Autorské honoráře a zdravotní pojištění - za rok 2023

Vydáno: 10 minut čtení

Autorské honoráře podléhají dani z příjmů ze závislé činnosti, je-li tato činnost vykonávána v rámci pracovněprávního vztahu. Přiznaný příjem (odměna) za vytvořené dílo se sečte v příslušném kalendářním měsíci s příjmy ze závislé činnosti, oba příjmy zaměstnance se zdaňují společně, a podléhají tak i odvodu pojistného na zdravotní pojištění. Autorské honoráře nelze zdaňovat podle § 10 zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP “), i kdyby se jednalo o příležitostný (jednorázový) příjem.

Autorské honoráře a zdravotní pojištění – za rok 2023
Ing.
Antonín
Daněk
 
Význam hranice příjmu 10 000 Kč
Podle § 7 odst. 6 ZDP je příjem autora za příspěvek do novin, časopisu, rozhlasu nebo televize plynoucí ze zdrojů na území České republiky samostatným základem daně pro daň vybíranou srážkou podle zvláštní sazby daně za předpokladu, že úhrn těchto příjmů od téhož plátce daně nepřesáhne v kalendářním měsíci 10 000 Kč a jde o příjem uvedený v odstavci 2 písm. a). Sražením zvláštní sazby daně přímo plátcem honoráře je autor vypořádán se zdaněním tohoto příjmu. Honoráře podléhající srážkové dani také nevstupují do vyměřovacího základu pro odvod pojistného na zdravotní (a také sociální) pojištění. Zvláštní sazba daně z příjmů autorů dle § 7 odst. 6 ZDP činí 15 % ve smyslu § 36 odst. 2 písm. p) ZDP.
Pokud však měsíční honorář od jednoho plátce převyšuje 10 000 Kč, má tento příjem ve zdravotním pojištění povahu samostatné výdělečné činnosti s povinnostmi danými právn