Legislativní novinky k 16. 3. 2015

Vydáno: 8 minut čtení
Legislativní novinky k 16. 3. 2015
Ing.
Lenka
Froschová
Tax Consultant, Brantl & Partners, s.r.o.
V rámci předloženého příspěvku bychom čtenáře seznámili s aktualitami v oblasti daně z nemovitých věcí a také oblasti účetnictví. Počátkem roku 2015 byla schválena významná novela zákona o účetnictví, která by měla malým účetním jednotkám povolit určitá zjednodušení a osvobození od některých povinností, které se týkají středních a velkých účetních jednotek. Současně článek reflektuje na novinky zveřejněné na stránkách Finanční správy ČR.
ZÁKON O DANI Z NEMOVITÝCH VĚCÍ
Ve Sbírce zákonů byla dne 5. února 2015 pod číslem 23/2015 zveřejněna novela zákona č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí, ve znění pozdějších předpisů. Tato novela nabývá účinnosti dne 1. ledna 2016 vyjma jednoho jejího ustanovení, a to čl. I bodu 69, který nabyl účinnosti dnem vyhlášení novely ve Sbírce zákonů, tzn., že toto ustanovení lze aplikovat již ve zdaňovacím období 2015 (konkrétně pro podání učiněná od 5.2.2015). Čl. I bod 69 vkládá do zákona nový § 15a, jež je speciálním režimem pro pokuty za opožděná tvrzení daně vyplývající ze zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „“). Ustanovení odebírá poplatníkovi povinnost uhradit pokutu za opožděné tvrzení daně, pokud podá daňové přiznání nebo dodatečné daňové přiznání po lhůtě pro podání, aniž by byl správcem daně vyzván, přičemž daňová povinnost musí být nižší, než byla poslední známá daň. Ustanovení nelze aplikovat na případy, kdy bylo opožděně podáno první řádné přiznání, nebo kdy bylo podání učiněno až po výzvě správce daně.
NOVINKY FINANČNÍ SPRÁVY ČR
-
Na stránkách finanční správy byla dne 18. února 2015 zveřejněna informace ohledně formuláře určeného k elektronickému podání pro Finanční správu ČR (EPO). Aplikace nově obsahuje funkci pro vytvoření QR kódu, který generuje platební informace v případě, že z daňového podání, resp. dodatečného daňového podání, vyplývá pro daňový subjekt daňová povinnost. V opačném případě QR kód generován nebude.
-
Dne 19. února 2015 publikovalo Generální finanční ředitelství upozornění k vykazování plnění vyjmenovaných v § 10i zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDPH“), v daňovém přiznání, které se týká plátců, jež používají režim jednoho správního místa. Tito plátci mají kromě povinností vyplývajících z ustanovení § 110 a následujících také povinnost vykázat tato plnění v rámci běžného podávaného daňového přiznání. Pro deklarování plnění je určen řádek 26 daňového přiznání, a to na úrovni základu daně. Stejné vykazování platí také při poskytování služeb definovaných v ustanovení § 10i ZDPH s místem plnění ve třetí zemi. Upozornění obsahuje pro úplnost informace k případu, že režim jednoho správního místa použije identifikovaná osoba. Nadále v souladu s § 101 ZDPH platí, že tyto osoby nepodávají daňové přiznání, pokud jim nevznikla v tuzemsku žádná daňová povinnost, což se však nedotýká povinnosti podat daňové přiznání v režimu jednoho správního místa podle § 110r ZDPH.
-
Již v našich minulých příspěvcích jsme informovali čtenáře o podrobnostech povinnosti, kterou od roku 2015 ukládá daňovým subjektům § 72 odst. 4 DŘ, a to činit podání výhradně elektronicky. GFŘ vydalo dne 24. února 2015 v reakci na tuto novinku tiskovou zprávu, z níž vyplývá skutečnost, že pro podání učiněná v období od 1. ledna 2015 do 31. prosince 2015 bude ještě akceptovat podání formou datové zprávy bez uznávaného elektronického podpisu nebo ověřené identity podatele (postup dle § 72 odst. 3 DŘ), ta však musí být následně do 5 dnů potvrzena například písemně (formou e-tiskopisu), nebo ústně do protokolu. Důvodem tohoto rozhodnutí je skutečnost, že podání elektronickou cestou je novým způsobem podání, a také ohled na dodržení základních zásad správy daní - přiměřenost, spolupráce a vstřícnost.
-Ministerstvo
financí ČR zveřejnilo dne 5. března 2015 na svých webových stránkách přehled platných smluv o zamezení dvojího zdanění. Aktuálně má Česká republika uzavřenou smlouvu s 82 státy. Přehled platných smluv je k dispozici zde: http://www.mfcr.cz/cs/ legislativa/dvoji-zdaneni/prehled-platnych-smluv/2015/prehled-platnych-smluv-ceske-republiky-o20782.
-
GFŘ vydalo dne 11. března 2015 Informaci k aplikaci režimu přenesení daňové povinnosti na vybraná plnění v letech 2015 a 2016. Prostřednictvím transpozice směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006, o společném systému daně z přidané hodnoty, v platném znění, bude rozšířen výčet plnění, u kterých bude možné použít režim přenesení daňové povinnosti. S platností od 1. dubna 2015 se režim přenesení daňové povinnosti použije u zdanitelných plnění, kterým je dodání vybraného zboží, pokud součet základů daně dodávaného zboží přesahuje hranici 100 000 Kč. Vybraným zbožím se rozumí obiloviny a technické plodiny, kovy, mobilní telefony, integrované obvody, přenosná zařízení pro automatizované zpracování dat, videoherní konzole, přičemž pro aplikaci výše uvedeného režimu musí být splněno jednak slovní vymezení zboží a jednak jeho vymezení pomocí příslušného kódu nomenklatury celního sazebníku. Pro dosud v ZDPH definovaná plnění, konkrétně dodání zlata (§ 92b), zboží uvedené v příloze č. 5 k zákonu (§ 92c) a poskytnutí stavebních a montážních prací (§ 92e) platí tento režim bez věcných změn.
NOVELA ZÁKONA O ÚČETNICTVÍ
Dne 28. ledna 2015 schválila vláda Ministerstvem financí předložený návrh zákona, kterým se mění zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů - dále jen „ZU“ (sněmovní tisk č. 398/0). Tato novela by měla vstoupit v platnost dne 1. ledna 2016 a jejím hlavním cílem je do ZU implementovat směrnici Evropského parlamentu a Rady 2013/34/EU ze dne 26. června 2013 o ročních účetních závěrkách, konsolidovaných účetních závěrkách a souvisejících zprávách některých forem podniků.
Zakomponováním směrnice do české právní úpravy týkající se účetnictví dojde především k úpravě režimu jednoduchého účetnictví a možnosti jeho použití určenými účetními jednotkami. V této souvislosti budou účetní jednotky nově kategorizovány podle velikosti na čtyři skupiny - mikro účetní jednotka, malá účetní jednotka, střední účetní jednotka, velká účetní jednotka, přičemž při posuzování zařazení účetní jednotky do příslušné kategorie bude rozhodující splnění alespoň dvou ze tří stanovených kritérií, kterými jsou konkrétní hodnota celkových aktiv, roční úhrn čistého obratu a průměrný počet zaměstnanců v průběhu účetního období.
Také pro účely vymezení konsolidačních skupin budou účetní jednotky členěny, a to na malé, střední a velké konsolidační skupiny, kdy podmínkou pro zařazení do určité skupiny bude také splnění alespoň dvou ze tří výše uvedených kritérií. Malé skupiny účetních jednotek pak budou od povinnosti sestavovat konsolidovanou účetní závěrku osvobozeny.
Novela dále identifikuje subjekty veřejného zájmu, jimiž rozumí např. banky, pojišťovny, penzijní společnosti aj. Ty budou spolu s velkými účetními jednotkami (působícími v oblasti těžebního průmyslu) povinny sestavovat a zveřejňovat zprávu o platbách vládám, a to za účelem zajištění větší transparentnosti plateb odváděných na účet vlády.
Zákon bude nově ukládat obchodním společnostem povinnost zahrnout do účetní závěrky také přehled o peněžních tocích a přehled o změnách vlastního kapitálu.
S novelou ZU souvisí i navrhované změny zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, zákona č. 593/1992 Sb., o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 93/2009 Sb., o auditorech, ve znění pozdějších předpisů. Detailnější rozbor této novely bude obsahem příštího článku.