Stanovení místa plnění při poskytnutí služby vztahující se k nemovité věci pro účely daně z přidané hodnoty

Vydáno: 20 minut čtení

Článek se zabývá stanovením místa plnění při poskytnutí služby vztahující se k nemovité věci. Podle § 10 zákona o dani z přidané hodnoty je místem plnění při poskytnutí služby vztahující se k nemovité věci místo, kde se nemovitá věc nachází. V praxi to znamená, že se místo plnění u služeb vztahujících se k nemovité věci stanoví podle umístění nemovité věci bez ohledu na to, kdo je příjemcem této služby. Podle toho, kdo je příjemcem služby vztahující se k nemovité věci, se potom správně uplatní daň z přidané hodnoty. Mezi služby vztahující se k nemovité věci patří služby znalce, odhadce a realitní kanceláře, služby ubytovací, udělení práv na užívání nemovité věci a služby při přípravě a koordinaci stavebních prací, jako jsou zejména služby architekta a stavebního dozoru.

Stanovení místa plnění při poskytnutí služby vztahující se k nemovité věci pro účely daně z přidané hodnoty
Ing.
Zdeněk
Kuneš
Z § 10 odst. 2 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o DPH“), vyplývá, že služby vztahující se k nemovité věci musí mít dostatečnou přímou souvislost s danou nemovitou věcí podle přímo použitelného předpisu Evropské unie, kterým se stanoví prováděcí opatření ke směrnici o společném systému daně z přidané hodnoty. Tímto předpisem je prováděcí nařízení Rady (EU) č. 282/2011 ze dne 15. 3. 2011. Na konci článku je uveden čl. 31a nařízení Rady. Z odstavce 2 tohoto článku vyplývá přehled služeb, které jsou zejména službou vztahující se k nemovité věci. V odstavci 3 je uveden přehled služeb, které nejsou službou vztahující se k nemovité věci.
Za nemovitost se pro účely směrnice 2006/112/ES považuje každá určitá část země na povrchu nebo pod ním, k nimž lze založit vlastnické právo a držbu; každá budova nebo stavba spojená se zemí nebo v zemi nad úrovní moře nebo pod ní, kterou nelze snadno rozebrat nebo přemístit; každý prvek, který byl naistalován a tvoří nedílnou součást budovy nebo stavby, bez něhož by budova nebo stavba nebyla úplná, jako například dveře, okna, střechy, schodiště a výtahy; každý prvek, zařízení nebo stroj trvale instalovaný v budově nebo stavbě, které nelze přemístit bez zničení nebo změny budovy nebo stavby.
Podle § 4 odst. 2 písm. a) zákona o DPH je nemovitá věc zbožím, protože zbožím se pro účely zákona o DPH rozumí hmotná věc. Hmotná věc je jak movitá, tak nemovitá. Z toho důvodu se pro účely zákona o dani z přidané hodnoty nepoužívá pojem „převod nemovitosti“, ale používá se pojem „dodání nemovité věci“.
 
Stanovení místa plnění u nemovité věci, která se nachází na území tuzemska nebo na území jiných členských států, v nichž se nacházejí zastupitelství jiných států
Pro plátce může nastat problém při správném stanovení místa plnění u nemovité věci na území tuzemska nebo na území