Akontace na nájemné

Vydáno: 3 minuty čtení

Podnikatel je fyzická osoba vedoucí daňovou evidenci, plátce DPH. V živnostenském listu má místo podnikání ve svém bydlišti - provádí konstrukční práce. V současné době si pronajal kancelář kvůli styku s klienty. Pronajímatel, který je také plátce DPH, mu vystavil fakturu na nájemné a služby spojené s nájemným na 7/2013 ve výši 4 000 Kč včetně DPH 21% a další fakturu, kterou nazval akontace ve výši tří nájmů na 12 000 Kč také včetně 21% DPH. Jak má podnikatel zaúčtovat v daňové evidenci fakturu na 12 000 Kč z pohledu daně z příjmů a z pohledu DPH (akontace by měla být v případě ukončení nájmu vrácena, pokud nevzniknou nějaké nedoplatky nebo jiné závazky spojené s nájmem)? Musí podnikatel oznámit tuto pronajímanou kancelář jako provozovnu, aby si mohl nájemné a ostatní náklady s ním spojené účtovat do daňových výdajů a odečítat DPH?

?
AKONTACE
NA NÁJEMNÉ
Ing.
Barbora
Krížová
dotaz 10055/13
ODPOVĚĎ:
Dle vašich informací se jedná o vratnou kauci, která je určena k zajištění eventuálních pohledávek pronajímatele vůči nájemci. V daňové evidenci by měla být evidována jako záloha, která je vratná při ukončení nájemního vztahu, pokud byly všechny závazky nájemce splněny. Daňové posouzení je tedy následující:
1.
Daň z příjmů:
Rozhodující je smluvní ujednání. Zaplacená vratná
kauce
(
akontace
), která není zálohou na nájemné, nemá vliv na daň z příjmů. Samotné finanční plnění ve formě kauce/akontace není daňovým výdajem. Pokud ale
kauce
bude použita na úhradu nájemného nebo jako náhrada způsobené škody, bude se jednat o daňový výdaj podle § 24 odst. 1 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP“).
Pro výdaje na nájemné nejsou v ZDP stanoveny další podmínky, resp. limitace. Jedná se o výdaj, který je daňově uznatelný podle § 24 odst. 2 písm. h) bod 1 ZDP po splnění obecných podmínek uvedených v § 24 odst. 1 ZDP, tzn., musí se jednat o výdaj vynaložený na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů poplatníka. Pokud podnikatel kancelář využívá ke styku s klienty, jedná se evidentně o výdaj vynaložený na dosažení a udržení zdanitelných příjmů, tzn. výdaj daňový. A to bez ohledu na to, zda splnil, resp. nesplnil, svoji ohlašovací povinnost podle zákona č. 455/1991 Sb., živnostenský zákon, ve znění pozdějších předpisů - dále jen „živnostenský zákon“ (ohlášení provozovny).
2.
Daň z přidané hodnoty:
I v tomto případě posouzení závisí na smluvním ujednání. Z Vašich informací dovozuji, že úplata není zálohou na nájemné. Jedná se o vratnou kauci v pravém slova smyslu, která není úplatou na poskytnutí služby, a proto není předmětem DPH. Částka měla být fakturována bez DPH.
Obecně je plátce (nájemce) oprávněn k odpočtu daně na vstupu u přijatého zdanitelného plnění, které v rámci svých ekonomických činností použije pro účely uskutečňování plnění uvedených v § 72 odst. 1 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů. Daní na vstupu u přijatého zdanitelného plnění se rozumí daň uplatněná podle tohoto zákona na službu, která plátci byla nebo má být poskytnuta. Jak jsem již uvedla výše,
kauce
není předmětem daně, nejedná se tedy o úplatu na budoucí zdanitelné plnění (službu). To znamená, že daň na výstupu byla uplatněna neoprávněně a nájemci proto nevznikne nárok na její odpočet.
Pro uplatnění odpočtu DPH z vynaložených výdajů na kancelář není podmínkou ohlášení provozovny podle živnostenského zákona.