Zdravotní pojištění v době boje proti koronaviru

Vydáno: 17 minut čtení

V souvislosti s mimořádnými opatřeními kvůli prevenci zamezení šíření koronavirového onemocnění COVID-19 byly schváleny legislativní změny, které se dotkly i oblasti veřejného zdravotního pojištění. Nejvýznamnější změny přinesl zákon č. 134/2020 Sb. , kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb. , o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů. Tento zákon nabyl účinnosti 27. 3. 2020 a přináší úlevy všem typům plátců pojistného na zdravotní pojištění. Velký dopad na financování zdravotnictví pak přinesl zákon č. 231/2020 Sb. , kterým došlo ke zvýšení platby pojistného za státní pojištěnce. Největší množství změn se týká OSVČ, ale dotčeny byly i další skupiny. V tomto textu přinášíme vysvětlení dopadů pro každou skupinu plátců včetně případných souběhů skutečností při placení pojistného na zdravotní pojištění.

Zdravotní pojištění v době boje proti koronaviru
Mgr.
Tomáš
Červinka
 
OSVČ
 
Přehled o příjmech a výdajích za rok 2019
Termín pro podání Přehledu o příjmech a výdajích (dále jen „Přehled“) za rok 2019 je stanoven pro všechny OSVČ na 3. 8. 2020. Jde o termín, který byl původně platný pouze pro OSVČ, kterým zpracovává daňové přiznání daňový poradce. Nově upravená lhůta není závislá ani na datu podání daňového přiznání ani na skutečnosti, zda OSVČ využívá služeb daňového poradce. Pokud OSVČ zpracovává daňové přiznání daňový poradce, byla sice povinna tuto skutečnost příslušné zdravotní pojišťovně doložit do 30. 4., ale tato povinnost pozbyla pro podání Přehledu za rok 2019 smyslu.
Dopady podání přehledu za rok 2019 jsou beze změn. Od data skutečného podání Přehledu nebo nejpozději od data 3. 8. 2020, pokud by byl Přehled podán později, se odvíjí tyto skutečnosti:
případný nedoplatek je splatný do 8 dnů po podání Přehledu,
případný přeplatek se vrací do měsíce od podání Přehledu,
ke změně výše zálohy dochází od měsíce podání Přehledu (tato změna ve většině případů připadne na období, kdy nemusí být zálohy placeny – viz dále).
Příklad 1
OSVČ podala daňové přiznání za rok 2019 v dubnu 2020. Nemá daňového poradce. Přehled pro zdravotní pojišťovnu podala 1. 6. 2020. Z Přehledu vyplynula povinnost hradit doplatek ve výši 1 000 Kč a došlo ke zvýšení zálohy na pojistné.
Přehled za rok 2020 je u této OSVČ podán v řádném termínu. Doplatek je splatný do 9. 6. 2020. Novou zálohu by měla OSVČ hradit