Odchýlení se od doslovného výkladu zákona

Vydáno: 3 minuty čtení
Odchýlení se od doslovného výkladu zákona
Rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 23.1.2013, sp. zn. 9 Afs 35/2013, www.nssoud.cz
Umožňuje-li zákon o dani z přidané hodnoty za splnění zákonem stanovených podmínek (zejména musí jít o zboží, u kterého není žádná daň na vstupu a nelze tak uplatnit odpočet daně) obchodníkům s použitým zbožím uplatňovat CPH z rozdílu mezi prodejní a pořizovací cenou použitého zboží sníženého o daň, není správce daně oprávněn při výpočtu náhrady za nesplnění registrační povinnosti obchodníka s použitým zbožím od takové možnosti uplatňování daně odhlédnout a vypočítat náhradu ušlé daně podle obecného principu, tj. zjednodušeně řečeno z prodejní ceny zboží. Skutečnost, že samotný § 98 zákona o DPH na zvláštní režimy uplatňování daně nepamatuje, ještě sama o sobě neznamená, že k nim správce daně při výpočtu náhrady nesmí přihlédnout.
Opačný výklad totiž vede k absurdním výsledkům, kdy výše náhrady daně v rozhodném období, navíc zákonem stanovené ve výši 10% je výrazně vyšší než celková výše CPH, kterou by byl oprávněn obchodník s použitým zbožím podle § 90 zákona o dani z přidané hodnoty za uvedené období do státního rozpočtu odvést.
Fakultativnost zvláštního režimu není pro posouzení věci
relevantní
. Ze zákonem stanoveného oprávnění plátce zvolit si zvláštní režim uplatňování daně totiž nelze vyčíst, jak by se byl býval konkrétní obchodník při splnění své registrační povinnosti zachoval. Argumentace stěžovatele, dle které nemůže správce daně při výpočtu náhrady vycházet z předpokladu, že by si byl býval daňový subjekt při včasné registraci tento režim zdaňování zvolil, je zcela zavádějící, neboť stejně tak nemůže bez dalšího předpokládat, že by si byl býval takový režim daňový subjekt nezvolil.
Pro právníka je vždy zajímavé sledovat interpretaci zákona, která se zcela odchyluje od doslovného textu. Na tomto místě pak Nejvyšší správní soud řešil jeden takový případ. Z uvedeného plyne ponaučení, že někdy lze skutečně i v zákoně nalézt logiku. A to i navzdory tomu, že tato logika z doslovného znění zákona nijak nevyplývala.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty