Legislativní novinky k 18. 4. 2016

Vydáno: 6 minut čtení

V měsíci dubnu byla učiněna pomyslná tečka za celým legislativním procesem týkajícím se velmi diskutované a ze strany podnikajících subjektů zároveň obávané elektronické evidence tržeb (dále jen „EET“). Návrh zákona byl rozeslán poslancům dne 4. června 2015, svého uzákonění se dočkal necelý rok poté, a to dne 13. dubna 2016. Pro velkou skupinu subjektů nastává období implementace tohoto nástroje, což s sebou v první řadě nese velikou náročnost na odpovídající technické a materiální vybavení. Podrobnější informace ohledně novinek v legislativě za poslední měsíc popisuje následující příspěvek.

Legislativní novinky k 18. 4. 2016
Ing.
Lenka
Froschová,
Ing.
Lenka
Kohanová
 
ELEKTRONICKÁ EVIDENCE TRŽEB
Zákon o elektronické evidenci tržeb byl vyhlášen ve Sbírce zákonů ČR pod č. 112/2016 Sb. (dále jen „zákon o EET“). Účinnost zákona je stanovena na 1. prosince 2016, při čemž první aplikace zákona se dotkne oblasti ubytování, stravování a pohostinství.
Spolu se zákonem byl vyhlášen také doprovodný zákon č. 113/2016 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti se zavedením EET. Změny se promítly do následujících předpisů:
-
Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP“)
:
-
Nově jsou od daně z příjmů osvobozeny ceny z účtenkové loterie podle zákona o EET [§ 4 odst. 1 písm. f) bod 4, § 19 odst. 1 písm. zq)].
-
Je zaveden nový druh slevy na dani, a to sleva na evidenci tržeb (§ 35bc ZDP). Slevu je možné uplatnit pouze ve zdaňovacím období, ve kterém poplatník poprvé zaeviduje tržbu. Výše slevy činí 5 000 Kč a bude možné ji uplatnit maximálně do výše hodnoty kladného rozdílu mezi 15 % dílčího základu daně z podnikání (příjmy dle § 7 ZDP) a základní slevy na poplatníka.
-
Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDPH“)
:
-
K 1. květnu 2016 nabývá účinnosti nové znění § 101a (Elektronická forma podání), které podrobněji stanovuje povinnost a způsob plátce činit podání k DPH (jmenovitě řádné a dodatečné daňové přiznání a jejich přílohy, kontrolní hlášení, souhrnné hlášení, přihlášku k registraci nebo oznámení o změně registračních údajů) výlučně elektronicky. Nebudou-li podání uskutečněna datovou zprávou ve formátu a struktuře zveřejněnou správcem daně, jsou neúčinná.
-
Novela zavádí sníženou sazbu DPH 15 % u stravovacích služeb uvedených pod kódem 56 klasifikace produkce CZ-CPA (s výjimkou alkoholu, tabákových výrobků a doplňkového sortimentu), a to s účinností od 1. prosince 2016.
-
Zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů:
-
V sazebníku poplatků je v příloze 1 k tomuto zákonu doplněna položka „vydání rozhodnutí o závazném posouzení o určení evidované tržby“, přičemž poplatek činí 1 000 Kč [Příloha, Část I, Položka 1, písm. o)].
Pro přiblížení celého projektu a poskytnutí informací dotčeným skupinám podnikatelů a firem spustila finanční správa webové stránky www.e-trzby.cz.
Dne 14. dubna 2016 podepsal prezident novelu ZDP (sněmovní tisk 612), která nejenom že zpracovává příslušné přepisy Evropské unie (tzv. dividendové směrnice), ale také přináší pro poplatníky daně z příjmů fyzických osob velmi očekávané zvýšení daňového zvýhodnění na vyživované děti. Daňové zvýhodnění na jedno dítě zůstává v nezměněné výši (13 404 Kč), na druhé dítě se však zvyšuje z aktuálních 15 804 Kč na
17 004 Kč
za rok, a na třetí a kaž dé další dítě dochází k navýšení ze stávajících 17 004 Kč na
20 604 Kč
. Poplatníci budou moci po sněmovních úpravách předlohy uplatnit slevy zpětně za celé zdaňovací období (tj. rok 2016) bez ohledu na účinnost zákona. Původně se předpokládalo, že novela bude schválena už loni s účinností od ledna.
 
POKYN Č. GFŘ-D-26
Finanční správa zveřejnila na svých webových stránkách Pokyn Generálního finančního ředitelství D-26 ke změně umístění spisů v rámci finančního úřadu, jenž nabývá účinnosti dnem 21. května 2016, a zároveň se jím ruší pokyn č. GFŘ-D-13. Tento pokyn určí pravidla pro přesun spisů mezi územními pracovišti v rámci jednoho finančního úřadu. Při umístění spisu musí být přihlédnuto ke dvěma skutečnostem, a to především k dostupnosti spisu pro daňový subjekt a k hospodárnosti výkonu správy daní. Pokyn stanoví postupy při přesunu spisů v případech změny místa trvalého pobytu fyzické osoby, resp. sídla právnické osoby, a dále z důvodu změny místa skutečného výkonu podnikání nebo přesunu provozovny.
 
LETEM SVĚTEM NÁVRHY ZÁKONŮ
1) Novela ZDPH vedená jako sněmovní tisk č. 717, prošla prvním čtením Poslanecké sněmovny v rámci legislativního procesu a její další projednávání je naplánováno na pořad 44. schůze. Původní účinnost zákona byla navržena na 1. května 2016, ale v rámci usnesení rozpočtového výboru č. 425 byla navržena účinnost zákona až na den vyhlášení. V souvislosti s přijetím celního zákona novela zavádí režim přenesení daňové povinnosti (RPDP) na dodání zboží dodávaného v ČR osobou neusazenou v tuzemsku jiné osobě registrované k DPH. Zároveň se touto změnou upravuje i § 21, podle něhož bude plátce daně (příjemce zboží) při dodání zboží s místem plnění v ČR osobou neusazenou v ČR povinen přiznat daň ke dni uskutečnění zdanitelného plnění nebo ke dni poskytnutí úplaty, a to k tomu dni, který nastane dříve. Dle důvodové zprávy změna souvisí se zrušením svobodných skladů a zrušením osvobození od DPH při dodání zboží ve svobodných pásmech. Díky této nové úpravě se osoba povinná k dani, která nemá sídlo v ČR, nebude stávat plátcem při dodání zboží v tuzemsku jinému plátci. Pokud však tato osoba, která nemá sídlo v ČR, dodá zboží s místem plnění v tuzemsku osobě nepovinné k dani nebo osobě povinné k dani, která není plátcem, bude se nadále plátcem stávat.
2) Ministerstvo práce a sociální věcí zveřejnilo návrh velké novely zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZP“). Jedná se o zásadní novelu, která přináší rozsáhlé změny v celém zákoníku jak pro zaměstnavatele, tak i pro zaměstnance. Novela ZP se v současné době nachází v připomínkovém řízení a lze tedy očekávat, že předložený návrh bude předmětem úprav. O vývoji novely v legislativním procesu vás budeme informovat v dalších číslech. Cílem novely je snížit administrativní náročnost kladenou na zaměstnavatele v souvislosti s aplikací ZP.