Výdaje na občerstvení - jejich účtování a daňová uznatelnost

OaO ID: 19903 Zodpovězeno: 14. 08. 2017

Plné znění otázky

Jsme akciová společnost zabývající se výrobou a prodejem obalů. Prosíme o jednoznačně stanovisko z pohledu účetnictví a daní k těmto účetním případům, a to jak z hlediska zaměstnance, který pozve někoho na oběd, večeři apod., tak z hlediska zaměstnavetele:

1) Prodejce pozve na oběd, večeři, popř. jiné občerstvení někoho externího (např. potencionálního zákazníka) = daňově neuznatelný náklad účtovaný na účet 513 [§ 25 odst. 1 písm. t)];

2) Prodejce pozve na služební cestě na večeři, oběd, kávu atd. někoho externího a interního (tj. potencionálního zákazníka a případně svého kolegu) - kam zaúčtovat? Jak to bude s daňovou uznatelností doložených dokladů za tyto výdaje?

3) Zaměstnanec pozve na služební cestě na oběd, večeři atd. svého spolupracovníka, který je s ním na služební cestě - platba za občerstvení probíhá kartou, takže se objeví na bankovním výpise - jak zaúčtovat, jak tomu bude z hlediska daní?

4) Zaměstnanec pozve na služební cestě na oběd, večeři atd. svého spolupracovníka ze závodu, ve kterém byl na služební cestě - platba proběhne stejně jako v bodě 3) - jak zaúčtovat, jak tomu bude z hlediska daní?

5) Probíhá školení zaměstnanců a po školení vezme vedoucí všechny zúčastněné na večeři, kávu ... - kam zaúčtovat tento výdaj a jak tomu bude z hlediska daňového? Dále máme pracovníka marketingu, který má místo výkonu práce v Praze. Denně objíždí naše závody v ČR. V těchto závodech se i stravuje - využívá místní kantýny, aby se zde naobědval, popř. navečeřel. Jak to bude s cestovními náhradami? Bude poskytnutá strava v daném závodě daňově uznatelný náklad? Jak máme postupovat u výpočtu stravného daného pracovníka marketingu? 

Odpověď