Účtování v restauraci
Plné znění otázky
Účtuji právnickou osobu, s. r. o., plátce DPH, která má restauraci. Nákup zboží a materiálu účtuji vše na účet 501 se samostatnou analytikou a tržby účtuji na účet 601. Vůbec nepoužívám účet 504 a 604, protože mám za to, že v restauraci nedochází k prodeji zboží, ale pouze k prodeji výrobků a služeb. To znamená, že účtuji způsobem B. Ve výsledovce bude tedy vše ve výkonové spotřebě. Je to tak možné? Musím vést skladovou evidenci nebo stačí jen na konci roku provést inventuru a odúčtovat náklady na materiál na skladě? Vést řádnou skladovou evidenci by znamenalo zaměstnat další účetní a propojit odpis skladových zásob s prodejem, což by bylo pro s. r. o. finančně náročné. Musím účtovat v účetnictví o denních tržbách, nebo stačí pouze jednou za měsíc na základě měsíční závěrky pokladny?