CSRD: Zpráva o udržitelnosti podle standardů ESRS

Vydáno: 8 minut čtení

Některým účetním jednotkám vzniká od 1. ledna 2024 povinnost vyhotovit zprávu o udržitelnosti, resp. konsolidovanou zprávu o udržitelnosti podle části osmé zákona o účetnictví . Jedná se o úpravu vycházející ze směrnice CSRD. Co se rozumí zprávou o udržitelnosti a kdo bude mít povinnost zprávu o udržitelnosti za účetní období 2024 vyhotovit?

 
Kdo musí vypracovat zprávu o udržitelnosti?
Do zákona o účetnictví byla zapracována první fáze náběhu povinnosti. To znamená, že zprávu o udržitelnosti vyhotovují ty účetní jednotky, které měly doposud povinnost uvádět nefinanční informace. Jedná se tedy o účetní jednotky, které jsou obchodní společností a současně jsou:
velkou účetní jednotkou s průměrným počtem zaměstnanců za účetní období vyšším než 500, a
subjektem veřejného zájmu.
V případě
konsolidace
se jedná o obchodní společnost, která je:
mateřským podnikem velké skupiny účetních jednotek s průměrným počtem zaměstnanců za účetní období vyšším než 500, a
subjektem veřejného zájmu.
Oproti povinnosti uvádět nefinanční informace je tato skupina rozšířena na všechny úvěrové instituce a pojišťovny, tj. i na ty, co nemají formu obchodní společnosti. Přestože skupina účetních jednotek není z hlediska jejich počtu nikterak významná, je zavedení nové povinnosti významné především z pohledu prvního použití závazných a jednotných evropských standardů pro podávání zpráv o udržitelnosti (ESRS).
Zpráva o udržitelnosti je samostatnou částí výroční zprávy a účetní jednotka by v ní měla uvést informace, které jsou nutné k pochopení dopadů podniku na otázky udržitelnosti, a informace potřebn