Investiční strategie pro finanční kapitál - 1. část

Vydáno: 23 minut čtení

Náš článek uvádí čtenáře do problematiky investování, strategie investování, druhů investic, zejména finančních investic a jejich dopadu na prosperitu nebo naopak na úpadek ekonomického subjektu. Jsou zde vysvětleny rozdíly mezi reálnými a finančními investicemi. Dále se věnujeme stručnému popisu funkce cenných papírů, jejich rozdělení podle podoby, převoditelnosti a formy. Cenné papíry představují hlavní druh finanční investice. Cenný papír jako nositel hodnoty s sebou nese investiční, spekulační a cirkulační funkci. V druhé části příspěvku se zamýšlíme nad kritérii investičního rozhodování a uvádíme výpočty budoucích výnosů. Tento článek si klade za cíl přispět k lepší orientaci ve sféře financí, finančního investování, schopnosti vypočítat si možné dopady investic, stanovit si základní finanční parametry jako je výnosnost, riziko a likvidita pro finanční a investiční rozhodování.

Investiční strategie pro finanční kapitál – 1. část
Ing.
Jana
Bellová,
Ph.D.,
Mgr.
Eva
Bohanesová,
Ph.D.,
Ing.
Jaroslav
Zlámal,
Ph.D.
 
Úvodem
Jedním z velkých problémů současné situace ve společnosti z finančního hlediska je nekontrolované zadlužování velké části občanů, domácností, firem a institucí, narůstající počet exekucí, finanční destrukce mnoha domácností, osobní i firemní bankroty. To má řadu příčin. Jednou z nich je malá finanční gramotnost, neznalost vypočítat nebo aspoň odhadnout důsledky určitých kroků, nevelká znalost práva i neznalost finančních nástrojů.
„Máme u nás více než 830 000 lidí v exekuci a skoro
5 mil. exekučních řízení.
Na mnoho dlužníků tak připadá i pět a víc exekucí najednou. Rozložení ale není rovnoměrné. Jsou regiony, kde je v dluhové pasti pět šest procent populace, a regiony, kde se to týká 35 a více % lidí. Život v exekuci se tam stává normou. A postihuje to lidi od skutečně chudých až po střední třídu. Dluhy, z nichž není možné vybřednout, berou lidem perspektivu i motivaci k práci. Obrovský podíl exekucí důsledkem zanedbané legislativy, nižšího vzdělání a parazitních obchodních modelů zneužívajících lidskou důvěru. Musíme se vypořádat s miliony exekucí, vzniklých na základě nemravných vztahů. Dokud si elita neuvědomí, že necháváme miliony lidí vystavené nespravedlivému systému, bude to kontaminovat politické prostředí. Pokud těmto lidem nepomůžeme, začne se naše společnost otřásat v základech,“ řekl pro časopis Novinky dne 4. 2. 2018 Daniel Hůle z neziskové organizace Člověk v tísni, který se specializuje na problematiku zadluženosti a sociálního vyloučení.
Znepokojivou situaci avizuje i Česká tisková kancelář téhož dne: „Polovina Čechů se má letos zadlužit, nejčastější půjčky jdou na bydlení a automobily. V letošním roce si
plánuje vzít půjčku 45 % Čechů
. Nejčastěji si chtějí půjčit na financování nákupu nemovitosti a automobilu a na ostatní investice do bydlení a nemovitostí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ipsos pro finanční společnost Essox. ‚Chuť spotřebitelů půjčovat si je daná i stávající situací na trhu finančních služeb, kdy je v České republice vysoká konkurence poskytovatelů úvěrů, která udržuje dosud nejlepší podmínky úvěrů pro spotřebitele,‘ uvedla generální ředitelka společnosti ESSOX Jana Hanušová. Z průzkumu dále vyplývá, že naopak malou ochotu půjčovat si uvádějí spotřebitelé u nákupu domácích spotřebičů nebo elektroniky, jako jsou mobilní telefony, počítače a tablety. Na běžné výdaje si v letošním roce plánuje formou kreditní karty či kontokorentního úvěru půjčit zhruba 11 % občanů. Dluhy českých domácností vůči bankám činily ke konci loňského roku podle údajů České národní banky 1,535 bil. Kč. Nejvíc si lidé půjčují na bydlení. Z celkového objemu dluhů domácností tvoří úvěry na bydlení zhruba tři čtvrtiny. Průměrná úroková sazba hypoték v prosinci stoupla na 2,19 % z listopadových 2,15 %. Podle odborníků činila na konci roku kolem 3 %. Růst úročení úvěrů naznačuje i čtvrteční krok České národní banky, která zvýšila úrokové sazby.“
 
Druhy investičních nástrojů a druhy cenných papírů
V české populaci má snad každý dospělý člověk nějaký příjem, ba i nějaký majetek. Sice v té desetimilionové společnosti žije téměř 1 mil. lidí na úrovni spodní hranice příjmů i majetku, a jak je výše uvedeno, miliony lidí a firem podléhají v současné době exekučnímu řízení. Na druhé straně tu jsou lidé, kteří mají milionové příjmy měsíčně a majetek například ve výši 88 mld. Kč. Pro tu první skupinu je náš článek bezvýznamný a lze předpokládat, že tito lidé jej ani číst nebudou, nemají na to ani peníze ani náladu. To je bohužel chyba. Kdyby lidé měli znalosti o financích, finančních vztazích, souvislostech, základních výpočtech atd., prostě alespoň o základech finanční gramatiky, pak by těchto případů bylo jistě méně.
Má-li člověk nějaký příjem, může jej v závislosti na jeho výši použít k několika účelům. Například jej může použít k uspokojení svých potřeb nákupem věci okamžité spotřeby nebo ho ušetřit či investovat do produktu, který v budoucnu hodlá přeměnit v peníze.
Stejně tak může činit se svým majetkem. Hromadění majetku však vede ke starostem, neboť majetek se spotřebovává nebo opotřebovává, mizí či chátrá a je třeba o něj stále více pečovati.
Jak říkával filosof Karel Kosík „náš svět je světem obstarávání si věcí a manipulace s lidmi“. Řekl to sice už v šedesátých letech minulého století, ale měl a má pravdu dodnes. Majetek vyžaduje opravy a údržbu, tedy neustálé náklady, a co důležitějšího, vyžaduje a spotřebovává náš čas. A ten je nám vyměřen v poměrně krátkém horizontu a nikdo nám jej nevrátí. Mnozí lidé obětují svůj čas spíše jen práci a svému majetku, místo svým dětem. Jenže, jak zase říká jedno české přísloví „rakev nemá kapsy“. „Co platno by bylo člověku, kdyby celý svět získal, avšak na duši své škodu utrpěl,“ citujeme-li z bible. Majetek by měl být představován kapitálem, tedy tím, co je schopno vytvářet větší hodnotu, než sám má. Pak je to efektivní, užitečná, žádoucí forma majetku. Problém, co s penězi a kde jsou hranice pro únosnou výši majetku, jaká by měla být jeho optimální struktura, zda je to ještě
kapitál
nebo už jen žrout peněz, to jsou otázky patřící k základním ekonomickým otázkám a problémům každého ekonomického subjektu, od těch malých až k těm mamutím.
 
Reálné investice
Za zásadní členění investic se v odborném světě považuje členění na dva druhy investic, investice reálné a finanční. Reálné investice představují věci movité i nemovité, které mají charakter dlouhodobého užití, tedy delšího, než je jeden rok. Reálné investice jsou představovány:
komoditními trhy,
trhy s nemovitostmi
(rodinné domy, byty, chaty, pozemky apod.),
trhy s uměleckými předměty
(zejména s obrazy, sochami, starožitnostmi) a
investicemi realizovanými podnikatelskými subjekty
v souvislosti s jejich podnikatelskou činností.
Růst zájmu o tyto investice roste vždy v období hospodářské a politické nestability, nejistoty při vysoké míře inflace, výskytu nejistot všeho druhu, neboť tyto reálné investice představují právě jakousi formu jistoty, bezpečně uložených peněz, mají schopnost lépe si udržet hodnotu, či případné výkyvy hodnoty reálných investic nejsou (na rozdíl od investic finančních) tak značné, jsou spíše postupné, odhadnutelné a vykazující určitý trend.
Příklad 1
Na komoditních trzích se v celém světě obchoduje nejvíce s energiemi, zlatem, stříbrem, diamanty, ropou, bavlnou, cukrem, kávou, obilím atd. V České republice (ČR) je vysoce rozvinutý trh s nemovitostmi, s cestováním, zajišťováním dovolených, lázeňských pobytů, relaxačních a fitnessových aktivit. Tu a tam probíhají dražby uměleckých děl.
 
Finanční investice
Finanční investice jsou uskutečňovány koupí produktů na finančním trhu, což většinou znamená nákup obchodovatelných cenných papírů. V současné době je pojem „cenný papír“ určitým anachronismem, s nástupem modernizace finančních trhů i digitalizace zápisů se výrazně změnila podstata původních cenných papírů a nyní se většinou jedná již o tzv. dematerializované cenné papíry, které nemají žádnou fyzickou podobu a jejich existence je pouze ve formě číselného zápisu v příslušné evidenci ve formě digitálních dat. V této formě se pak cenné papíry vyskytují jak na straně poptávky, tak i nabídky. Cenné papíry jsou symbolem hodnoty, představitelem majetku. A jako s každou formou majetku, lze s nimi obchodovat, v tomto případě na finančních trzích.
Oproti jiným formám majetku je obchodování s cennými papíry snadnější záležitostí. Manipulace s nimi je jednodušší, snadněji se s nimi obchodovalo i v původní klasické formě, tím spíše je to snadnější v nynější moderní digitální podobě. Velkou předností je jejich přenos, evidence, zaknihování, rychlá a pružná převoditelnost (s výjimkou některých druhů, kdy je jejich převoditelnost omezena) a současně i možnost jasně vymezené identifikace předmětu obchodu. Rovněž jednoznačná konkretizace objektu obchodu umožňuje, aby transakce byly bezpečné, je do značné míry zajištěna ochrana před možnými podvody, zneužíváním, paděláním i krádežemi. Bezpečnost tohoto druhu investice je na vysokém stupni, to je základní výhoda této formy majetku.
 
Funkce a druhy cenných papírů
Cenné papíry plní několik funkcí. Mezi hlavní funkce cenných papírů patří zejména:
-
Investiční funkce
Nákup a nabytí cenného papíru znamená realizaci investice, je tím tedy splněna funkce investiční, investice je držením cenného papíru uskutečněna. Primárním důvodem investování do některého druhu cenných papírů není ani tak využití všech práv z vlastnictví cenného papíru (těch je obvykle několik, například u akcií se jedná i o právo hlasovat na valné hromadě, právo na likvidační zůstatek apod.), ale především jde o výnos z cenných papírů (u zmíněných akcií jde o dividendy). Investice mají vždy, všude a v jakékoliv formě dva zásadní aspekty: výnos a bezpečnost investice.
Funkce spekulačního prostředku
Definuje situaci, kdy investor koupí cenné papíry s úmyslem je prodat, aniž by s tím spojil jiná práva, které cenné papíry umožňují. V takovém případě lze označit tyto cenné papíry jako nástroj, plnící funkci spekulačního prostředku. Investor jedná jednoznačně pouze a jedině s cílem dosažení dobrého kapitálového výnosu. Stejnou funkci by cenné papíry plnily i v situaci, kdy držitel prodá cenné papíry dříve, než je koupí, a očekává, že ještě před jejich dodáním je koupí za nižší cenu, než je prodal. Opět se jedná o spekulaci s cílem dosáhnout z této transakce dobrý výnos.
Funkce cirkulační
Znamená, že (vyloučíme-li ty cenné papíry, u nichž je ze zákona převoditelnost omezena) cenné papíry plní podobně jako peníze i oběžnou funkci. Určité druhy cenných papírů se prodávají na veřejných trzích anonymně (například akcie), jiné jsou převoditelné na jméno, doručitele atd.
Samotný pojem „cenné papíry“ (CP) je v České republice definován v § 514 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „OZ“), takto: „
Cenný papír je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem, že je po vydání cenného papíru nelze bez této listiny uplatnit ani převést.“
Na rozdíl od předchozí úpravy v zákoně o cenných papírech (č. 591/1992 Sb.) tak již neexistuje
numerus clausus
(tj. uzavřený výčet) cenných papírů v zákonech, ale je umožněno vydávat i inominátní cenné papíry k jiným právům. Pro ně je stanovena povinnost uvést alespoň odkazem na emisní podmínky právo, které je s daným cenným papírem spojeno, a údaj o emitentovi. Jednotlivé druhy CP definuje nyní například jak občanský zákoník, tak zákon o obchodních korporacích a další. Kromě zmíněných akcií jsou to například dluhopisy, směnky, skladištní a náložné listy, kupóny atd. Fyzické podoby těchto cenných papírů jsou různé, často se jedná o graficky velmi hodnotná díla, na kterých pracují přední grafici či malíři, nicméně, jak již bylo řečeno, v současné době převažují cenné papíry v dematerializované podobě. Jejich formy můžeme členit dle několika kritérií.
Podle převodu vlastnictví se cenné papíry dělí:
-
„Na doručitele“
(případně „na majitele“) – vlastníkem je osoba, která cenný papír předkládá (drží), tyto cenné papíry mohou být převáděny zcela volně, jsou vzorovým příkladem pro funkci cirkulační.
„Na jméno“
– kdy na cenném papíru je přímo uvedeno jméno vlastníka cenného papíru. Cenný papír pak vesměs předkládá jeho majitel, tedy osoba uvedená na aversu. Obecně platí, že je možný převod vlastnických práv, ale změna majitele může být u tohoto druhu omezena a v některých případech úplně zakázána přímo emitentem. Není-li tomu tak, lze převod uskutečnit pomocí písemné smlouvy o převodu cenného papíru.
„Na řad“
– jedná se o cenné papíry, kdy majitel je uveden přímo v textu cenného papíru, avšak převod vlastnických práv je možný a nevyžaduje souhlas emitenta. Převod se provede jen vyplněním reversu (rubopisu, indosamentu). Tento druh cenných papírů je typický například pro směnky, které se často využívají v obchodním styku.
Podle formy cenného papíru se tyto člení na:
-
Listinné
– jedná se o klasické, historicky vzniklé cenné papíry, které mají materializovanou papírovou podobu (například akcie, dluhopisy, směnky apod.).
Imobilizované
– jde o cenné papíry v klasické písemné podobě. Ty jsou uloženy ve speciální instituci, tzv. sběrné bance. Ta pak provádí převod majetkových práv zápisem změny vlastníka v evidenci této sběrné banky.
Zaknihované
– cenné papíry, které jsou označovány také jako dematerializované, nemají tedy fyzickou listinou podobu, ale figurují pouze jako záznam v digitální podobě na počítači, resp. v síti. Majetkové přesuny pak probíhají pouze změnou elektronického souboru dat v počítači, majitel dostává na vyžádání výpis. V ČR je touto institucí, která vede evidenci zaknihovaných cenných papírů, Centrální depozitář CP.
 
Kritéria investičního rozhodování
Jakákoliv investice obsahuje riziko, že naše očekávání, tj. hlavně očekávaní určitého zisku, nebude splněno. Investici můžeme definovat jako výměnu současné zaručené hodnoty za možnou, předpokládanou vyšší hodnotu v budoucnosti. Investice by tak měla přinést vyšší užitek investorovi v přijatelném časovém horizontu. Při investování je ale nutné respektovat řadu teoretických, matematických a ekonomických poznatků, které mohou riziko značně omezit. Při investování zvažujeme zejména tři aspekty, a to
výnosnost, riziko a likviditu.
 
Výnos
Předpokládaná míra výnosnosti je jedním z hlavních faktorů, které by měli investoři zvážit při výběru své investice. Míra výnosnosti se uvádí v procentech a představuje poměr vložených prostředků oproti prostředkům získaným z investice. Výnos je definován jako souhrn všech důchodů (příjmů) plynoucích z realizované investice vyjádřené v peněžních jednotkách. Při finančních analýzách je nutné rozeznávat časovou hodnotu peněz. Peníze totiž nemají vždy stejnou hodnotu, jejich hodnota se liší v závislosti na čase a místě, podobně jako hodnoty různých věcí. Například hodnota peněz uprostřed saharské pouště je prakticky nulová, peníze nám nejsou k ničemu, obrovskou hodnotu (a tudíž cenu) by měla voda. Míra výnosnosti se používá při zvažování investice (
ex ante
, předem) nebo při zpětném vyhodnocování úspěšnosti investice (
ex post
, poté). Pro analýzy je třeba zvažovat několik pojmů, především pojem:
-
Budoucí hodnota
To, co dnes koupíme za 100 Kč, příští rok koupíme možná za 110 Kč, probíhá inflace. Platí, že „koruna má dnes větší hodnotu než koruna zítra“. Toto tvrzení má jednoduché vysvětlení. V případě, že budeme investovat jednu korunu, budeme mít už zítra jednu korunu, plus výnos z investice. Pokud bychom korunu dostali až zítra, o tento výnos se připravíme. Pro zjištění budoucí hodnoty se používá následující vzorec.
Výpočet budoucí hodnoty:
Příklad 2
Kolik finančních prostředků budete mít na bankovním účtu za dva roky, jestliže letos uložíte 5 000 Kč a úroková sazba činí 3 %
p. a.
?
Za dva roky bude na účtu částka 5 304,50 Kč.
Dalším výpočtem, který je často zapotřebí při řízení naší investiční činnosti, je opačná situace, potřebujeme tedy zjistit, kolik peněz za daných podmínek musíme investovat, abychom v cílovém roce měli k dispozici žádoucí částku. Potřebujeme tedy zjistit současnou hodnotu.
-
Současná hodnota
Současná hodnota je opakem budoucí hodnoty. Jde o zpětné úročení, kdy známe cenu v budoucnosti a zjišťujeme, jakou cenu má nyní.
V tomto vzorci hraje významnou roli proměnná „r“, která v tomto případě pro výpočet současné hodnoty znamená tzv. alternativní náklady. Alternativní náklady představují náklady nevyužitých příležitostí. Většinou neexistuje jenom jedna možnost, jediná alternativa, příležitostí je více a mají různé náklady. V ekonomii se tento jev označuje jako „náklady obětované příležitosti“. Je tedy třeba zvažovat, která alternativa je výhodnější, například zda nevyužitá alternativa by nebyla méně nákladná se stejným nebo podobným efektem. Proměnná „r“ je tudíž při našem rozhodování velmi důležitá proměnná, je dána situací na trhu, na kterém investor zpravidla investuje. Investice by měla mít podobnou dobu splatnosti a úroveň rizika. Jestliže například investor zvažuje vložit své prostředky do dluhopisů pojišťovny, pak alternativními náklady může být průměrný výnos dluhopisů ostatních pojišťoven na trhu. Tento algoritmus dokumentuje následující příklad.
Příklad 3
Jaká je současná hodnota
obligace
s nulovým kupónem (zero
bond
) splatné za tři roky, jestliže výnos alternativních investic je 6%
p. a.
? Nominální hodnota
obligace
je 10 000 Kč.
Tato
obligace
nám v budoucnu poskytne pouze jeden hotovostní tok, tj. výplatu nominální hodnoty, neboť se jedná o obligaci, která nepřináší pravidelné úrokové platby. Zisk je realizován proto, že nominální hodnota převyšuje pořizovací (emisní) cenu. Počítáme podle tohoto vzorce:
Současná hodnota
obligace
je 8 396,19 Kč.
Výnos se u obchodovatelných cenných papírů skládá ze dvou složek platby plynoucí z držení cenného papíru (například dividendy) a tržní ceny cenného papíru.
Příklad 4
Vypočítejte roční výnos a roční míru výnosu u cenného papíru s nominální hodnotou 5 000 Kč, z jehož držení plyne pravidelný fixní úrok ve výši 250 Kč ročně. Po roce držení je cenný papír prodán za 6 000 Kč.
Výnos z cenného papíru vypočítáme jako rozdíl mezi pořizovací a prodejní cenou cenného papíru 6 000 – 5 000 = 1 000 Kč a připočteme částku plynoucí z držení cenného papíru 250 Kč. Celkový vynos je tedy 1 250 Kč.
Míra výnosu je podíl celkových výnosů a kupní ceny.
Vyjádřeno v procentech 0,25 x 100 = 25 %.
Roční výnos cenného papíru je 1 250 Kč a roční míra výnosu je 25 %.
 
Riziko
Druhým fenoménem a neoddělitelnou součástí jakékoliv investice je riziko. Riziko můžeme definovat jako stupeň nejistoty spojený s očekávanými výnosy. Vždy je nutné přesné určení, o jaké riziko se jedná (rizik existuje celá řada a často jsou navíc souběžná, viz další text) a přesně jej specifikovat. V praxi se pro srovnání různých investic používají dvě metody:
-
Průměrná odchylka
– čím vyšší je odchylka, tím větší je riziko investice.
Směrodatná odchylka
– je přesnější než průměrná odchylka a používá se častěji pro porovnávání mezi investicemi. Také platí, že čím vyšší odchylka, tím větší riziko.
Pro vyčíslení směrodatné odchylky je nutné nejprve určit očekávaný výnos pomocí následujícího vzorce:
Očekávaný výnos je váženým průměrem předpokládaných dosažených výnosností, kde vahami jsou pravděpodobnosti dosažení výnosů. Obvykle se zvažují tři varianty: stabilní, pozitivní a negativní. Investor si pak stanoví, s jakou pravděpodobností očekává, že každá z těchto variant nastane. Uveďme si příklad.
Příklad 5
Investor zvažuje investovat do akcií banky. Vypočítejte předpokládaný dosažený výnos a směrodatnou odchylku zvažované investice. V případě, že bude situace stabilní, předpokládáme výnos 12 % se 70% pravděpodobností. Pokud bude ekonomická situace pozitivní, počítáme v příštím roce s výnosem 18 % s pravděpodobností 10 %. Nastane-li negativní varianta, bude náš výnos pouze 8 % s 20% pravděpodobností.
Varianta
Očekávaný výnos
Pravděpodobnost varianty
Stabilní
12 %
70 %
Pozitivní
18 %
10 %
Negativní
8 %
20 %
100 %
Nejprve vypočítáme předpokládaný dosažený výnos:
Nyní musíme určit směrodatnou odchylku s, která je stanovena vzorcem:
Předpokládaný výnos je 11,8 % a směrodatná odchylka 2,6 %.
Nyní si ukážeme na jednoduchém příkladu, jak budeme postupovat, když budeme chtít porovnat rizikovost u více cenných papírů.
Příklad 6
Investor zvažuje investici do cenných papírů dvou společností. Akcie společnosti vyrábějící automobily mají výnos 10 % po celý rok. Společnost vyrábějící jednostopé motocykly má v letním období (půl roku) výnos 15 % a v zimním období (půl roku) pouze 5 %. Rozhodněte, které cenné papíry nesou menší riziko.
Nejprve určíme předpokládaný dosažený výnos. Akcie společnosti vyrábějící automobily mají výnos 10 % po celý rok, tedy R
A
= 10 %. Nyní musíme určit dosažený výnos akcií vyrábějící jednostopé motocykly R
M
.
Předpokládaný výnos u obou akcií je shodný 10 %, nyní určíme směrodatnou odchylku u obou akcií.
Směrodatná odchylka u akcií společnosti vyrábějící automobily je nižší než u společnosti, která vyrábí motocykly, a proto bychom zvolili z hlediska nižšího rizika akcie společnosti vyrábějící automobily. Vysvětlení je jednoduché. Na motocyklu se dá jezdit pouze část roku a v tomto období poptávka po motocyklech stoupá. U automobilů je vliv počasí na poptávku menší a z tohoto důvodu není kolísání kurzu tímto jevem ovlivněno.
Likvidita
Třetím faktorem, který bychom měli zvažovat při rozhodování o finančních investicích, je
likvidita
.
Likvidita
je rychlost, s jakou je majitel schopen přeměnit svou investici na hotovostní peníze s co nejmenší ztrátou. Při zvažování o umístění investice pak platí zásada, že u více alternativ se stejným rizikem a stejnou výnosností dává investor přednost investici likvidnější.
Ideální představa investice pro investora je co nejlikvidnější, s minimálním rizikem a vysoce likvidní. Takováto optimální investice však v praxi prakticky neexistuje, naopak platí, že čím méně je investice riziková, tím méně bývá likvidní a výnosná.
Obr. č. 1 Magický trojúhelník
Všechny investice uskutečňované prostřednictvím finančního trhu se pohybují v rámci „magického trojúhelníku“, kde jsou vrcholy vzájemně propojeny. Je to znázorněním skutečnosti, že
výnos, riziko a
likvidita
neexistují samostatně
. Magický trojúhelník znázorňuje, jakým způsobem se riziko,
likvidita
a výnos ovlivňují. Podle toho, jakou strategii si investor zvolí s ohledem na tyto tři faktory, rozlišujeme tři základní strategie a kategorie investorů:
-
Konzervativní investor
– vyhledává převážně investice, které nesou co nejnižší riziko. Většinou je takový investor spokojen, pokud jeho investice pokryje či mírně překročí inflaci, případně přinese i drobný zisk.
-
Progresivní investor
– připouští již střední míru rizika a očekává zhodnocení ve střednědobém až dlouhodobém horizontu.
-
Dynamický investor
– pouští se i do velmi vysokého rizika, ale v dlouhodobém horizontu očekává vysoký výnos.
Výše uvedená typologie se stručnými charakteristikami je v reálu různě kombinována už proto, že investor obvykle nemá pouze jednu investici, ale drží určité portfolio.
 
Portfolio
Portfolio je kombinací finančních nebo reálných aktiv, popřípadě oběma druhy v různém poměru. Hlavními výhodami určité skladby portfolia je rozložení rizika a přizpůsobení konkrétního složení portfolia typu investora a jeho požadavkům. Vhodnou kombinací lze sestavit velmi efektivní strukturu investic, která pak v případě neočekávaného poklesu výnosu jednoho z aktiv bude vyrovnána nárůstem jiného aktiva z portfolia. Tímto způsobem, vhodným mixem, můžeme riziko investic velmi snížit.
Rozložení rizik je důležité již při samotné tvorbě a následně pak při sledování výnosnosti, rizik a likvidity každé z investic. Při vlastní tvorbě portfolia je nutné dobře volit dobrá aktiva, když hlavní důraz se klade na jejich příbuznost.
Příklad 7
Budeme-li například investovat do akcií pojišťoven v jednom státě, dochází sice k rozložení rizika, avšak při krizi v odvětví (kupříkladu živelná pohroma v celém státě může znamenat, že všechny pojišťovny budou muset vyplatit obrovské množství prostředků z pojistek, tato situace v ČR skutečně nastala při značných povodních v minulosti), jsou pak negativně ovlivněny všechny investované prostředky do tohoto odvětví.
Vzájemný vztah aktiv a to, jakým způsobem se ovlivňují navzájem mezi sebou, určuje tzv. korelační koeficient, který nabývá hodnot v intervalu od –1 do +1.
Jestliže se korelační koeficient rovná 1, jsou porovnávaná aktiva v dokonalé pozitivní korelaci a riziko se zařazením těchto dvou aktiv nijak nesníží. V praxi to znamená, že pokud poroste cena jednoho aktiva, poroste i cena druhého a naopak, pokud se cena jednoho aktiva sníží, sníží se současně hodnota druhého aktiva.
Jestliže se bude korelační koeficient rovnat –1, pak jde o dokonale negativní korelaci, která zcela eliminuje riziko. Takže pokud dojde k poklesu výnosu z jednoho aktiva, druhé aktivum na to bude reagovat obráceně a jeho výnos poroste.
V praxi již při hodnotách –0,75 či +0,75 hovoříme o velmi silné negativní, respektive velmi silné pozitivní korelaci.
Investiční strategie pro finanční kapitál - 2. část
Zdroj: Odborný portál DAUC.cz, 2019.