Směrnice - fyzická osoba

Vydáno: 3 minuty čtení

Je fyzická osoba, plátce DPH, povinna a dle jakého zákona, paragrafu vytvořit směrnice? V případě, že ano, čeho se mají směrnice týkat? Jedná se o drobného podnikatele, nákup zboží, úprava dle požadavků zákazníka (např. šití dodavatelsky), montáž.

SMĚRNICE - FYZICKÁ OSOBA
Ing.
Jiří
Nigrin
 
ODPOVĚĎ:
Z uvedeného dotazu nevyplývá, zda uvedená osoba vede účetnictví, tedy zda je účetní jednotkou, nebo zda vede daňovou evidenci či uplatňuje výdaje procentem z dosaženého příjmu. Používání vnitropodnikových směrnic, vyplývající z účetních předpisů, se vztahuje především na účetní jednotky. Samozřejmě mohou nastat situace i u poplatníků vedoucích daňovou evidenci, že je třeba některé postupy upravit na vlastní činnost, především v případech, kdy tato fyzická osoba má nějaké zaměstnance. Osobně však nepovažuji za nutné, aby fyzická osoba, která nemá žádné zaměstnance a postupuje podle zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, nutně vytvářela systém různých směrnic, neboť tento zákon takovou povinnost neukládá.
Něco jiného je, pokud se jedná o účetní jednotku z hlediska zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů. Účetní jednotka má za povinnost vydat některé vnitropodnikové směrnice, jako například Účtový rozvrh, Odpisový plán, Podpisové vzory, Inventarizační směrnici, a pokud k tomu nastane situace, tak musí vydat i další směrnice jako například Čerpání čistících a ochranných prostředků, Pracovněprávní nároky zaměstnanců apod.
Samotné vydání některých směrnic je nejen zákonnou povinností, ale nese si s sebou řadu dalších úkolů. Vydaná směrnice musí být do firmy řádně implementována - to znamená, že zaměstnanci, kteří se jí mají řídit, s ní musí být prokazatelně a včas seznámeni. Směrnice musí být především jednoznačná, to znamená, že musí být stanoveno, kdo ji vydává, jakého okruhu pracovníků se týká, od kdy je platná, a samotný text by neměl vyvolávat pochybnosti o nařízených postupech.
Úloha každé vnitropodnikové směrnice spočívá především v zajištění jednotného metodického postupu při sledování skutečností, které nastaly v účetní jednotce. Jejich dopad se projevuje i při sestavování vnitřních plánů, ať už z hlediska finančního hospodaření nebo rozpočtových výhledů, tak také následné realizace hospodářských operací. Pomocí vnitropodnikových směrnic se zajišťuje zachování stejného postupu a stejného řešení obdobných situací. Dalším úkolem každé vnitropodnikové směrnice je vyjádření vůle odpovědných pracovníků účetní jednotky, že v konkrétních situacích má být postupováno stanoveným způsobem. V těchto případech tedy plní vnitropodnikové směrnice úlohu konkrétních pravidel, kterými se musí řídit všichni pracovníci účetní jednotky včetně těch pracovníků, kteří zajišťují zpracování účetnictví účetní jednotky.