Závodní stravování – účetnictví a zdanění

Plné znění otázky

Firemní stravování řešíme tak, že vydáváme zaměstnancům oběd v našich prostorech, naše zaměstnankyně obědy ohřeje a vydá, umyje nádobí. Obědy jsou dováženy od externí firmy. Každý zaměstnanec, který odpracuje min. 3hod. má nárok na dotovaný oběd a platí cenu 50 Kč/jídlo. Pokud nemá nárok na dotovaný, může si oběd také koupit a platí cenu 140 Kč /jídlo. Je správný následující postup? Faktura přijatá – VSTUP Cena oběda 110 Kč + 12 % DPH. Veškeré náklady za oběd zaúčtuji na daňově uznatelný náklad a uplatním celý odpočet DPH. Jelikož se vejdu do limitu pro osvobození, nic zaměstnancům nedodaňuji. Dále postupuji na druhé straně – VÝSTUP Vytvořím fakturu vydanou na shodný počet obědů:

  1. a) Mohou být pouze dotované, cena 44,64 + 12 % DPH = 50 Kč.
  2. b) Nebo může být i kombinace nedotovaných jídel, cena 125 + 12 % DPH = 140 Kč.

Účtování:

 - Odvádím danou výši DPH

- Základ daně jde do daňových výnosů

- Na základě souhlasu se srážkou ze mzdy, strhnu zaměstnanci cenu obědů z výplaty.

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 6, 24 zákona 586/1992 Sb., o daních z příjmů