DPH u služeb v oblasti kultury a sportu a změny od 1. 1. 2024

Vydáno: 18 minut čtení

Uplatňování DPH v oblasti kultury a sportu se řídí obecně platnými pravidly, která vyplývají ze zákona č. 235/2004 Sb. , o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o DPH “). Novelou zákona o DPH , která je součástí zákona č. 349/2023 Sb. , kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů (konsolidační balíček) byly s účinností od 1. 1. 2024 provedeny změny sazeb daně, které se týkají i oblasti kultury a sportu. U většiny služeb v oblasti kultury a sportu se na základě této novely uplatňuje od 1. 1. 2024 nová snížená sazba daně ve výši 12 %. Častým praktickým problémem při uplatňování DPH v oblasti kultury a sportu je, že stejné činnosti jsou zdanitelným plněním, pokud je provádějí podnikatelské subjekty, a že jsou osvobozeny od daně bez nároku na odpočet daně, pokud je provádějí právnické osoby, které nebyly založeny nebo zřízeny za účelem podnikání. V článku je nejprve vysvětleno základní vymezení předmětu daně a místa plnění u služeb v oblasti kultury a sportu. V dalším textu jsou vymezeny podmínky, za nichž se na tyto služby vztahuje osvobození od daně bez nároku na odpočet daně a podmínky, za nichž jsou zdanitelným plněním. V závěrečné části textu jsou podrobněji vysvětlena aktuálně platná pravidla, za nichž se od 1. 1. 2024 u služeb v oblasti kultury a sportu, jsou-li zdanitelným plněním, uplatní snížená sazba daně ve výši 12 %.

DPH u služeb v oblasti kultury a sportu a změny od 1. 1. 2024
Ing.
Václav
Benda
 
Vymezení předmětu daně a místa plnění
Činnosti v oblasti kultury a sportu jsou poskytnutím služby ve smyslu § 14 odst. 1 zákona o DPH. Podle výkladu Ministerstva financí je přitom nutno využívání sportovních zařízení za účelem sportovní či tělovýchovné činnosti chápat jako sportovní činnost, a nikoliv jako krátkodobý nájem nemovité věci ve smyslu § 56a odst. 2 zákona o DPH. Tento přístup je důležitý pro posouzení podmínek pro osvobození od daně bez nároku na odpočet daně a také pro stanovení sazeb daně, jak je vysvětleno v dalším textu.
Předmětem daně je podle § 2 odst. 1 písm. b) zákona o DPH poskytnutí služby za úplatu osobou povinnou k dani, která jedná jako taková, tj. v rámci uskutečňování její ekonomické činnosti, s místem plnění v tuzemsku. Podle § 2 odst. 2 jsou plnění, která jsou předmětem daně, zdanitelnými plněními, pokud nejsou osvobozena od daně. Z tohoto obecného vymezení vyplývá, že činnosti v oblasti kultury a sportu jsou zdanitelným plněním, pokud nejsou osvobozeny od daně bez nároku na odpočet daně podle § 51 odst. 1 písm. l) zákona o DPH, v němž jsou vymezena ostatní plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně. Co se rozumí činnostmi v oblasti kultury a sportu, které jsou podle tohoto písmene osvobozeny od daně, vymezuje § 61 písm. d) a e) zákona o DPH, jak je podrobněji vysvětleno v dalším textu.
Místo plnění při poskytnutí služby se obecně stanoví podle základního pravidla upraveného v souladu se