Jednotky bez právní osobnosti a vedení účetnictví

Vydáno: 3 minuty čtení

Podle NOZ se jednotky bez právní osobnosti (dříve sdružení bez právní subjektivity) považují za účetní jednotku. Znamená to tedy, že budou muset všechny takovéto jednotky vést podvojné účetnictví a sestavovat účetní závěrku? Pokud ano, týká se to i sdružení bez právní subjektivity, která vznikla před NOZ a vedla daňovou evidenci?

JEDNOTKY BEZ PRÁVNÍ OSOBNOSTI A VEDENÍ ÚČETNICTVÍ
Blažena
Petrlíková
dotaz 10970/14
 
ODPOVĚĎ:
 
Právní poměry:
Nový občanský zákoník, tj. zákon č. 89/2012 Sb. (dále jen „NOZ“), přejmenovává sdružení bez právní subjektivity (do 31.12.2013 upravené v ustanovení § 829 a násl. zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník - dále jen „ObčZ“) na společnost. V NOZ jsou právní poměry společnosti upraveny v § 2716 a násl. Pokud se zaváže smlouvou několik osob sdružit jako společníci za společným účelem činnosti nebo věci, vzniká společnost. NOZ upravuje založení společnosti, správu společnosti, práva a povinnosti společníků navzájem, postupy při jednání s třetími osobami a způsob zániku společnosti.
Ustanovení o společnosti v NOZ nahrazují dosavadní smlouvu o sdružení podle ObčZ. Protože se jedná o smlouvu, uplatní se přechodné ustanovení § 3028 odst. 3 NOZ, podle kterého se právní poměry, vzniklé před účinností NOZ, řídí dosavadními právními předpisy. Pokud strany uzavřely smlouvu o sdružení podle ObčZ, mohou se touto smlouvou řídit i nadále. Není proto nutné smlouvu o sdružení měnit ani uzavírat novou. Z pohledu srovnání obou právních úprav (smlouvy o sdružení a společnosti) je nová právní úprava společnosti širší a flexibilnější než dosavadní smlouva o sdružení. Takže vše, co strany měly upraveno ve smlouvě o sdružení, je možné sjednat i ve společenské smlouvě podle nové právní úpravy společnosti platné od 1.1.2014. Nová právní úprava společnosti umožňuje větší flexibilitu a řeší některé situace, které původní právní úprava neřešila (např. vypořádání s dědici při úmrtí některého společníka aj.).
Dle § 2734 NOZ správce společnosti vede řádně účty a přehled o majetkových poměrech společnosti; společníkům podává pravidelně vyúčtování majetku společnosti včetně příjmů a výdajů, jakož i zisku, anebo ztráty, nejméně jednou za kalendářní rok, nejpozději do dvou měsíců po jeho ukončení.
Dle § 1 odst. 2 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění platném od 1.1.2014 (dále jen „ZU“), právnické osoby účastněné ve společnosti jsou vždy účetní jednotkou. Fyzické osoby, které jsou podnikateli a jsou účastněné ve společnosti, jsou účetní jednotkou, pokud alespoň jeden ze společníků sdružených v této společnosti je účetní jednotkou.
Dle § 7 odst. 13 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění od 1.1.2014 (dále jen „ZDP“), poplatníci s příjmy podle odstavců 1 a 2 jmenovaného ustanovení, kteří nevedou účetnictví a neuplatňují výdaje podle odstavce 7, postupují podle § 7b. Vede-li každý ze společníků společnosti (§ 12) daňovou evidenci, mohou vést i daňovou evidenci, ve které evidují společné příjmy a společné výdaje na dosažení, zajištění a udržení příjmů; přitom na konci zdaňovacího období nebo při ukončení činnosti v průběhu zdaňovacího období uvedou do své daňové evidence podíl na společných příjmech a podíl na společných výdajích na dosažení, zajištění a udržení příjmů. Dle § 12 odst. 1 ZDP, pokud nejsou společné výdaje související se společnými příjmy ze společnosti rozděleny mezi poplatníky stejně jako společné příjmy, mohou poplatníci uplatnit výdaje pouze v prokázané výši.