Zdanění dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr v roce 2015

Vydáno: 23 minut čtení

V následujícím textu si ukážeme řešení dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr v zákoníku práce a zaměříme se především na uplatnění pojistného z odměn z těchto dohod a na zdanění daní z příjmů ze závislé činnosti v zákonných podmínkách roku 2015.

Zdanění dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr v roce 2015
Ing.
Ivan
Macháček
 
DOHODY A ZÁKONÍK PRÁCE
Ve smyslu § 3 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZP“), jsou základními pracovněprávními vztahy pracovní poměr a právní vztahy založené dohodami o pracích konaných mimo pracovní poměr. Jejich právní vymezení nalezneme v § 74 až 77 ZP.
Pro
uzavření dohody o provedení práce
(dále jen „DPP“) platí ustanovení § 75 (specifické ustanovení) a § 77 (společné ustanovení pro DPP a dohodu o pracovní činnosti - dále jen „DPČ“) ZP.
Rozsah práce, na který se DPP uzavírá, nesmí být větší než 300 hodin v kalendářním roce,
přičemž do rozsahu práce se započítává také doba práce konaná zaměstnancem pro zaměstnavatele v témže kalendářním roce na základě jiné DPP.
V DPP musí být uvedena doba, na kterou se tato dohoda uzavírá.
Dohoda o provedení práce může být uzavřena jak na jednorázovou činnost, tak na déletrvající pracovní činnost zaměstnance s tím, že jediným omezením je časový limit 300 hodin v kalendářním roce.
Dohoda o provedení práce musí být stejně jako DPČ uzavřena písemně.
Pro
uzavření DPČ
platí ustanovení § 76 (specifické ustanovení) a § 77 (společné ustanovení pro oba druhy dohod). Na základě DPČ není možné vykonávat práci v rozsahu překračujícím
v průměru polovinu stanovené týdenní pracovní doby,
přičemž dodržování sjednaného a nejvýše přípustného rozsahu poloviny stanovené týdenní pracovní doby se posuzuje za celou dobu, na kterou je DPČ uzavřena, nejdéle však za období 52 týdnů. Dohoda o pracovní činnosti může být uzavřena i v případě, že rozsah práce nebude přesahovat v témže kalendářním roce 300 hodin. Zákoník práce v § 76 odst. 4 stanoví, že v DPČ musí být uvedeny: sjednané práce, sjednaný rozsah pracovní doby a doba, na kterou se tato dohoda uzavírá.
Zrušením DPP a DPČ se zabývá znění § 77 odst. 4 až 6 ZP.
Na práci konanou na základě obou druhů dohod se vztahuje úprava pro výkon práce v pracovním poměru, což neplatí, pokud jde o:
-
převedení na jinou práci a přeložení,
-
dočasné přidělení,
-
odstupné,
-
pracovní dobu a dobu odpočinku (výkon práce však nesmí přesáhnout 12 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích),
-
překážky v práci na straně zaměstnance,
-
dovolenou,
-
skončení pracovního poměru,
-
odměňování s výjimkou minimální mzdy,
-
cestovní náhrady.
Právo zaměstnance činného na základě DPP i DPČ na jiné důležité překážky v práci a na dovolenou je možné sjednat, popřípadě stanovit, vnitřním předpisem, a to za podmínek uvedených v příslušných ustanoveních ZP.
Výše odměny u DPP a u DPČ
a podmínky pro její poskytování se dle znění § 138 ZP sjednávají v příslušné dohodě. Výše odměny není nikterak omezena, přičemž by měl ale zaměstnavatel při jejím sjednávání dodržovat zásadu rovného zacházení se všemi zaměstnanci podle § 16 odst. 1 ZP.
Cestovní náhrady
je možné zaměstnanci, který koná pro zaměstnavatele práci na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, poskytnout dle § 155 ZP pouze v případě, že bylo sjednáno toto právo, jakož i místo pravidelného pracoviště zaměstnance. Má-li zaměstnanec podle DPP vykonat pracovní cestu v místě mimo obec bydliště, má právo na cestovní náhrady, bylo-li jejich poskytnutí sjednáno, i když není sjednáno místo pravidelného pracoviště.
 
DOHODY A NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ
Podle ustanovení § 5 písm. a) bod 5 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o nemocenském pojištění“), jsou účastni nemocenského pojištění rovněž zaměstnanci činní na základě DPČ i zaměstnanci činní na základě DPP.
Pro účast zaměstnanců činných na základě DPČ platí obecné podmínky účasti zaměstnanců na pojištění vymezené v § 6 zákona o nemocenském pojištění.
Pro účast na nemocenském pojištění zaměstnanců činných na základě DPP jsou stanoveny speciální podmínky v § 7a zákona o nemocenském pojištění.
Zaměstnanci činní na základě DPP jsou účastni pojištění, jestliže splňují podmínku uvedenou v § 6 odst. 1 písm. a) zákona a byl jim zúčtován započitatelný příjem
(odměna z dohody)
v částce vyšší než 10 000 Kč,
přičemž jsou účastni pojištění jen v těch kalendářních měsících po dobu trvání této dohody, do nichž jim byl zúčtován zaměstnavatelem započitatelný příjem z DPP v částce vyšší než 10 000 Kč. Započitatelný příjem zúčtovaný zaměstnavatelem až po skončení doby zaměstnání se považuje pro účely pojištění za příjem zúčtovaný do kalendářního měsíce, v němž tato doba zaměstnání skončila.
Zaměstnanec činný na základě DPP je rovněž účasten pojištění, jestliže vykonával v kalendářním měsíci u téhož zaměstnavatele více DPP a úhrn započitatelných příjmů z těchto dohod dosáhl v kalendářním měsíci aspoň částku 10 000 Kč.
Za téhož zaměstnavatele se přitom považuje též právní nástupce zaměstnavatele.
Z § 8 zákona o nemocenském pojištění vyplývá, že vykonáváli zaměstnanec více zaměstnání, z nichž každé zakládá účast na pojištění, je pojištěn z každého z těchto zaměstnání.
 
DOHODY A POJISTNÉ NA SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ
Z ustanovení § 3 odst. 1 písm. b) bod 2 zákona č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, vyplývá, že poplatníky pojistného jsou rovněž zaměstnanci činní na základě DPČ a DPP. Přitom platí podle § 3 odst. 3 tohoto zákona, že zaměstnanci jsou
poplatníky pojistného na důchodové pojištění, jde-li o zaměstnance, kteří jsou účastni důchodového pojištění podle předpisů o důchodovém pojištění a zároveň jsou účastni nemocenského pojištění podle předpisů o nemocenském pojištění.
 
DOHODY A POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Z ustanovení § 5 písm. a) zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve znění zákona č. 267/2014 Sb., vyplývá, že
pojištěnec je plátcem pojistného na zdravotní pojištění, pokud je zaměstnancem,
kterým se pro účely zdravotního pojištění považuje fyzická osoba, které plynou nebo by měly plynout příjmy ze závislé činnosti podle zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP“),
s výjimkou:
-
osoby činné na základě DPP, popřípadě více DPP u jednoho zaměstnavatele, pokud úhrn příjmů z takových dohod v kalendářním měsíci nedosáhl příjmu ve výši částky, jež je podmínkou pro účast takové osoby na nemocenském pojištění podle zákona upravujícího nemocenské pojištění (částka 10 000 Kč)
- § 5 písm. a) bod 3 zákona o veřejném zdravotním pojištění,
-
osoby činné na základě DPČ, popřípadě více DPČ u jednoho zaměstnavatele, pokud úhrn příjmů z takových dohod v kalendářním měsíci nedosáhl započitatelného příjmu (částka 2 500 Kč)
- § 5 písm. a) bod 5 zákona o veřejném zdravotním pojištění.
Přitom započitatelný příjem zúčtovaný zaměstnavatelem až po skončení DPP se považuje za příjem zúčtovaný do kalendářního měsíce, v němž tato dohoda skončila. Stejný postup se vztahuje i na DPČ.
Osoby činné na základě DPP jsou tedy považovány pro účely zdravotního pojištění za zaměstnance, pokud jejich příjem v kalendářním měsíci dosáhne aspoň částky 10 001 Kč. Do konce roku 2014 se každá tato dohoda na rozdíl od sociálního pojištění pro účely zdravotního pojištění posuzovala samostatně. Pokud měla osoba uzavřeno v kalendářním měsíci více DPP u jednoho zaměstnavatele a z žádné z těchto dohod nedosáhla příjmu alespoň 10 001 Kč v měsíci, nebyla tato osoba považována pro účely zdravotního pojištění za zaměstnance. Tento postup již v roce 2015 neplatí. I pro účely zdravotního pojištění se příjem z více DPP v kalendářním měsíci sčítá a tento součet se posoudí s hranicí 10 000 Kč, zakládající vznik zaměstnání ve zdravotním pojištění.
Pokud příjem na základě DPČ nedosáhne v rozhodném období kalendářního měsíce výše 2 500 Kč, nepovažuje se tato osoba ve zdravotním pojištění za zaměstnance a zaměstnavatel nemá povinnost odvádět za tuto osobu pojistné na zdravotní pojištění. Rovněž u DPČ se počínaje lednem 2015 příjmy dosažené v kalendářním měsíci z více DPČ u jednoho zaměstnavatele pro vznik zdravotního pojištění sčítají a součet se posuzuje s hranicí 2 500 Kč.
Pro účel vzniku zaměstnání nelze u jednoho zaměstnavatele v jednom kalendářním měsíci sečíst například příjem dosažený v rámci DPP 8 200 Kč s příjmem na DPČ 2 400 Kč.
 
DOHODA O PRACOVNÍ ČINNOSTI A DAŇ Z PŘÍJMŮ
Zdanění odměny z DPČ bez ohledu na její výši probíhá dle § 38h odst. 1 ZDP. Plátce daně (zaměstnavatel) vypočte zálohu na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti ze základu pro výpočet zálohy.
Základ daně pro výpočet měsíční zálohy zaměstnance na daň je stanoven v § 38h odst. 1 ZDP jako úhrn příjmů ze závislé činnosti zúčtovaný nebo vyplacený za kalendářní měsíc, vyjma příjmů zdanitelných daní vybíranou srážkou sazbou daně podle § 36 a příjmů, které nejsou předmětem daně:
a)
snížený o částky, které jsou od daně osvobozeny, a
b)
zvýšený o povinné pojistné (pojistné, které je podle příslušných zákonů povinen hradit zaměstnavatel sám za sebe z titulu zaměstnávání zaměstnanců - 25% na sociální pojištění a 9% na zdravotní pojištění).
Vypočtenou měsíční zálohu na daň plátce daně, u kterého poplatník podepsal na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle § 38k odst. 4 ZDP, sníží nejprve o prokázanou částku měsíční slevy na dani podle § 35ba odst. 1 písm. a), c) až f)
- měsíční základní sleva na poplatníka, sleva na invaliditu a sleva na studenta - a následně o prokázanou částku měsíčního daňového zvýhodnění na vyživované dítě žijící s poplatníkem ve společně hospodařící domácnosti. K případné slevě na manželku podle § 35ba odst. 1 písm. b) a ke slevě na dani za umístění dítěte v zařízení péče o děti předškolního věku dle § 35ba odst. 1 písm. g) ZDP přihlédne plátce daně v souladu se zněním § 38h odst. 6 ZDP až při ročním zúčtování záloh a daňového zvýhodnění za zdaňovací období.
Plátce daně, u kterého poplatník nepodepsal na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle § 38k odst. 4 ZDP, při výpočtu zálohy na daň ze závislé činnosti nepřihlédne k žádné měsíční slevě na dani podle § 35ba ani k měsíčnímu daňovému zvýhodnění.
 
DOHODA O PROVEDENÍ PRÁCE A DAŇ Z PŘÍJMŮ
Pokud
poplatník podepíše na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani,
plátce daně (zaměstnavatel) vypočte zálohu na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti ze základu pro výpočet zálohy postupem dle § 38h odst. 1 až 4 ZDP.
Plátce daně, u kterého poplatník nepodepsal na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle § 38k odst. 4 ZDP, při výpočtu zálohy na daň ze závislé činnosti nepřihlédne k žádné měsíční slevě na dani podle § 35ba ani k měsíčnímu daňovému zvýhodnění.
Pokud
poplatník nemá podepsáno u zaměstnavatele prohlášení k dani,
vztahuje se na zdanění DPP rovněž
ustanovení § 6 odst. 4 ZDP.
Zde se stanoví, že příjmy zúčtované nebo vyplacené plátcem daně jsou
samostatným základem daně pro zdanění daní vybíranou srážkou
sazbou daně podle zvláštní sazby daně, jedná-li se o příjmy:
-
ze závislé činnosti
plynoucí na základě DPP,
-
jejichž úhrnná výše u téhož plátce daně nepřesáhne
za kalendářní měsíc částku 10 000 Kč,
-
a zaměstnanec u tohoto plátce daně
nepodepsal prohlášení k dani
podle § 38k odstavce 4, 5 nebo 7,
-
anebo nevyužije-li postup podle § 36 odst. 7 nebo 8 ZDP.
Poplatník s příjmy ze závislé činnosti plynoucí na základě DPP, které jsou zdaněny srážkovou daní dle § 6 odst. 4 ZDP, může ovšem využít
po skončení zdaňovacího období znění § 36 odst. 7 ZDP,
kde se stanoví, že zahrne-li poplatník příjmy uvedené v § 6 odst. 4 do daňového přiznání za zdaňovací období, ve kterém byly příjmy vyplaceny, započte se daň sražená z těchto příjmů na jeho daň.
Pokud to bude pro poplatníka výhodnější, může tedy po skončení zdaňovacího období v daňovém přiznání k dani z příjmů fyzických osob zahrnout do svých zdanitelných příjmů i odměny z DPP, u kterých plátce provedl zdanění srážkovou daní dle § 6 odst. 4 ZDP, a sraženou daň započítat na jeho výslednou daň.
 
Příklady zdanění dohod formou srážkové daně a formou měsíční zálohy na daň
PŘÍKLAD
Starobní důchodce uzavřel DPP od 1.4.2015 do 30.6.2015, přičemž mu byla zúčtována odměna za duben ve výši 9 500 Kč, za květen ve výši 11 000 Kč a za červen ve výši 10 000 Kč. Zaměstnanec u zaměstnavatele podepsal prohlášení k dani a uplatňuje pouze základní slevu na poplatníka.
Zaměstnanec je účasten nemocenského pojištění v měsíci květnu, kdy jeho zúčtovaná odměna z DPP přesáhla 10 000 Kč, a proto v tomto měsíci odměna z dohody podléhá odvodu pojistného na sociální a zdravotní pojištění. Za měsíc duben a červen odměna z dohody nepřekročila částku 10 000 Kč, proto se z obou odměn neodvádí pojistné.
Vzhledem k tomu, že zaměstnanec podepsal prohlášení k dani, zdanění odměn proběhne dle § 38h ZDP formou měsíční zálohy na daň.
 I----------------------------------------I-----------I-----------I-----------I I 
Výpočet měsíční zálohy na daň a čisté
I
Duben
I
Květen
I
Červen
I I
odměny v Kč
I I I I I----------------------------------------I-----------I-----------I-----------I I Hrubá odměna I 8 500 I 11 000 I 10 000 I I----------------------------------------I-----------I-----------I-----------I I Povinné pojistné na sociální a I - I +3 740 I - I I zdravotní pojištění hrazené I I I I I zaměstnavatelem (34% ) I I I I I----------------------------------------I-----------I-----------I-----------I I Základ daně (zaokrouhlený pro výpočet I 8 500 I 14 800 I 10 000 I I zálohy na daň) I I I I I----------------------------------------I-----------I-----------I-----------I I Záloha na daň (sazba daně 15% ) I 1 275 I 2 220 I 1 500 I I----------------------------------------I-----------I-----------I-----------I I Základní sleva na poplatníka I -2 070 I -2 070 I -2 070 I I----------------------------------------I-----------I-----------I-----------I I Záloha na daň po slevě I 0 I 150 I 0 I I----------------------------------------I-----------I-----------I-----------I I Pojistné hrazené zaměstnancem (11% ) I - I 1 210 I - I I----------------------------------------I-----------I-----------I-----------I I
Čistá odměna
I
8 500
I
9 640
I
10 000
I I----------------------------------------I-----------I-----------I-----------I
Po skončení kalendářního roku může zaměstnanec požádat o roční zúčtování daně z příjmů, pokud splňuje podmínku uvedenou v § 38ch ZDP.
PŘÍKLAD
Zaměstnanec má uzavřenu pracovní smlouvu se zaměstnavatelem. S druhým zaměstnavatelem uzavřel DPP na dobu od 1.7.2015 do 15.8.2015. Za měsíc červenec je mu zúčtována odměna ve výši 10 100 Kč a za měsíc srpen odměna ve výši 10 000 Kč. Poplatník nemohl podepsat u druhého zaměstnavatele prohlášení k dani.
Z DPP je zaměstnanec počínaje 1.7.2015 a konče 31.7.2015 účasten nemocenského pojištění, protože jeho zúčtovaná odměna z DPP přesáhla 10 000 Kč. V tomto měsíci odměna z dohody podléhá odvodu pojistného na sociální a zdravotní pojištění. Zdanění za červenec neproběhne dle § 6 odst. 4 ZDP, ale proběhne formou měsíční zálohy na daň. Za měsíc srpen odměna z dohody nepřekročí částku 10 000 Kč, proto se z odměny neodvádí pojistné a zdanění proběhne srážkovou daní dle § 6 odst. 4 ZDP.
 I----------------------------------------------------I-----------I-----------I I 
Výpočet měsíční zálohy na daň a srážkové daně v Kč
I
Červenec
I
Srpen
I I----------------------------------------------------I-----------I-----------I I Hrubá odměna I 10 100 I 10 000 I I----------------------------------------------------I-----------I-----------I I Povinné pojistné na sociální a zdravotní pojištění I +3 434 I - I I hrazené zaměstnavatelem (34% ) I I I I----------------------------------------------------I-----------I-----------I I Základ daně (zaokrouhlený pro výpočet zálohy na I 13 600 I - I I daň) I I I I----------------------------------------------------I-----------I-----------I I Záloha na daň (sazba daně 15% ) I 2 040 I - I I----------------------------------------------------I-----------I-----------I I Pojistné hrazené zaměstnancem (11% ) I 1 111 I - I I----------------------------------------------------I-----------I-----------I I Samostatný základ daně I - I 10 000 I I----------------------------------------------------I-----------I-----------I I Srážková daň (15% ) I - I 1 500 I I----------------------------------------------------I-----------I-----------I I
Čistá odměna
I
6 949
I
8 500
I I----------------------------------------------------I-----------I-----------I
Vzhledem k tomu, že ve zdaňovacím období roku 2015 pobírá zaměstnanec mzdu od dvou plátců současně, nelze provést u zaměstnance roční zúčtování daně dle § 38ch a zaměstnanec musí podat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2015. Poplatník může využít znění § 36 odst. 7 ZDP a v daňovém přiznání zahrnout i příjem z DPP za měsíce srpen 2015, ze kterého byla plátcem sražena a odvedena srážková daň, a tuto sraženou daň započíst na výslednou daň, pokud to bude pro poplatníka výhodnější.
PŘÍKLAD
Student uzavře DPP na brigádnickou činnost v období prázdnin roku 2015 se zemědělským podnikatelem. Za měsíc červenec obdrží odměnu ve výši 8 500 Kč a za měsíc srpen odměnu 9 990 Kč. U zaměstnavatele nepodepíše prohlášení k dani.
S ohledem na výši odměny z dohody tato nepodléhá odvodu pojistného na sociální a zdravotní pojištění. Zaměstnavatel bude postupovat podle znění § 6 odst. 4 ZDP a odvede jakožto plátce srážkovou daň.
 I----------------------------------------------------I-----------I-----------I I            
Výpočet srážkové daně v Kč
I
Červenec
I
Srpen
I I----------------------------------------------------I-----------I-----------I I Hrubá odměna I 8 500 I 9 990 I I----------------------------------------------------I-----------I-----------I I Samostatný základ daně I 8 500 I 9 990 I I----------------------------------------------------I-----------I-----------I I Srážková daň (15% ) I 1 275 I 1 498 I I----------------------------------------------------I-----------I-----------I I
Čistá odměna
I
7 225
I
8 492
I I----------------------------------------------------I-----------I-----------I
Student se rozhodne podat daňové přiznání za zdaňovací období roku 2015, a proto požádá zaměstnavatele ve smyslu § 38j odst. 3 ZDP o vystavení dokladu o celkových vyplacených odměnách a sražené srážkové dani z příjmů. V daňovém přiznání si student může uplatnit slevu na dani na poplatníka i slevu na dani na studenta. Jeho daňová povinnost bude nulová a v daňovém přiznání požádá finanční úřad o vrácení přeplatku na dani ve výši 2 773 Kč (souhrn sražené srážkové daně plátcem daně).
PŘÍKLAD
Zaměstnanec má uzavřenu u zaměstnavatele pracovní smlouvu a kromě ní souběžně ještě DPP a DPČ. U zaměstnavatele má podepsáno prohlášení k dani. Za měsíc červen 2015 má zúčtovány následující příjmy:
-
příjem na základě pracovní smlouvy ve výši 16 000 Kč,
-
příjem z DPP ve výši 5 000 Kč,
-
příjem z DPČ ve výši 2 000 Kč.
Z příjmu z DPP se neodvádí ani sociální ani zdravotní pojištění (příjem je nižší než 10 000 Kč), rovněž tak z příjmu z DPČ se neodvádí pojistné (příjem je nižší než 2 500 Kč).
Zdanění proběhne ze součtu příjmů 23 000 Kč následovně:
 I----------------------------------------------------------------I-----------I I     
Výpočet měsíční zálohy na daň a čisté odměny v Kč
I
Červen
I I----------------------------------------------------------------I-----------I I Příjem na základě pracovní smlouvy I 16 000 I I----------------------------------------------------------------I-----------I I Příjem z DPP I 5 000 I I----------------------------------------------------------------I-----------I I Příjem z DPČ I 2 000 I I----------------------------------------------------------------I-----------I I----------------------------------------------------------------I-----------I I
Výpočet měsíční zálohy na daň a čisté odměny v Kč
I
Červen
I I----------------------------------------------------------------I-----------I I Povinné pojistné na sociální a zdravotní pojištění hrazené I +5 440 I I zaměstnavatelem (34% z částky 16 000 Kč) I I I----------------------------------------------------------------I-----------I I Základ daně (zaokrouhlený pro výpočet zálohy na daň) I 28 500 I I----------------------------------------------------------------I-----------I I Záloha na daň (sazba daně 15% ) I 4 275 I I----------------------------------------------------------------I-----------I I Základní sleva na poplatníka I -2 070 I I----------------------------------------------------------------I-----------I I Záloha na daň po slevě I 2 205 I I----------------------------------------------------------------I-----------I I Pojistné hrazené zaměstnancem (11% z částky 16 000 Kč) I 1 760 I I----------------------------------------------------------------I-----------I I
Čistá odměna
I
19 035
I I----------------------------------------------------------------I-----------I
PŘÍKLAD
Zaměstnanec má u téhož zaměstnavatele uzavřenu pracovní smlouvu a DPČ. U zaměstnavatele nemá podepsáno prohlášení k dani. Za měsíc červenec 2015 má zúčtován příjem na základě pracovní smlouvy ve výši 14 000 Kč a příjem z DPČ ve výši 3 200 Kč.
U zaměstnance bude odváděno pojistné na sociální a zdravotní pojištění nejen z příjmů dosažených v rámci pracovní smlouvy, ale i z odměny z DPČ (příjem je vyšší než 2 500 Kč). Příjmy se sečtou a tvoří jeden dílčí základ daně dle § 6, ze kterého bude sražena záloha na daň z příjmů.
 I----------------------------------------------------------------I-----------I I      
Výpočet měsíční zálohy na daň a čisté odměny v Kč
I
Červenec
I I----------------------------------------------------------------I-----------I I Příjem na základě pracovní smlouvy I 14 000 I I----------------------------------------------------------------I-----------I I Příjem z DPČ I 3 200 I I----------------------------------------------------------------I-----------I I Povinné pojistné na sociální a zdravotní pojištění hrazené I +5 848 I I zaměstnavatelem (34% ) I I I----------------------------------------------------------------I-----------I I Základ daně (zaokrouhlený pro výpočet zálohy na daň) I 23 100 I I----------------------------------------------------------------I-----------I I Záloha na daň (sazba daně 15% ) I 3 465 I I----------------------------------------------------------------I-----------I I Pojistné hrazené zaměstnancem (11% z částky 17 200 Kč) I 1 892 I I----------------------------------------------------------------I-----------I I
Čistá odměna
I
11 843
I I----------------------------------------------------------------I-----------I
PŘÍKLAD
Zaměstnanec má u téhož zaměstnavatele uzavřenou DPP a současně na jinou činnost DPČ. U zaměstnavatele nemá podepsáno prohlášení k dani. Za měsíc červen 2015 má zúčtován příjem na základě DPP ve výši 9 900 Kč a příjem z DPČ ve výši 2 400 Kč.
U zaměstnance nebude odváděno pojistné na sociální a zdravotní pojištění ze žádné z dohod. U DPP bude použito zdanění dle § 6 odst. 4 ZDP formou srážkové daně a u DPČ bude provedeno zdanění formou měsíční zálohy na daň.
 I----------------------------------------------------------------I-----------I I     
Výpočet srážkové daně a měsíční zálohy na daň v Kč
I
Červen
I I----------------------------------------------------------------I-----------I I Příjem z DPP I 9 900 I I----------------------------------------------------------------I-----------I I Samostatný základ daně I 9 900 I I----------------------------------------------------------------I-----------I I Srážková daň (sazba daně 15% ) I 1 485 I I----------------------------------------------------------------I-----------I I Příjem z DPČ I 2 400 I I----------------------------------------------------------------I-----------I I Záloha na daň (sazba daně 15% ) I 360 I I----------------------------------------------------------------I-----------I I
Čistá odměna
I
10 455
I I----------------------------------------------------------------I-----------I
PŘÍKLAD
Student uzavře v průběhu roku 2015 čtyři DPP s jedním zaměstnavatelem na různé druhy brigádnické činnosti, přičemž u zaměstnavatele nepodepsal prohlášení k dani. V rámci každé dohody obdržel odměnu ve výši 10 000 Kč, ze které zaměstnavatel jakožto plátce daně srazil a odvedl srážkovou daň ve výši 1 500 Kč, a studentovi vyplatil vždy čistou odměnu 8 500 Kč. Jiné příjmy student během roku 2015 nemá.
Po skončení roku 2015 má student dvě možnosti, jak získat sraženou daň z DPP zpět:
a)
Student bude postupovat podle § 36 odst. 7 ZDP a podá daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2015, ke kterému doloží potvrzení zaměstnavatele o výši příjmů a sražené dani. V daňovém přiznání si uplatní slevy na dani (základní slevu na dani na poplatníka a slevu na dani na studenta), takže jeho daňová povinnost bude nulová. V daňovém přiznání požádá správce daně o vrácení přeplatku na dani ve výši 6 000 Kč (srážková daň ze čtyř dohod).
b)
Student bude postupovat podle § 38k odst. 7 ZDP a do 15.2.2016 požádá svého zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování záloh na daň z příjmů a podepíše prohlášení k dani, ve kterém prokáže rozhodné skutečnosti pro poskytnutí slevy na dani podle § 35ba. V tomto případě zaměstnavatel v ročním zúčtování daně zohlední slevy na dani a vrátí studentovi přeplatek na dani ve výši 6 000 Kč.
PŘÍKLAD
Občan provádí pro stavební firmu v měsíci září 2015 školení zaměstnanců o BOZP. Uzavřel DPP na dny 1.9.2015, 8.9.2015 a 15.9.2015. Za jednotlivé dohody je mu vždy proplacena částka 6 000 Kč. Za měsíc září byla souhrnně proplacena občanovi částka 18 000 Kč. U tohoto zaměstnavatele nepodepsal občan prohlášení k dani.
Občan je účasten nemocenského pojištění dne 1. 9., 8. 9. a 15.9.2015, protože úhrn započitatelných příjmů ze tří dohod je za měsíc září vyšší než 10 000 Kč. Z částky 18 000 Kč se za měsíc září odvede jak sociální pojištění, tak zdravotní pojištění.
 I----------------------------------------------------------------I-----------I I     
Výpočet měsíční zálohy na daň a čisté odměny v Kč
I
Září
I I----------------------------------------------------------------I-----------I I Hrubá odměna I 18 000 I I----------------------------------------------------------------I-----------I I Povinné pojistné na sociální a zdravotní pojištění hrazené I +6 120 I I zaměstnavatelem (34% ) I I I----------------------------------------------------------------I-----------I I Základ daně (zaokrouhlený pro výpočet zálohy na daň) I 24 120 I I----------------------------------------------------------------I-----------I I Záloha na daň (sazba daně 15% ) I 3 630 I I----------------------------------------------------------------I-----------I I Pojistné hrazené zaměstnancem (11% z částky 18 000 Kč) I 1 980 I I----------------------------------------------------------------I-----------I I
Čistá odměna
I
12 390
I I----------------------------------------------------------------I-----------I