Pronájem a půjčování věcí movitých a jejich zdanění

Vydáno: 3 minuty čtení

Dle výkladového stanoviska k pojmu podnikatel č. 22 Expertní skupiny KANCL ze dne 9.4.2014 s odkazem na § 420 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník , plyne, že podnikatelem je i ten, který podniká i bez podnikatelského oprávnění, je-li zákonem vyžadováno. V příloze č. 4 k § 25 odst. 2 zákona č. 455/1991 Sb. , o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „živnostenský zákon “), je pod bodem 59 uveden pronájem a půjčování věcí movitých. Z tohoto usuzuji, že by tyto příjmy měly být zdaňovány v § 7 zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP “). V uvedeném zákoně v § 9 odst. 1 písm. b) jsou rovněž uvedeny příjmy z nájmu movitých věcí. Pokud jsou však tyto příjmy uvedeny ve dvou paragrafech, dle kterého by tyto příjmy měly být zdaňovány? Zdanění v různých paragrafech ZDP má dopad do výpočtu vyměřovacího základu pro odvod sociálního a zdravotního pojištění.

PRONÁJEM A PŮJČOVÁNÍ VĚCÍ MOVITÝCH A JEJICH ZDANĚNÍ
Zdeněk
Dušek
ODPOVĚĎ:
Zákon o daních z příjmů umožňuje v případě pronájmu movitých věcí fyzickou osobou tři formy zdanění:
1)
V případě pronájmu movitých věcí v rámci podnikatelské činnosti vykonávané na základě živnostenského oprávnění, nebo která by měla být vykonávána na základě živnostenského oprávnění, budou příjmy z pronájmu součástí dílčího základu daně - Příjmy ze samostatné činnosti. Stejný režim zdanění by byl uplatňován také v případě pronájmu movitého majetku zařazeného do obchodního majetku poplatníka.
2)
V případě příležitostných pronájmů movitých věcí, budou příjmy zdaňovány v rámci dílčího základu daně - Ostatní příjmy. Typickým příkladem může být například příležitostný pronájem automobilu používaného k osobní spotřebě majitele třetí osobě za úplatu.
3)
Třetí forma zdanění pronájmu movitých věcí v rámci dílčího základu daně - Příjmy z nájmu bude uplatňována v případě, že se nebude jednat o pronájem movitých věcí, který je podmíněn živnostenským oprávněním pronajímatele, pronájem movitých věcí nezařazených do obchodního majetku poplatníka, příležitostný pronájem movitých věcí.
V uvedeném případě je pak velice diskutabilní, kdy může v případě (nikoliv příležitostného) pronájmu movitých věcí nastat možnost pronájmu movitých věcí, který lze v souladu se zákonem realizovat bez odpovídajícího živnostenského oprávnění. Podle zákona o živnostenském podnikání je živnost provozována: soustavně, samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených živnostenským zákonem.
Nejsou-li splněny všechny uvedené podmínky, nejedná se o živnost, tj. činnost podrobenou živnostenskému zákonu. V uvedeném případě přichází v úvahu nesplnění podmínky v případě realizování pronájmu movité věci nikoliv z titulu dosažení zisku, nýbrž z titulu využití dočasně či dlouhodobě nevyužité věci.
Názorným příkladem může být například pronájem automobilu třetí osobě, kdy majitel není schopen automobil na určitou či neurčitou dobu používat (dlouhodobý pracovní pobyt v zahraničí, zdravotní důvody, pozbytí řidičského oprávnění apod.), dalším příkladem může být též pronájem uměleckých děl k pořádání výstav, nabytých pronajímatelem v rámci jeho sběratelské činnosti.