Dopady změny sazeb DPH

Vydáno: 18 minut čtení

Konsolidační balíček s plánovanou účinností od 1. 1. 2024 přinese změnu sazby u velkého množství zboží a služeb. Cílem tohoto článku je proto přinést odpovědi na praktické otázky související se změnou sazeb, například jak správně zdanit zálohu přijatou v letošním roce k dodání zboží, které nastane až po účinnosti novely. Zásadní změnou bude i osvobození od DPH při dodání knih.

Dopady změny sazeb
Ing.
Petr
Vondraš,
daňový poradce BDO Czech Republic
 
Změny v sazbách
U největšího počtu položek zboží a služeb je změna sazby daně vyvolaná sjednocením současné první a druhé snížené sazby daně. Místo aktuální 10% a 15% snížené sazby bude od ledna 2024 pouze jedna snížená sazba DPH, a to ve výši 12 %. Co do významu dojde touto změnou spíše ke snížení daňové zátěže, protože nejčastěji využívaná sazba daně u potravin tímto klesne ze současných 15 % na 12 %. Stejně tak objemově významné DPH u výstavby rodinných a bytových domů pro sociální bydlení se sníží taktéž z 15 % na 12 %. Na druhou stranu pitná voda, stravovací a ubytovací služby a dodání tepla a chladu se ze sazby 10 % přesune do sazby 12 %. Zásadní dopad na peněženky koncových zákazníků, kteří si nemohou uplatnit odpočet daně, však bude mít přesun některého zboží a služeb ze snížené sazby do základní.
Do snížené sazby daně nebudou od ledna 2024 spadat kromě alkoholických nápojů, které podléhají základní sazbě daně již dnes, i nealkoholické nápoje. Z pohledu sazby daně tak již nebude mezi těmito nápoji rozdílu a alkoholické i nealkoholické nápoje budou nově podléhat základní sazbě daně. Výjimkou budou pouze vybrané nápoje vyjmenované pod přílohou č. 2 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty (dále jen „zákona o DPH“). Mezi vybrané nápoje, u nichž se při jejich podávání uplatní snížená sazba daně, bude patřit ml&eacut