Práce na dohody - přehled změn pro rok 2024

Vydáno: 16 minut čtení

Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti je v ČR poměrně hojně využívaným způsobem zaměstnávání. Využívají ji především studenti, důchodci nebo třeba osoby na rodičovské dovolené. Není ale výjimkou, že dohody uzavírají i zaměstnanci pracující ve „standardním“ pracovním poměru, a to jako přivýdělek ke své mzdě či platu. Oblíbené jsou především díky své časové nenáročnosti a flexibilitě.

Práce na dohody – přehled změn pro rok 2024
Ing.
Michal
Dvořák
Dohod o pracích mimo pracovní poměr rádi využívají i zaměstnavatelé. Pro ně jsou brigádníci pracující na základě dohody s nadsázkou levná pracovní síla bez větších závazků a komplikací. Zaměstnavatel před přijetím poslední novely zákoníku práce neměl povinnost zaměstnanci na dohodu přidělovat práci, ani mu rozvrhnout pracovní dobu. Při splnění zákonných podmínek (maximálně 300 hodin ročně a 10 000 Kč/měsíc) není tento typ zaměstnání zatížen sociálním ani zdravotním pojištěním, což je výhoda, které bylo do jisté míry využíváno, v některých případech by se nechalo říci i zneužíváno. V rámci konsolidačního balíčku, který je nyní na konci roku 2023 poměrně žhavým tématem, přišly na přetřes i změny právě v oblasti dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr. Změny míří zejména na zneužívání tohoto způsobu zaměstnávání, kdy má jeden zaměstnanec příjem z mnoha dohod souběžně, zároveň však splňuje všechny náležitosti pro vyhnutí se placení pojistného na zdravotní a sociální pojištění (pomineme-li povinnost minimálního zákonného odvodu).
Co se týče zmíněných odvodů zákonných pojištění, jsou stanoveny absolutní hranice, které je nutné dodržet, aby nebyl zaměstnanec pojištění účasten. Tyto hranice jsou rozdílné u obou typů dohod. Dohoda o pracovní činnosti (DPČ) má stanovenou hranici maximálního měsíčního výdělku na 3 999 Kč, do této výše výdělku není nutné odvádět pojistné. Tato dohoda je většinou uzavírána na opakující se práce, a to v maximální délce 20 hodin za týden. To je posuzováno průměrně za celou dobu trvání dohody, ne však déle než za období 52 týdnů. Zato u dohody o provedení práce (DPP) je limit stanoven až na 10 000 Kč maximálního měsíčního výdělku. Pod tuto hranici není zam&