Dopady novely zákona o účetnictví: funkční měna, čistý obrat a zprávy související s účetní závěrkou

Vydáno: 18 minut čtení

Zákonná možnost oceňování v účetnictví tzv. funkční měnou bude mít spolu s novými definicemi čistého obratu vliv na kategorizaci účetních jednotek a jejich skupin. Důsledkem může být změna povinnosti mít účetní závěrku ověřenou auditorem. Stanovení čistého obratu a možnost využití funkční měny má dopad na zákon o daních z příjmů, kapitálový trh, platební služby, statistiku nebo zveřejňování. Promítne se i do zpráv souvisejících s účetní závěrkou.

Měna účetnictví a související přepočty
mají významný dopad na vymezení kategorií účetních jednotek, jejich skupin a stanovení povinnosti auditu, neboť mezními limity jsou kromě počtu zaměstnanců úhrn aktiv celkem a čistý obrat. U stanovených kategorií účetních jednotek a kategorií skupin dojde ke vzniku povinnosti zpracovat zprávu o udržitelnosti či zprávu o daních z příjmů.
Kombinace měn Kč a EUR
u stanovení limitů pro vypracování zprávy o daních z příjmů v § 32m odst. 2 novely zákona o účetnictví je velmi neobvyklá. Stejně tak lze nahlížet na skutečnost, kdy se při vymezení ukazatele čistý obrat v zákoně o účetnictví tento zákon (jeho novela) odkazuje na prováděcí vyhlášky, resp. jejich přílohy.
Měna účetnictví významně ovlivňuje zákon o daních z příjmů, neboť daňový základ se odvozuje od účetního výsledku hospodaření. Novela zákona o daních z příjmů má proto řadu úprav včetně samostatných vložených paragrafů, jak k funkční měně přistupovat.
Jednotlivá ustanovení novely zákona o účetnictví jsou formulována odlišně od původních paragrafů zákona č. 563/1991 Sb., jsou velmi obšírná a bylo by vhodnější je rozvíjet až v prováděcích předpisech.
 
1 Funkční měna
Finanční účetnictví může vykazovat stav a pohyb majetku pouze v případě, pokud je spolehlivě oceněn. Stávající zákon o účetnictví jako základní měnu uváděl korunu českou, avšak řešil i skutečnost, že účetní jednotka vlivem ekonomického prostředí může mít pohledávky, závazky, cenné papíry, deriváty, ceniny vyjádřené v cizí měně. V takovém případě vznikala účetním jednotkám povinnost současného uvádění cizí měny a přepočet na koruny české podle kurzů uvedených v zákoně a navazujících vnitřních předpisech.
Novela zákona o účetnictví vnáší do českého účetnictví pojem
funkční měna
. Ta se uvažovala jako oceňovací měna v novém zákoně o účetnictví. Základní myšlenka funkční měny spočívá v ekonomickém prostředí, ve kterém společnost vyvíjí svoji činnost. Legislativní vymezení funkční měny je v mezinárodních standardech účetního výkaznictví (IFRS), přičemž IAS