve výši 40% z těchto příjmů. Příjem po odpočtu výdajů se zahrnuje do vyměřovacího základu pro odvod pojistného na sociální a zdravotní pojištění.
Honorář z prodeje publikace vyplacený v měsíci lednu 2014 nepřevyšuje částku 10 000 Kč a dle nového znění § 7 odst. 6 ZDP se toto ustanovení vztahuje na veškeré příjmy zdaňované dle § 7 odst. 2 písm. a) ZDP. Proto plátce daně z tohoto honoráře srazí a odvede srážkovou daň ve výši 15% a autorovi je v lednu 2014 vyplacena částka 8 415 Kč. Tuto částku již poplatník neuvede v daňovém přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2014.
Příklad 13
Autor publikuje každý měsíc v roce 2014 v odborném časopisu. Jiné příjmy kromě autorských honorářů nemá. Za rok 2014 získá souhrnně za měsíce leden až září částku autorských honorářů ve výši 240 000 Kč, k těmto příjmům uplatňuje paušální výdaje. Za měsíc říjen obdrží autorský honorář ve výši 9 000 Kč, za měsíc listopad částku 9 990 Kč a za měsíc prosinec částku 8 800 Kč. Za měsíce říjen až prosinec srazí a odvede vydavatelství srážkovou daň ve výši 15%. Poplatník uplatňuje v daňovém přiznání slevu na dani na poplatníka.
Varianta - nezahrnutí příjmů dle § 7 odst. 6 ZDP do daňového přiznání
Základ daně dle § 7 ZDP činí u poplatníka za rok 2014: 240 000 Kč - 240 000 Kč x 0,4 = 144 000 Kč
Vypočtená daň z příjmů v daňovém přiznání: 144 000 Kč x 0,15 = 21 600 Kč
Poplatník si nemůže uplatnit plnou výši slevy na dani na poplatníka 24 840 Kč, jeho daňová povinnost je nulová.
Varianta - zahrnutí příjmů dle § 7 odst. 6 ZDP do daňového přiznání
Ve smyslu znění § 7 odst. 6 ZDP požádá autor vydavatelství o vystavení dokladu o vyplacených příjmech a sražené dani. Poplatník bude postupovat dle znění § 36 odst. 7 ZDP.
Základ daně dle § 7 ZDP činí u poplatníka za rok 2014: (240 000 Kč + 27 790 Kč) - (240 000 Kč + 27 790 Kč) x 0,4 = 160 674 Kč
Vypočtená daň z příjmů v daňovém přiznání ze zaokrouhleného základu daně: 160 600 Kč x 0,15 = 24 090 Kč
Poplatník si uplatní slevu na dani na poplatníka 24 840 Kč, jeho daňová povinnost je nulová. Zaplacená srážková daň ve výši 4 168 Kč je přeplatkem na dani, kterou bude poplatník nárokovat v daňovém přiznání. Poplatník však bude při stanovení vyměřovacího základu pro výpočet pojistného na sociální a zdravotní pojištění za rok 2014 vycházet nikoliv ze základu daně 144 000 Kč, ale ze základu daně 160 674 Kč.
Příklad 14
Občan pobírá od roku 2013 starobní důchod. Nadále je v kontaktu s různými vydavatelstvími a publikuje v daňových a účetních časopisech. V průběhu roku 2014 obdrží celkem od několika vydavatelství částku na autorských honorářích 254 000 Kč. V žádném měsíci a u žádného vydavatele nepřevýšil honorář částku 10 000 Kč, a proto z těchto příjmů plátce srazí a odvede srážkovou daň ve výši 15%. Občan však by chtěl za rok 2014 uplatnit odpočet příspěvků na penzijní připojištění ve výši 12 000 Kč a na soukromé životní pojištění 12 000 Kč.
Ve smyslu znění § 7 odst. 6 ZDP požádá autor všechna vydavatelství o vystavení dokladu o vyplacených příjmech a sražené dani. Poplatník bude postupovat dle znění § 36 odst. 7 ZDP.
Základ daně dle § 7 ZDP činí u poplatníka za rok 2014: 254 000 Kč - 254 000 Kč x 0,4 = 152 400 Kč
Od tohoto základu daně si poplatník uplatní odpočet 24 000 Kč, takže jeho základ daně po odpočtu dle § 15 ZDP bude činit 128 400 Kč a vypočtená daň z příjmů v daňovém přiznání bude činit 128 400 Kč x 0,15 = 19 260 Kč.
Na tuto daň si může započíst sraženou daň plátci daně. Předpokládejme, že na základě všech dokladů od plátců tato činí 38 100 Kč, takže daňová povinnost poplatníka nejen že bude nulová, ale v daňovém přiznání může uplatnit poplatník přeplatek na dani ve výši 18 840 Kč. Poplatník však bude při stanovení vyměřovacího základu pro výpočet pojistného na sociální a zdravotní pojištění za rok 2014 vycházet ze základu daně 152 400 Kč.
Ze zděděných autorských práv podle § 10 ZDP v roce 2014 (2013)
Poplatníkovi mohou vzniknout v průběhu zdaňovacích období příjmy v důsledku zdědění majetkových práv vyplývajících z autorského zákona. Tyto příjmy jsou zdaňovány podle § 10 odst. 1 písm. d) ZDP jako ostatní příjmy a poplatník je zdaní v rámci přiznání k dani z příjmů fyzických osob. V daném případě se nejedná o příjmy autora, ale o příjmy dědice. Daňově uznatelným výdajem na dosažení příjmu ze zděděných majetkových práv jsou pouze prokazatelné výdaje na dosažení tohoto příjmu (nikoliv na jeho zajištění a udržení). Půjde např. o výdaje na cestovné, na právní služby, na spoje apod. Pokud by výdaje převýšily příjmy, k rozdílu se nepřihlédne. K těmto příjmům zdaňovaným dle § 10 ZDP nelze uplatnit paušální výdaje.
Příklad 15
Dcera zdědila po svém zemřelém otci autorská práva k vydanému literárnímu dílu. V roce 2014 je jí v rámci zděděných autorských práv vyplacen příjem ve výši 185 000 Kč za druhé vydání románu. Prokazatelné výdaje činí 15 900 Kč (cestovné, spoje, výdaje spojené s konzultací u právníka). Dcera má příjmy ze závislé činnosti.
Poplatník nemůže požádat svého zaměstnavatele o roční zúčtování daně a musí podat za zdaňovací období roku 2014 daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Kromě dílčího základu daně ze závislé činnosti dle potvrzení svého zaměstnavatele uvede v daňovém přiznání dílčí základ daně dle § 10 ZDP ve výši 185 000 Kč - 15 900 Kč = 169 100 Kč.