Obchodní majetek pro účely daní z příjmů

Vydáno: 24 minut čtení

Od roku 2014 je obchodní majetek vymezen jen pro daňové účely – pro účely daní z příjmů v zákoně č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů (dále jen „ZDP “), pro účely DPH v zákoně č. 235/2004 Sb. , o dani z přidané hodnoty (dále jen „ZDPH “). Dále se již zaměříme jen na obchodní majetek pro účely daní z příjmů.

Obchodní majetek pro účely daní z příjmů
Ing.
Jiří
Vychopeň
Poznámka
Do konce roku 2013 byl pojem „obchodní majetek“ používán i v obchodním zákoníku, pro jehož účely se obchodním majetkem rozuměl:
u podnikatele, který je fyzickou osobou, majetek (věci, pohledávky a jiná práva a penězi ocenitelné jiné hodnoty), který patří podnikateli a slouží nebo je určen k jeho podnikání,
u podnikatele, který je právnickou osobou, veškerý jeho majetek.
Od 1. 1. 2014 byl obchodní zákoník v souvislosti s rekodifikací soukromého práva zrušen a v nové právní úpravě soukromého práva se již pojem „obchodní majetek“ nepoužívá. Podle § 495 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „OZ“), obecně platí, že:
majetek tvoří souhrn všeho, co osobě patří, a
jmění osoby tvoří souhrn jejího majetku a jejích dluhů.
 
Obchodní majetek u poplatníka daně z příjmů fyzických osob
Podle § 4 odst. 4 ZDP se obchodním majetkem pro účely daně z příjmů fyzických osob rozumí
část majetku poplatníka, o které bylo nebo je účtováno, anebo je nebo byla uvedena v daňové evidenci
.
V pokynu GFŘ D-59 k jednotnému postupu při uplatňování některých ustanovení ZDP (dále jen „pokyn GFŘ D-59“) je k § 4 odst. 4 ZDP uvedeno, že
„majetkem zahrnutým v obchodním majetku se rozumí majetek, o kterém poplatník s příjmy podle § 7 ZDP účtuje nebo ho eviduje v daňové evidenci“
. Z toho je zřejmé, že pro účely daně z příjmů fyzických osob se obchodní majetek může týkat pouze poplatníků s příjmy ze samostatné výdělečné činnosti (neboli „OSVČ“).
Daňovou evidenci vedou poplatníci s příjmy ze samostatné činnosti podle § 7 ZDP, kteří nevedou účetnictví, neuplatňují výdaje v procentní výši z dosažených příjmů podle § 7 odst. 7 ZDP a jejich daň za dané zdaňovací období není rovna paušální dani podle § 7a ZDP.
Podle § 7b odst. 1 ZDP se pro účely tohoto zákona daňovou evidencí rozumí evidence pro účely stanoven