Místo plnění u jednotlivých druhů služeb

Vydáno: 21 minut čtení

Stanovení místa plnění je prvním krokem při řešení způsobu zdanění. Teprve poté, co určíme, kde je místo plnění, přichází na řadu otázka, zda se jedná o službu zdanitelnou nebo osvobozenou, a pokud o osvobozenou, tak zda s nárokem nebo bez nároku na odpočet.

Místo plnění u jednotlivých druhů služeb
Ing.
Petr
Vondraš,
daňový poradce Moore Stephens s.r.o.
Základním pravidlem určení státu zdanění u služeb poskytnutých osobě povinné k dani je stát jejího sídla, popřípadě stát, kde je umístěna provozovna, pro kterou je služba poskytnuta. Naopak pokud je služba poskytnuta osobě nepovinné k dani, řídí se zdanění místem, kde má poskytovatel sídlo nebo provozovnu, která službu poskytla. Kromě tohoto základního pravidla uvedeného v § 9 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDPH“), najdeme v ZDPH navazujících 11 paragrafů výjimek.
Při posuzování místa plnění (státu zdanění) je důležité si všimnout, že základní pravidlo nepožaduje, aby příjemce služby byl plátce, ale pro přenesení zdanění do státu sídla příjemce postačuje, aby se jednalo o osobu povinnou k dani. Ta je definována v § 5 ZDPH, a když tam popsanou definici hodně zjednodušíme, tak se jedná o podnikající právnické i fyzické osoby, a to nejen výrobce, obchodníky, poskytovatele služeb, ale i umělce, učitele, lékaře, právníky, kteří nejsou v zaměstnaneckém pracovním vztahu.
Příklad
Český podnikatel, plátce DPH, opraví německému živnostníkovi stroj. Protože nebylo nákladné stroj přepravit, tak jej německý zákazník přivezl k opravě do dílny do Čech. Při vystavování daňového dokladu opravář zjistil, že německý podnikatel není plátce DPH, a proto požadoval předložit živnostenské nebo jiné oprávnění prokazující podnikatelskou činnost zákazníka. Po obdržení kopie živnostenského oprávnění si český podnikatel kopii založil, vystavil fakturu bez DPH a uvedl ji na řádku 26 daňového přiznání. Protože český podnikatel neznal německý zákon o DPH, zvažoval, zda uvést na daňovém dokladu slovní spojení „daň odvede zákazník“, když podle § 9 ZDPH pouze určil, že místo zdanění je v Německu. Nakonec zalistoval ve Směrnici 2006/112/ES, kde podle článku 44 nejdříve taktéž posoudil, že místem poskytnutí služby je Německo a poté si v článku 196 Směrnice přečetl:
„Daň je povinna odvést osoba povinná k dani, nebo právnická osoba nepovinná k dani identifikovaná pro účely DPH, která je příjemcem služby uvedené v článku 44, jestliže tuto službu poskytla osoba povinná k dani, která není usazena v tomto členském státě.“
Analogii pak našel český podnikatel i v českém ZDPH v § 6l. Ten řeší opačnou situaci – českého podnikatele, neplátce DPH, který se stává identifikovanou osobou po obdržení služby od osoby neusazené v tuzemsku (např. od německého opraváře). Ověřením přes Směrnici a český zákon sice nabyl dojmu, že v Německu zdaní opravu stroje jeho zákazník, který se tam z titulu přijetí služby bude muset zaregistrovat k DPH, ale pro klid duše ještě požádal německého daňového poradce o prověření, zda opravdu daň odvede v Německu jeho zákazník a on může v klidu spát, že mu v Německu nehrozí daňové riziko.
Příklad
O několik dnů později dostal český podnikatel opět zakázku od podnikatele z jiného členského státu. Tentokrát bylo komplikované přepravit stroj do tuzemska, takže se náš podnikatel vypravil stroj opravit do Rakouska. V souladu s § 9 ZDPH bylo místo plnění v Rakousku, český podnikatel službu opět vykázal v daňovém přiznání na řádku 26 a opět raději ověřil u rakouského daňového poradce, zda daň v Rakousku odvede tamní podnikatel, který v době realizace zakázky nebyl v Rakousku plátcem DPH.
Příklad
Německý občan, osoba nepovinná k dani, si našel v ČR přítelkyni a rozhodli se v Praze uzavřít svatbu. K tomu bylo zapotřebí mít přeloženo několik listin, a proto o tuto službu požádal českého překladatele, plátce DPH. Protože se jednalo o službu pro osobu nepovinnou k dani, bylo místo plnění stanoveno ve státě sídla poskytovatele, tedy v ČR. Český překladatel proto vystavil fakturu s českou daní a uvedl ji na řádku 1 daňového přiznání a v oddíle A.5. kontrolního hlášení, a to i přesto, že celková výše úplaty přesahovala deset tisíc korun.
 
SLUŽBY DO TŘETÍ ZEMĚ
Specifickou úpravu mají služby poskytnuté osobě povinné k dani, která má sice sídlo nebo provozovnu ve třetí zemi, ale zároveň je i plátcem DPH v ČR. V případě, že poskytnutá služba není osvobozena od DPH a místo zdanění se sice nachází ve třetí zemi, ale ke skutečnému užití nebo spotřebě dochází v tuzemsku, pak se za místo zdanění považuje tuzemsko. Třetí zemí je v ZDPH myšleno území mimo Evropskou unii.
Příklad
Obchodní firma ze Švýcarska, státu mimo EU, je plátcem DPH v ČR. Daňové přiznání této švýcarské firmy zpracovává český daňový poradce, plátce DPH. Podle základního pravidla by bylo místo plnění ve Švýcarsku, podle státu sídla příjemce služby, ale protože Švýcarsko je z pohledu DPH třetí zemí, tak je potřeba ještě zjistit, kde dochází k využití přijaté služby. Protože se jedná o daňová přiznání pro finanční úřad v ČR, dochází k využití služby v tuzemsku, a proto je místem plnění tuzemsko. Český daňový poradce vystaví fakturu za svoji službu s českou DPH.
 
SLUŽBY VZTAHUJÍCÍ SE K NEMOVITOSTI
U tohoto typu služeb je rozhodující vždy místo, kde se nemovitost nachází. V praxi pak není náročné určit stát zdanění, ale to, zda se jedná o službu vztahující se k nemovitosti. Užitečným vodítkem je proto Prováděcí nařízení Rady (EU) č. 282/2011 z roku 2011. V tomto dokumentu se v článku 31a uvádí, které služby jsou považovány za související s nemovitostí a zdaňují se proto tam, kde se nemovitost nachází, a které s nemovitostí nesouvisejí. S účinností od 1. ledna 2017 dochází v článku 31a Nařízení k drobným změnám.
Podle Nařízení jsou služby vztahující se k nemovitosti např.:
-
vypracování plánů stavby určených pro konkrétní parcelu,
-
poskytování služeb stavebního dozoru,
-
výstavba nemovitosti včetně souvisejících demoličních prací,
-
stavba potrubních systémů pro plyn, vodu, odpadní vodu a podobně,
-
práce na pozemku včetně zemědělských služeb jako je orba, setí, zavlažování, hnojení,
-
průzkum a posouzení rizika a celistvosti nemovitosti,
-
oceňování nemovitosti pro účely pojištění, zajištění úvěru nebo posouzení škod u sporů,
-
pacht nebo nájem a jejich zprostředkování,
-
poskytování ubytování v hotelech a podobných zařízeních,
-
údržba, renovace a oprava budovy včetně obkládání, tapetování a pokládání podlah,
-
údržba potrubních systémů pro plyn, vodu, odpadní vodu a podobně,
-
instalace strojů nebo zařízení, které se po instalaci považují za nemovitost, včetně jejich oprav a kontrol,
-
právní služby spojené s převodem vlastnictví nemovitosti, popř. spojené s převodem práv (např. právní služby při přípravě nájemní smlouvy nebo smlouvy k právu stavby).
Příklad
Stavební firma z ČR dostane zakázku v podobě výstavby rodinného domu v Německu. Protože se jedná o službu vztahující se k nemovitosti, bude místem zdanění Německo. Česká firma se poskytnutím služby stane plátcem DPH v Německu. Fakturu vystaví s německou daní, kterou následně tamnímu úřadu odvede. Pokud by se výstavba týkala např. výrobní haly a příjemcem faktury by byl německý plátce DPH, vystavila by česká firma fakturu bez daně a nemusela by se v Německu registrovat. Daň by vypořádal příjemce faktury. Služba spojená s nemovitostí mimo tuzemsko se nevykazuje v souhrnném hlášení, pouze v daňovém přiznání na řádku 26.
 
PŘEPRAVA OSOB
Místem plnění při poskytnutí služby přepravy osob je místo, kde se příslušný úsek přepravy uskutečňuje. V praxi to znamená, že přeprava osob z Plzně do Norimberku má v úseku Plzeň – hranice Rozvadov místo plnění v ČR v a úseku hranice Rozvadov – Norimberk je místo zdanění v Německu. Podle § 70 ZDPH je přeprava osob a jejich zavazadel mezi členskými státy v tuzemsku osvobozena. Jedná se o výjimku danou článkem 381 Směrnice 2006/112/ES, podle kterého ČR může osvobozovat mezinárodní přepravu osob, dokud stejné osvobození uplatňuje některý z členských států, které byly členy EU k 30. dubnu 2004, tedy před vstupem ČR do Unie. Protože tuzemskem se rozumí jen území ČR, nelze osvobození vztáhnout na část přepravy po Německu, kde se jedná o zdanitelnou službu. Přepravce při prodeji jízdenky tak musí do ceny zakalkulovat německou daň, protože ji za úsek hranice Rozvadov – Norimberk bude muset německé daňové správě odvést.
Podle § 89 odst. 2 písm. c) ZDPH se za cestovní službu považuje i poskytnutí služby zákazníkovi, která zahrnuje pouze jednu nakoupenou službu cestovního ruchu, a to ubytování nebo dopravy osob. Pokud se jedná o vlastní službu přepravce, nikoliv službu nakoupenou, zvláštní režim se nepoužije.
Příklad
Česká firma si najala českého dopravce, aby odvezl jejich zaměstnance na veletrh do Mnichova, na kterém tato česká firma vystavuje. Dopravce vystaví za přepravu osob fakturu, na které bude úsek po území ČR osvobozen od DPH a úsek od hranice s Německem do Mnichova s německou daní.
 
SLUŽBY V OBLASTI KULTURY, SPORTU, VZDĚLÁNÍ...
Místem plnění při poskytnutí služby v oblasti kultury, umění, sportu, vědy, vzdělávání a zábavy je místo konání dané akce, pokud jde o službu, jejímž podstatným rysem je udělení oprávnění ke vstupu na akci výměnou za vstupenku nebo úplatu, včetně předplatného, sezónní vstupenky nebo pravidelného poplatku. Stejný daňový režim mají i služby přímo související s tímto oprávněním.
Příklad
Agentura ABC pořádá v Plzni vzdělávací seminář na téma DPH v intrakomunitárních dodávkách z pohledu českého předpisu. Na seminář se přihlásil, mimo jiné, zaměstnanec české firmy pan Novák a český zaměstnanec německé firmy pan Svoboda. Oba chtějí po agentuře fakturu a oba ji dostanou s českou daní, byť německá firma poskytla agentuře ABC své německé DIČ. Důvodem je, že zaplacená částka za seminář je opravňuje ke vstupu na tuto vzdělávací akci, a proto je místo plnění v ČR a podléhá české sazbě DPH. Stejné je to, když do pražské arény přijede koncertovat známý zpěvák z USA. Opět budou vstupenky s českou DPH bez ohledu na to, kdo si je zakoupí.
Oproti tomu je potřeba rozlišovat, když si firma objedná pro své zaměstnance školení „na míru“. Předmětem plnění pak již není oprávnění ke vstupu na tuto akci, ale uspořádání vzdělávacího semináře. Státem, kde se bude fakturovaný seminář zdaňovat, je stát, kde má objednatel své sídlo nebo provozovnu, pokud byl uspořádán pro tuto provozovnu.
Příklad
Firma se sídlem ve Velké Británii bez provozovny v ČR si objednala u české agentury ABC vzdělávací seminář s místem konání v Praze. Protože úplata není za oprávnění ke vstupu, ale za vzdělávací seminář „na míru“, vystaví česká firma fakturu bez DPH s poznámkou, že daň odvede zákazník. Diskutabilní je varianta, když by si firma z Velké Británie objednala seminář, na který by si pak sama pozvala zaměstnance dceřiných a sesterských společností. Zde by zřejmě záleželo, zdali by od těchto firem vybírala jen podíl na nákladech souvisejících s uspořádáním interního semináře „na míru“ dle požadavků skupiny (se zdaněním ve státě sídla dceřiných a sesterských společností) nebo účastnický poplatek za seminář (s českou daní, protože se seminář konal v ČR).
Mezi služby přímo související s oprávněním ke vstupu lze zařadit úplatu za použití šatny nebo WC. Nepatří k nim však služby, které musí zaplatit vystavovatel na veletrhu. Jedná se např. o najaté aranžéry, hostesky, tlumočníky nebo interní zaměstnance výstaviště, které je možné najmout k instalaci vystavovaných produktů.
Příklad
Česká firma zaplatila účastnický poplatek za možnost vystavovat své produkty na veletrhu v Polsku. V rámci servisu, který výstaviště poskytuje, si česká firma najala na pár hodin zaměstnance výstaviště, aby jí pomohl se sestavením veletržního stánku a s instalací vystavovaných produktů. Za tuto službu dostala následně česká firma daňový doklad bez DPH s poznámkou v polštině, že daň odvede zákazník. Přijatá služba byla poté uvedena v základní sazbě daně v daňovém přiznání na řádcích 5 a 43.
Pokud je služba v oblasti kultury, umění, sportu, vědy, vzdělávání a zábavy poskytnuta pro osobu nepovinnou k dani, podléhá zdanění tam, kde se akce koná.
Příklad
Německý občan, pan Schwarz, si na oslavu svých padesátých narozenin v příhraniční hospodě na území ČR objednal vystoupení populární německé kapely. Protože se jednalo o profesionální hudební uskupení, a tedy osobu povinnou k dani, musela po vystoupení poslat na Finanční úřad pro Moravskoslezský kraj žádost o registraci k DPH v ČR dle § 6c odst. 2 ZDPH a panu Schwarzovi vystavit doklad s českou daní, protože kulturní služba byla poskytnuta osobě nepovinné k dani na území ČR.
 
MÍSTO PLNĚNÍ PŘI POSKYTNUTÍ STRAVOVACÍ SLUŽBY
Stravovací služba je zdaňována tam, kde je skutečně poskytnuta. Výjimkou je prodej jídla na palubě lodi, letadla nebo ve vlaku během úseku přepravy na území Evropské unie. V těchto případech je místem zdanění stát zahájení přepravy osob. Pokud je přeprava uskutečněna i se zastávkou ve třetí zemi, je místem zahájení přepravy nejen výchozí stanice, ale i každá další následující po zastávce ve třetí zemi.
Příklad
Pan Novák jel v pondělí ráno vlakem vyjíždějícím z Chebu do Norimberku. V jídelním voze si dal snídani a na účtence si všiml, že byla účtována s českou daní. Večer se vracel vlakem, který zahajoval jízdu v Norimberku. Opět zašel do jídelního vozu a objednanou večeři platil včetně německé DPH. Místo zdanění se neodvíjí od cesty konkrétního cestujícího, ale od místa, kde zahájí přepravu vlaková souprava. Pokud by jel vlak do Chebu např. z Paříže a pan Novák by nastoupil v Norimberku, tak by cestou do Chebu jedl jídlo zahrnující francouzskou DPH.
 
POSKYTNUTÍ NÁJMU DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU
V případě nájmu rozlišujeme krátkodobý a dlouhodobý pronájem. Časovou hranicí pro krátkodobý pronájem je nepřetržité držení nebo užívání dopravního prostředku po dobu nepřesahující 30 dní a u lodí nepřesahující 90 dní. V případě krátkodobého pronájmu je místo plnění tam, kde nájemce dopravní prostředek fyzicky přebírá.
Příklad
Půjčovnu automobilů v Praze navštívil 1. října jednatel společnosti z Velké Británie a půjčil si na dva týdny osobní automobil k využití při obchodních schůzkách po ČR. Půjčovna vyúčtovala nájem s českou daní, protože se jednalo o krátkodobý pronájem.
U dlouhodobého pronájmu osobě povinné k dani je místo zdanění ve státě sídla příjemce. U osoby nepovinné k dani se zdaňuje jiný než krátkodobý pronájem podle místa příjemce služby. Pro jeho určení je rozhodující nařízení Rady 282/2011, konkrétně článek 23 a 24. Například u fyzické osoby, která má bydliště v jedné zemi, ale obvykle se zdržuje v jiné zemi, má přednost místo, kde se obvykle zdržuje, pokud neexistuje důkaz, že se služba využívá v bydlišti této osoby.
Příklad
Pan Nový má bydliště v ČR, ale již pět let pracuje ve Velké Británii. Do ČR létá v létě na dovolenou a pak na Vánoce. Letos se rozhodl, že stráví v ČR celých 5 týdnů dovolené a po tuto dobu si pronajal v půjčovně v Praze vůz, že bude cestovat. Byť se pan Nový obvykle zdržuje ve Velké Británii, tak místem zdanění pronájmu bude ČR, protože je to jeho bydliště. Pronájem bude s českou daní.
Příklad
Pan Novák emigroval z tehdejšího Československa a od roku 1973 žije v Anglii. Letos v létě chtěl vnoučatům ukázat svoji rodnou zemi. V půjčovně v Plzni si pronajal na měsíc a půl obytný přívěs za účelem cestování po ČR. Protože pan Novák žije v Anglii, kde má i rodinu, podléhal tento pronájem zdanění v Anglii. Půjčovna vystavila doklad za pronájem bez české daně a se svým daňovým poradcem začala řešit, jak splní daňovou povinnost v Anglii.
Za dopravní prostředky se podle článku 38 unijního nařízení považují zejména automobily, motocykly, jízdní kola, tříkolky, přívěsy včetně obytných, návěsy, železniční vagony, lodě, letadla, zemědělské traktory a jiná zemědělská vozidla, mechanicky nebo elektronicky poháněné vozíky pro invalidy a vozidla zvlášť konstruovaná pro přepravu nemocných nebo zraněných osob.
Příklad
Česká firma pronajala dlouhodobě elektronicky poháněný vozík pro invalidy německému občanovi žijícímu v Německu. Pronájem v tomto případě nepodléhá zdanění v ČR, ale v Německu.
 
MÍSTO ZDANĚNÍ U SLUŽEB POSKYTNUTÝCH OSOBÁM NEPOVINNÝM K DANI
 
Služby zprostředkovatele
Jedná-li zprostředkovatel jménem a na účet osoby nepovinné k dani, je místo plnění jeho služby tam, kde je místo plnění toho, co zprostředkovává.
Příklad
Český podnikatel, plátce DPH, zprostředkovává jménem a na účet pana Novotného koupi nemovité věci v rakouských Alpách. Protože v případě prodeje nemovité věci je místo zdanění tam, kde se nemovitá věc nachází, bude tam i místo zdanění zprostředkovatelské služby. Český podnikatel vystaví panu Novotnému doklad bez české DPH a bude řešit, jak odvést z tohoto plnění daň v Rakousku.
 
Přeprava zboží
Místo zdanění je tam, kde se příslušný úsek přepravy uskutečňuje. Výjimkou je přeprava mezi členskými státy, kde je místem plnění místo zahájení přepravy. Za to se považuje území státu, kde skutečně začíná přeprava zboží bez ohledu na vzdálenost překonanou na místo, kde se zboží nachází.
Příklad
Český občan si objedná cihly na stavbu domu v Polsku a domluví přepravu u české firmy. Protože se jedná o přepravu zboží mezi členskými státy pro osobu nepovinnou k dani, je místo zdanění ve státě, kde přeprava zboží začíná, tedy v Polsku. Český přepravce nemůže vystavit fakturu s českou daní, ale musí si splnit svoji daňovou povinnost v Polsku.
 
Služby související s přepravou, oceňováním movité věci a práci na ní
Za služby související s přepravou jsou považovány především nakládka a vykládka zboží a manipulace s přepravovanými předměty. Místem zdanění u této skupiny služeb je místo, kde je služba skutečně poskytnuta.
Příklad
Pan Wolfram z Německa si přijede nechat opravit auto do servisu v ČR. Protože je pan Wolfram osobou nepovinnou k dani, vystaví mu autoservis účtenku s českou DPH.
 
Poskytnutí služeb do třetí země
Jedná se o celou škálu služeb vyjmenovaných v § 10h ZDPH, např. převod licence, reklamní, poradenskou, finanční službu, poskytnutí pracovníků a nájem movitého majetku vyjma dopravních prostředků. Podstatné pro tyto služby je, že místo zdanění podle předpisu Evropské unie, kterým je myšleno Prováděcí nařízení Rady (EU) č. 282/2011 v platném znění, je ve třetí zemi. To v článku 24 opět uvádí, že v případě právnické osoby nepovinné k dani má přednost místo, odkud je daný subjekt řízen, pokud neexistuje důkaz, že daná služba byla využita v provozovně právnické osoby nepovinné k dani. U fyzických osob je místo zdanění tam, kde se daná osoba obvykle zdržuje, pokud neexistuje důkaz, že se služba využívá v jejím bydlišti.
Příklad
Pan Xia, občan Čínské lidové republiky s bydlištěm v Pekingu, se nechal zastupovat českým advokátem ve sporu s hotelem v Praze, s jehož službami nebyl spokojen. Protože pan Xia má bydliště ve třetí zemi a poskytnutá služba patří do skupiny služeb vyjmenovaných v § 10h ZDPH, vystavil český advokát doklad bez české DPH.
 
Služby telekomunikační, rozhlasového a televizního vysílání a elektronicky poskytované
Za určením místa zdanění musíme opět do Prováděcího nařízení Rady (EU) č. 282/2011 v platném znění, tentokrát do článků 24, 24a, 24b, 24d a 24f. Ke správnému určení státu zdanění se zde vychází z domněnek. Jako např. při poskytnutí telekomunikačních služeb prostřednictvím mobilních sítí se má za to, že se místo, kde je příjemce usazen nebo má bydliště, či se obvykle zdržuje, nachází v zemi určené mezinárodním směrovým kódem země SIM karty použité pro příjem služby.
Důležité je také posoudit, co patří mezi elektronicky poskytovanou službu. Podle Přílohy II Prováděcího nařízení se jedná např. o hostitelství webových stránek, dálkovou údržbu programů, dodání programového vybavení, dodání obrázků, textů, hudby, filmů a poskytnutí výuky na dálku.
Příklad
Pan Pavel, plátce DPH v ČR, nabízí hostitelství webových stránek. O jeho službu projevili zájem i pan Dietrich z Berlína a pan Janusz z Polska. Faktury má pan Pavel vystavit na adresy v domovských státech těchto zákazníků, stejně tak IP adresy počítačů, z nichž oba zákazníci s panem Pavlem komunikují, pocházejí ze států, kde mají oba bydliště, tedy v případě pana Dietricha z Německa a pana Janusze z Polska. V souladu s článkem 24c Prováděcího nařízení má pan Pavel dva důkazy, které si neprotiřečí a určují místo zdanění tam, kde každý ze zákazníků bydlí. Pan Pavel využije zvláštního režimu jednoho správního místa a zaregistruje se na Finančním úřadě pro Jihomoravský kraj, aby nemusel být registrován kvůli daňovým povinnostem ve státech svých zákazníků. Pan Pavel bude postupovat dle § 110a a dále ZDPH. Jeho zdaňovacím obdobím pro tento zvláštní režim bude kalendářní čtvrtletí s povinností podat přiznání do 20 dnů po skončení čtvrtletí. Daň odvede Finančnímu úřadu pro Jihomoravský kraj v eurech.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty