Fakturace do Evropské unie

Vydáno: 3 minuty čtení

FAKTURACE DO EVROPSKÉ UNIE
Dagmar
Masná
1)
Český právník, plátce DPH, poskytne právní službu (§ 9 odst. 1 zákona o DPH) slovenskému podnikateli pro jeho podnikatelskou činnost. Zdaní slovenský podnikatel na Slovensku.
2)
Český právník, plátce DPH, poskytne právní službu slovenskému podnikateli, ale ne pro jeho podnikatelskou činnost, ale pro jeho osobní potřebu. Kdo zdaní v tomto případě?
3)
Český právník, ale neplátce DPH, poskytne právní službu slovenskému podnikateli, ale ne pro jeho podnikatelskou činnost, ale pro jeho osobní potřebu. Má povinnost se český právník, dosud neplátce, ihned zaregistrovat a být tímto okamžikem plátcem DPH v České republice? Postupuje se podle § 9 odst. 1 či podle § 9 odst. 2 zákona o DPH? Nastane či nenastane převod daňové povinnosti na Slovensko? Patří tato služba do souhrnného hlášení?
 
ODPOVĚĎ:
1)
Jestliže český právník, plátce DPH, poskytne právní službu slovenské osobě povinné k dani, je místo plnění podle § 9 odst. 1 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDPH“), na Slovensku a daň přizná a zaplatí příjemce služby. To bude platit i v případě poskytnutí právních služeb v souvislosti s nemovitostí na Slovensku, kdy podle § 10 ZDPH je místem plnění místo, kde se nemovitost nachází. Český právník uvede hodnotu své služby na ř. 21 přiznání k DPH a vyhotoví souhrnné hlášení.
2)
V případě, že český právník poskytne právní služby slovenskému podnikateli pro jeho osobní potřebu, posoudí se tyto služby jako poskytnuté osobě nepovinné k dani. V takovém případě je místo plnění podle § 9 odst. 2 ZDPH tam, kde má poskytovatel služby – český právník sídlo nebo místo podnikání. Daň přizná ve svém daňovém přiznání český právník.
3)
Pokud český právník, který není plátcem daně, poskytne právní službu slovenskému podnikateli pro jeho osobní potřebu, jde o službu poskytnutou osobě nepovinné k dani. Podle českého ZDPH českému právníkovi nevznikne povinnost zaregistrovat se k DPH v České republice (ta by vznikla až po dosažení obratu 1 mil. Kč, který je pro registraci „rozhodný“, a to za 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců). K tomu je třeba ale prověřit si slovenský zákon č. 222/2004 Sb., o dani z pridanej hodnoty, zda českému právníkovi, který je osobou povinnou k dani (i když není plátcem daně), nevznikne povinnost zaregistrovat se za plátce daně na Slovensku.