Aktuálně k pohledávkám z hlediska daně z příjmů

Vydáno: 40 minut čtení

Příspěvek se zabývá problematikou zákonných opravných položek vytvářených podle zákona č. 593/1992 Sb. , o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZoR “). Poukazuje jak na základní principy tvorby zákonných opravných položek, tak také na vybrané komplikované případy, se kterými se lze v praxi setkat, a to s propojením na judikaturu. V této souvislosti upozorňuje i na možnost daňového odpisu pohledávek z hlediska zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP “).

Aktuálně k pohledávkám z hlediska daně z příjmů
Ing.
Veronika
Dvořáková
Ph.D.
 
1 Stručně k základním principům a zásadám tvorby zákonných opravných položek
S pohledávkami po lhůtě splatnosti se v současné době setkává snad téměř každá účetní jednotka. A pakliže je o pohledávce účtováno do výnosů, je určitě na místě u těchto typů pohledávek řešit jejich dopad do základu daně, a to prostřednictvím opravných položek. V této souvislosti je nicméně důležité rozlišovat, zda poplatník vytváří:
-
Účetní opravne položky k pohledávkám, které jsou vytvářeny podle zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o účetnictví“), a to v souladu se zásadou opatrnosti a věrnosti zobrazení, přičemž jsou zaznamenávány na účtu 559 (Tvorba a zúčtování opravných položek v provozní činnosti), který ovšem není součástí základu daně z příjmů (jedná se o tzv. nedaňový účet, jehož hodnota obvykle zvyšuje výsledek hospodaření na příslušném řádku v daňovém přiznání).
-
Zákonné opravné položky k pohledávkám, které jsou vytvářeny podle podmínek stanovených dle ZoR, přičemž jsou zachyceny (jejich tvorba, zrušení, snížení či zvýšení) vždy na účtu 558 (Tvorba a zúčtování zákonných opravných položek v provozní činnosti), jehož hodnota je pak součástí základu daně, jak vyplývá z § 24 odst. 2 písm. i) ZDP. Důležité je upozornit na fakt, že zákonná opravná položka pro její daňovou účinnost musí být vždy zachycena v účetnictví, případně v prokázané evidenci, pokud se jedná o poplatníka (právnickou osobu), který pro účtování a sestavování účetní závěrky vychází z Mezinárodních účetních standardů.
Prostřednictvím zákonných opravných položek může tedy poplatník optimalizovat svoji daňovou povinnost, neboť vytvořené zákonné opravné položky slouží ke krytí ztrát z budoucího odpisu takovéto pohledávky, anebo ke krytí rozdílu mezi jmenovitou hodnotou pohledávky a její pořizovací cenou sjednanou při postoupení postupníkovi podle § 24 odst. 2 písm. s) ZDP. Poplatník by měl nicméně k tvorbě zákonných opravných položek přistupovat uváženě a pečlivě sledovat, kterým pohledávkám při tvorbě zákonné opravné položky dá přednost, případně zda bude vůbec zákonné opravné položky vytvářet, jestliže např. dosahuje daňové ztráty.
Kromě toho, že má poplatník možnost volby, zda bude či nebude zákonnou opravnou položku vytvářet, měl by dále zvážit základní obecná pravidla vycházející z § 2 až 4 ZoR, která tvorbu zákonných opravných položek za určitých podmínek umožňují či zakazují. Jedná se o následující zásady, které by měly být pro daňovou účinnost zákonné opravné položky dodrženy:
-
Zákonné opravné položky mohou v podstatě vytvářet jen ti poplatníci, kteří vedou účetnictví podle zákona o účetnictví, přičemž se může jednat nejenom o právnickou, ale i o fyzickou osobu.
-
Pohledávka, k níž má být zákonná opravná položka vytvořena, musí být po splatnosti. Tato podmínka se ovšem netýká pohledávek za dlužníky v insolvenčním řízení, kde splatnost pohledávky nehraje roli.
-
Pohledávka musí také právně existovat a nesmí být promlčená. Pokud totiž pohledávka právně neexistuje, např. z důvodu neplatného právního úkonu při vzniku pohledávky, nebo je pohledávka promlčena, není možné vytvářet zákonné opravné položky.
-
Pohledávka musí být zaúčtována ve výnosech a zdaněna v obecném základu daně, tzn., že se nesmí jednat o pohledávku, z níž je příjem osvobozený od daně z příjmů, nezahrnovaný do základu daně, zahrnovaný do samostatného základu daně z příjmů či základu daně pro zvláštní sazbu daně. Tento základní předpoklad „výnosovosti“ musí být naplněn, jinak není možné zákonnou opravnou položku vytvářet, tj. uznat ji v daňově účinných výdajích (nákladech). Princip „výnosovosti“ vychází z podstaty a účelu tvorby zákonných opravných položek podle ZoR, který lze podložit také rozsudkem Nejvyššího správního soudu ze dne 5.9.2012, č. j. 1 Afs 65/2012-31, z něhož je patrné, že:
„...podmínkami jsou zejména správná evidence pohledávky v účetnictví, zdanění výnosu s ní souvisejícího a uplynutí zákonem stanovené doby. Právě vzhledem ke skutečnosti, že tvorba opravné položky představuje pouze ,fiktivní náklad‘, je o to víc třeba dbát na splnění veškerých zákonných podmínek a sledovat cíl, k jehož naplnění zákonodárce tvorbu takových nákladů povolil. Jestliže daňový subjekt eviduje pohledávku ve svém účetnictví, o které neúčtuje do výnosů, je zcela bez rozumného důvodu, aby k takové pohledávce byla tvořena zákonná opravná položka. ... smyslem vytvoření opravné položky je poskytnutí
satisfakce
věřiteli, který byl z důvodů správného zaúčtování pohledávky povinen odvést daň z výnosu, který pro něj však nebyl skutečným příjmem, a proto je oprávněn postupně vytvořit ve svém účetnictví daňově uznatelný náklad, a to až do výše dříve zdaněného výnosu. Jestliže takový výnos v účetnictví nikdy neevidoval, není pro tvorbu zákonné opravné položky žádný důvod a není tedy rozhodující, zda její tvorba byla výslovně zakázána či nikoli.“
Stejný závěr vyplývá též z rozsudku Nejvyššího správního soudu ze dne 26.2.2007, č. j. 8 Afs 31/2005-98, anebo z rozsudku ze dne 30.1.2009, č. j. 8 Afs 37/2008-155. Z nich taktéž jednoznačně plyne, že ZoR jako jednu z podmínek pro vytváření tzv. zákonných opravných položek stanovil zaúčtování pohledávek v účetnictví, tj. konkrétně ve výnosech, a dále stanovil, aby se pohledávka vztahovala k příjmům zdaňovaným v základu daně. Přičemž podmínka „výnosovosti“ pohledávky se posuzuje k datu vzniku takovéto pohledávky.
-
K pohledávkám vzniklým z následujícího titulu nelze zákonné opravné položky vůbec vytvářet, a to i v souvislosti s insolvencí. Jedná se o pohledávky vzniklé z titulu:
cenných papírů a ostatních investičních nástrojů,
úvěrů a zápůjček (s výjimkou bank a ostatních finančních institucí); v této souvislosti je třeba zmínit, že je důležité vnímat rozdíl mezi jistinou a úrokem, jelikož se jedná o dvě právně odlišné kategorie, tj. nelze-li tvořit zákonné opravné položky k pohledávkám z titulu úvěrů a zápůjček, rozumí se tím nevytvářet opravné položky k pohledávkám vzniklým z titulu jistiny úvěru či zápůjčky, nicméně pokud pohledávka nevznikla přímo z titulu jistiny úvěru či zápůjčky a zároveň byly splněny ostatní podmínky ZoR, je možné k takovýmto pohledávkám vytvořit zákonné opravné položky (např. se může jednat o pohledávku vzniklou z titulu úroků plynoucích z poskytnutého úvěru či zápůjčky)1),
ručení (s výjimkou ručení za celní dluh),
záloh,
plnění ve prospěch vlastního kapitálu,
úhrady ztráty obchodní
korporace
,
smluvních pokut a úroků z prodlení, poplatků z prodlení, penále a jiných sankcí ze závazkových vztahů,
k pohledávkám nabytým bezúplatně,
k souboru pohledávek.
-
Zákonnou opravnou položku nelze dále tvořit k pohledávkám vůči těm dlužníkům, ke kterým poplatník eviduje k rozvahovému dni splatný dluh, a neprovede tak vzájemný zápočet. Výjimkou jsou pouze pohledávky přihlášené u insolvenčního řízení.
-
Zákonnou opravnou položku nelze vytvářet v průběhu likvidace nebo v průběhu insolvenčního řízení v době trvání účinků prohlášení konkurzu poplatníka. Tento fakt např. potvrdil i Krajský soud v Brně rozsudkem ze dne 26.9.2012, č. j. 29Af 68/2011-55, kde zdůraznil nemožnost vytvářet zákonné opravné položky u úpadce v době trvání konkurzu.
-
V případě nabytí pohledávky postoupením může poplatník tvořit opravné položky k rozvahové hodnotě pohledávky pouze v případě, pokud byla uhrazena její pořizovací cena. Přičemž nakoupená pohledávka by měla být oceněna pořizovací cenou, nikoliv její jmenovitou hodnotou. Je také třeba upozornit, že datum postoupení nemá vliv na datum splatnosti pohledávky. Stejně tak „výnosovost“ pohledávky je třeba zkoumat k datu jejího vzniku a nikoliv k datu jejího postoupení, tzn., že je třeba sledovat podmínky, zda byla pohledávka zdaněna v základu daně u původního „majitele“ pohledávky. To může být dosti obtížné zjistit, proto lze doporučit, aby bylo ve smlouvě o postoupení pohledávky jasně uvedeno prohlášení, že postupník při vzniku předmětné pohledávky účtoval o této pohledávce ve zdanitelných výnosech. Taktéž charakter postoupené pohledávky by neměl být měněn. Při postoupení pohledávky totiž dochází pouze ke změně věřitele a nikoliv titulu, na jehož základě pohledávka vznikla. K těmto závěrům dospěl např. i rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 28.11.2008, č. j. 8 Afs 3/2008-56, v němž je uvedeno, že:
„... Postoupení pohledávky je označením změny závazku, kdy na základě určité právní skutečnosti, v tomto konkrétním případě smlouvy, vstupuje do vztahu mezi dlužníkem a věřitelem na místo dosavadního věřitele věřitel nový. Postupitel převádí svou pohledávku na postupníka. Postoupení pohledávky je upraveno v § 524 a násl. občanského zákoníku. Ten stanoví, že věřitel může pohledávku písemnou smlouvou postoupit jiné osobě, a to i bez souhlasu dlužníka. S postoupenou pohledávkou na postupníka přechází i její příslušenství a všechna práva s ní spojená. ... Postupník vstupuje do všech práv a povinností postupitele, pohledávka jako taková se postoupením nemění. Z toho vyplývá, že vznikla-li původní pohledávka z titulu půjčky, trvá i v případě postoupení původní titul jejího vzniku. Dochází pouze ke změně v osobě věřitele.“
K obdobným závěrům dospěl také Nejvyšší správní soud v rozsudku ze dne 26.2.2010, č. j. 8 Afs 69/2009-88 či v rozsudku ze dne 5.11.2008, č. j. 1 Afs 85/2008-97.
Po splnění výše uvedených obecných podmínek2) může poplatník vytvořit zákonnou opravnou položku, jejíž tvorba se vždy vztahuje k rozvahové hodnotě pohledávky. Rozvahovou hodnotou pohledávky se rozumí jmenovitá hodnota nebo uhrazená pořizovací cena u pohledávek nabytých postoupením zaúčtovaná na rozvahových účtech poplatníka bez vlivu změny reálné hodnoty (oceňovacího rozdílu). Zákonná opravná položka se poté tvoří za zdaňovací období, přičemž poplatník je povinen v souvislosti s podáním daňového přiznání prověřit odůvodněnost tvorby zákonných opravných položek a jejich skutečný stav porovnat s výší, kterou může uplatnit v základu daně dle ZoR, a dle toho jejich výši korigovat, neboť nemůže uplatnit vyšší, než zákonem danou hodnotu opravných položek.
Problematické však mohou být pohledávky v cizí měně a k nim taktéž vytvářené zákonné opravné položky v cizí měně podle § 4 odst. 6 zákona o účetnictví. Zatímco u pohledávek vznikají k rozvahovému dni kurzové rozdíly z hlediska zákona o účetnictví, tak u opravných položek tvořených k těmto pohledávkám by se rozdíl z jejich přepočtu neměl jako kurzový rozdíl účtovat, neboť hrozí, že poplatníkem vytvořené opravné položky by mohly dosáhnout vyššího procenta z rozvahové hodnoty pohledávky, než na jaké mu vznikl nárok podle ZoR. Měly by se provést pouze korekce opravných položek. Nicméně postup v této oblasti není ujednocen a ZoR žádný konkrétní postup neudává. Přestože se Ministerstvo financí ČR kloní spíše k názoru, že by mělo docházet ke korekci (změně stavu) opravné položky, objevují se i jiné argumenty, proč účtovat kurzový rozdíl k opravným položkám. Tyto lze sledovat např. v příspěvku Koordinačního výboru Komory daňových poradců ČR č. 79/12. 10. 05 (viz srovnej).
Ať už si poplatník zvolí jakýkoliv postup, tj. buď bude provádět pouze korekce či přeceňovat opravné položky prostřednictvím kurzových rozdílů3), je třeba podotknout, že případné vzniklé kurzové zisky nebo ztráty jsou nadále součástí základu daně. A to i přesto, že Nejvyšší správní soud přišel s průlomovým rozsudkem v této oblasti, a to ze dne 19.4.2012, č. j. 5 Afs 45/2011-94. V něm uvedl, že nerealizované kurzové rozdíly, tj. vznikající z přepočtu cizoměnových závazků a pohledávek k rozvahovému dni účetní jednotky podle vyhlášky č. 500/2002 Sb., nejsou součástí základu daně, jelikož vznikají na základě účetních postupů, a proto musí být v rámci úprav zahrnuty do nedaňových nákladů nebo výnosů. Později svůj závěr potvrdil i v rozsudku ze dne 25.1.2013, č. j. 5 Afs 56/2012-37. Na tento průlomový názor ovšem reagovali zákonodárci v rámci zákonného opatření Senátu č. 344/2013 Sb., a to tak, že v § 23 odst. 1 ZDP upřesnili těsné propojení vazby, že každý výnos je třeba pro účely daní z příjmů pojímat jako příjem. V důvodové zprávě k zákonnému opatření Senátu je k § 23 odst. 1 (bod 279) zdůrazněno, že: „Za oblast, za kterou se účtuje, tedy platí vazba, že příjmem se rozumí výnos a výdajem náklad. Takto vzniklé příjmy a výdaje poté procházejí např. testem, zda nejsou osvobozené (v případě příjmů) nebo testem zda jsou výdaji daňovými (případ výdajů).“ V praxi to znamená, že nerealizovatelné kurzové rozdíly jsou i nadále součástí základu daně.
Pakliže pominou důvody pro tvorbu zákonné opravné položky (např. v důsledku úhrady pohledávky, jejího započtení atp.), je nutné zákonnou opravnou položku zrušit, jak vyplývá z § 4 odst. 1 ZoR. Zákonnou opravnou položku je nevyhnutelné zrušit také v případě, jestliže dojde k promlčení pohledávky. Dodejme, že s pohledávkami bychom se měli vypořádat ještě před jejich promlčením, jinak nebude možné uplatnit ani jejich případný daňový odpis podle § 24 odst. 2 písm. y) ZDP. Neměli bychom též zapomínat, že vytvořenou zákonnou opravnou položku zrušíme i v případě, pokud dojde k ukončení či přerušení podnikání věřitele, ba dokonce k zániku dlužníka. Zákonnou opravnou položku je třeba zrušit i v případě, pokud je věřitel v likvidaci či v úpadku, kdy nastávají právní účinky konkurzu.
 
2 Jaké zákonné opravné položky je možné vytvářet
Podle ZoR lze vytvářet zákonné opravné položky vždy jen k nepromlčeným pohledávkám, a to u bank a finančních institucí podle § 5 a 5a ZoR a v ostatních případech:
-
Jednorázově:
k pohledávkám za dlužníky v insolvenčním řízení, a to podle § 8 ZoR, anebo
k tzv. nevýznamným pohledávkám (v ostatních případech), a to podle § 8c ZoR, anebo
k pohledávkám z titulu ručení za celní dluh, a to podle § 8b ZoR,
-
Postupně:
k pohledávkám tzv. nového bloku splatným po 31.12.1994, a to podle § 8a ZoR.
Poplatník, účetní jednotka, vytvářející zákonné opravné položky, účtuje o jejich hodnotách na účtu 558. Pakliže vytváří či koriguje pouze účetní opravné položky, jsou jejich hodnoty zaznamenávány na účtu 559, který je nedaňový. U poplatníků právnických osob pak hodnota z účtu na straně MD 559 vstupuje na řádek č. 40 v daňovém přiznání k dani z příjmů právnických osob. Na řádku č. 40 se tedy objeví náklady uplatněné v účetnictví, které podle ZDP nesplňují podmínku daňové účinnosti. A opravné položky v provozní činnosti, tzn. opravné položky nevytvořené podle ZoR [§ 25 odst. 1 písm. v) ZDP] daňovou účinnost nesplňují.
Kromě toho, že právnické osoby vyloučí na řádku č. 40 v daňovém přiznání hodnotu nedaňových účetních opravných položek, musí dále zaznamenat v Příloze č. 1 II. oddílu v sekci C daňového přiznání, jak tvořili zákonné opravné položky a jaký je jejich stav za dané zdaňovací období. Jedná se o vyplnění tabulky na následující straně.
Tabulku je potřeba opravdu pečlivě vyplnit, jelikož každý řádek má své opodstatnění. Jeho vyplnění by mělo vycházet z věcného hlediska tvorby a stavu zákonných opravných položek zaznamenaných v účetnictví (viz podbarvená pole - měla by zdůraznit odlišnosti jednotlivých řádků). Je tedy vhodné evidenci pohledávek, ke kterým je možné opravné položky vytvářet, včetně samotné tvorby opravných položek v souladu s příslušným zněním ZoR, zaznamenat, a taktéž důsledně sledovat evidenci již odepsaných pohledávek. U poplatníků fyzických osob je situace o něco jednodušší, daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob ani jeho příloha č. 1 neobsahuje žádné kolonky, do kterých by se vepisovaly stavy či tvorba zákonných opravných položek.
C. Odpis pohledávek zahrnovaný do výdajů (nákladů) k dosažení, zajištění a udržení příjmů a zákonné rezervy a zákonné opravné položky vytvářené podle zákona č. 593/1992 Sb., o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o rezervách)
a)
Odpis neuhrazených pohledávek zahrnovaný do daňových výdajů (nákladů) a zákonné opravné položky k pohledávkám, mimo bankovních opravných položek podle § 5 zákona o rezervách -vyplňují všichni poplatníci
 I-------I--------------------------------------------------------I-----------------------I I Řádek I                  Název položky                         I   Vyplní v celých Kč  I I-------I--------------------------------------------------------I-----------I-----------I I       I                                                        I poplatník I finanční  I I       I                                                        I           I   úřad    I I-------I--------------------------------------------------------I-----------I-----------I I   1   I (neobsazeno)                                           I     X     I     X     I I-------I--------------------------------------------------------I-----------I-----------I I   2   I (neobsazeno)                                           I     X     I     X     I I-------I--------------------------------------------------------I-----------I-----------I I   3   I Opravné položky k pohledávkám za dlužníky v            I           I           I I       I insolvenčním řízení vytvořené podle § 8 zákona o       I           I           I I       I rezervách v daném období, za které se podává daňové    I           I           I I       I přiznání                                               I           I           I I-------I--------------------------------------------------------I-----------I-----------I I   4   I Stav zákonných opravných položek k pohledávkám za      I           I           I I       I dlužníky v insolvenčním řízení (§ 8 zákona o           I           I           I I       I rezervách) ke konci období, za které se podává daňové  I           I           I I       I přiznání                                               I           I           I I-------I--------------------------------------------------------I-----------I-----------I I   5   I Stav nepromlčených pohledávek splatných po 31.         I           I           I I       I prosinci 1994, k nimž lze tvořit zákonné opravné       I           I           I I       I položky (§ 8a zákona o rezervách) ke konci období, za  I           I           I I       I které se podává daňové přiznání                        I           I           I I-------I--------------------------------------------------------I-----------I-----------I I   6   I Opravné položky k nepromlčeným pohledávkám vytvořené   I           I           I I       I podle § 8a zákona o rezervách v daném období, za které I           I           I I       I se podává daňové přiznání                              I           I           I I-------I--------------------------------------------------------I-----------I-----------I I   7   I Stav zákonných opravných položek k nepromlčeným        I           I           I I       I pohledávkám splatným po 31. prosinci 1994 (§ 8a zákona I           I           I I       I o rezervách) ke konci období, za které se podává       I           I           I I       I daňové přiznání                                        I           I           I I-------I--------------------------------------------------------I-----------I-----------I I   8   I Opravné položky k pohledávkám z titulu ručení za celní I           I           I I       I dluh vytvořené podle § 8b zákona o rezervách v daném   I           I           I I       I období, za které se podává daňové přiznání             I           I           I I-------I--------------------------------------------------------I-----------I-----------I I   9   I Stav zákonných opravných položek k pohledávkám z       I           I           I I       I titulu ručení za celní dluh (§ 8b zákona o rezervách)  I           I           I I       I ke konci období, za které se podává daňové přiznání    I           I           I I-------I--------------------------------------------------------I-----------I-----------I I  10   I Opravné položky k nepromlčeným pohledávkám,            I           I           I I-------I--------------------------------------------------------I-----------I-----------I I       I vytvořené podle § 8c zákona o rezervách v daném        I           I           I I       I období,                                                I           I           I I-------I--------------------------------------------------------I-----------I-----------I I       I za které se podává daňové přiznání                     I           I           I I-------I--------------------------------------------------------I-----------I-----------I I  11   I Stav zákonných opravných položek k nepromlčeným        I           I           I I       I pohledávkám vytvořených podle § 8c zákona o rezervách  I           I           I I       I ke konci období, za které se podává daňové přiznání    I           I           I I-------I--------------------------------------------------------I-----------I-----------I I  12   I Úhrn hodnot pohledávek nebo pořizovacích cen           I           I           I I       I pohledávek nabytých postoupením, uplatněných v daném   I           I           I I       I zdaňovacím období, za které se podává daňové přiznání  I           I           I I       I jako výdaj (náklad) na dosažení, zajištění a udržení   I           I           I I       I příjmů podle § 24 odst. 2 písm. y) zákona              I           I           I I-------I--------------------------------------------------------I-----------I-----------I
V našem příspěvku se dále podrobněji zaměříme na tvorbu opravných položek k pohledávkám za dlužníky v insolvenčním řízení, k pohledávkám tzv. nového bloku a k tzv. nevýznamným pohledávkám.
 
3 Zákonné opravné položky k pohledávkám za dlužníky v insolvenčním řízení
V případě, kdy se poplatník dostane do spojení s dlužníkem, který je v insolvenčním řízení, lze k pohledávce vůči takovémuto dlužníku vytvořit jednorázovou zákonnou opravnou položku podle § 8 ZoR. Důležitou podmínkou pro tvorbu zákonné opravné položky je včasné přihlášení předmětné pohledávky do insolvenčního řízení, přičemž pohledávka nesmí být soudem či dlužníkem popřena, jinak by nebylo možné zákonnou opravnou položku vytvořit, resp. by musela být zrušena, pokud již byla vytvořena. Poplatník, který by chtěl takovouto zákonnou opravnou položku uplatnit v daňově účinných výdajích (nákladech), tedy musí pohledávku přihlásit ve lhůtě od zahájení insolvenčního řízení do konce lhůty stanovené v rozhodnutí soudu o úpadku. Pokud věřitel v této lhůtě pohledávku nepřihlásí, je tvorba tohoto typu zákonné opravné položky již vyloučena, neboť k pohledávkám přihlášeným po stanovené lhůtě se již nepřihlíží. V těchto situacích lze pak alternativně uplatnit opravné položky alespoň podle § 8a odst. 1 (pozor, nikoliv podle odst. 2) či podle § 8c ZoR.
Bez ohledu na výši budoucí úhrady je možné u přihlášených pohledávek tvořit zákonné opravné položky až do výše 100% jejich rozvahové hodnoty. Může být vytvořena i nižší opravná položka, a to podle uvážení poplatníka, ale v dalším zdaňovacím období už nemůže být její hodnota zvýšena. Zákonnou opravnou položku lze také tvořit pouze v tom zdaňovacím období, ve kterém došlo k přihlášení pohledávky do insolvenčního řízení (viz § 8 odst. 1 ZoR). Častou chybou bývá, že poplatník vytvoří opravnou položku v jiném zdaňovacím období, než ve kterém se přihlásil s pohledávkou do insolvenčního řízení, což není samozřejmě věcně správně.
Zastavme se nyní nad otázkou, kdy se jedná o včasne přihlášení pohledávky, a za které zdaňovací období lze zákonnou opravnou položku vytvářet. Ze ZoR totiž plyne, že za řádně přihlášené lze považovat všechny pohledávky přihlášené v období od zahájení insolvenčního řízení (tj. včetně pohledávek přihlášených spolu s podáním návrhu na zahájení insolvenčního řízení) do konce lhůty stanovené v rozhodnutí soudu o úpadku. Jestliže by ale toto období pro přihlašování pohledávek zasahovalo do dvou zdaňovacích období, lze při splnění všech podmínek stanovených v ZoR vytvořit dle § 8 ZoR zákonnou opravnou položku k přihlášené pohledávce v tom zdaňovacím období, ve kterém byla skutečně přihlášena. Pakliže by v následujícím zdaňovacím období nebylo soudem vydáno rozhodnutí o úpadku, což by se nemělo stát, neboť tento proces trvá jen několik málo měsíců, je nutné v tomto zdaňovacím období zvýšit základ daně o vytvořenou zákonnou opravnou položku (viz srovnej příspěvek z Koordinačního výboru Komory daňových poradců ČR č. 263/18.03.09).
Zopakujme tedy, že tvorba zákonných opravných položek k pohledávkám za dlužníkem, který je v insolvenčním řízení, je možná při splnění obecných podmínek daných v ustanovení § 2 až 4 ZoR a dále za podmínek stanovených přímo v textu ustanovení § 8 ZoR, který je speciálním ustanovením. Stručně jde o následující podmínky:
-
Poplatník vede účetnictví.
-
Pohledávka je včas přihlášena ve lhůtě stanovené v rozhodnutí soudu o úpadku a nejedná se o promlčenou ani popřenou pohledávku.
-
Opravná položka je vytvořena za zdaňovací období, za něž se podává daňové přiznání a v němž byla pohledávka přihlášena.
-
Opravná položka je vytvořena maximálně do výše rozvahové hodnoty nepromlčené pohledávky.
Zákonné opravné položky není možné vytvářet k pohledávkám vyloučeným v § 2 odst. 2 ZoR a dále k pohledávkám mezi spojenými osobami vymezenými § 23 odst. 7 ZDP. Dodejme, že podmínka, kdy není možné tvořit zákonné opravné položky u pohledávek mezi spojenými osobami, nebyla do konce roku 2013 v ZoR v tomto ustanovení vtělena. Jedná se o novelizující omezení, které bylo do ustanovení § 8 odst. 1 ZoR zaneseno zákonem č. 458/2011 Sb., a to s účinností od 1.1.2014. Tzn., že omezení se uplatní až na zákonné opravné položky vytvářené po 31.12.2013 (do té doby se uplatní dosavadní právní předpisy). Zde ovšem zůstává otázkou, k jakému okamžiku se spojení mezi věřitelem a dlužníkem posuzuje. K okamžiku tvorby zákonné opravné položky či ke dni vzniku pohledávky? V současnosti je projednáván v Poslanecké sněmovně ČR návrh změny ZoR (jedná se o sněmovní tisk č. 252/0), který by měl tuto otázku snad objasnit. Rozhodujícím okamžikem by měl být okamžik vzniku pohledávky. Navrhovaná úprava sjednocuje znění § 8 a 8a ZoR ve vztahu k pohledávkám za spojenými osobami tak, aby v obou ustanoveních byl rozhodující okamžik vzniku pohledávky. V návrhu novely je také zakotveno standardní přechodné ustanovení, které zajišťuje zamezení nepravé retroaktivity, tzn., že účinnost změny by měla nastat od 1.1.2015.
Při tvorbě insolvenční opravné položky je také irelavantní, zda je pohledávka kryta splatnými závazky vůči témuž dlužníkovi, nebo je před lhůtou splatnosti, či je po lhůtě splatnosti libovolnou dobu, a to až do promlčení pohledávky. Důležitá není ani výše rozvahové hodnoty pohledávky, tak jako u dalších typů opravných položek.
PŘÍKLAD
Účetní jednotka eviduje z titulu dodání stavebního materiálu pohledávku, která byla splatná 11.10.2013, a to ve výši 250 000 Kč. Pohledávka byla zdaněna daní z příjmů, a to ve zdaňovacím období 2013. Protože bylo dne 27.8.2014 u dlužníka zahájeno insolvenční řízení, přihlásil se věřitel ve lhůtě, kterou stanovil soud, do tohoto řízení se svojí pohledávkou. Účinky podání přihlášky nastaly dne 12.6.2014. Pohledávka nebyla popřena a nejedná se ani o pohledávku mezi spojenými osobami.
Řešení:
Vzhledem k tomu, že účetní jednotka ve stanovené lhůtě pohledávku k insolvenčnímu soudu přihlásila, může za zdaňovací období roku 2014 vytvořit zákonnou opravnou položku až do výše 100% neuhrazené rozvahové hodnoty pohledávky, tj. až ve výši 250 000 Kč. Tuto hodnotu zaúčtuje k rozvahovému dni na účet MD 558, který je součástí základu daně.
Nezapomeňme, že insolvenční zákonné opravné položky se zruší v návaznosti na výsledky insolvenčního řízení. Takto je povinen postupovat poplatník vždy v případě, kdy insolvenční řízení již není možno dále vést, ať již z důvodů:
-
Subjektivních spočívajících zejména ve vadách či nedostatcích již samého insolvenčního návrhu, kterými v případě insolvenčního řízení mohou být:
odmítnutí insolvenčního návrhu pro vady,
zastavení řízení pro nedostatek podmínky řízení, který nelze odstranit nebo který se nepodařilo odstranit,
pro zpětvzetí insolvenčního návrhu či zamítnutí insolventního návrhu proto, že nejsou splněny zákonem stanovené předpoklady pro vydání rozhodnutí o úpadku, anebo
-
Objektivních pro nedostatek majetku dlužníka.
Samozřejmostí je zrušení zákonné opravné položky v případě vydání rozhodnutí o ukončení konkurzu po splnění rozvrhového usnesení.
Jestliže pominou důvody pro existenci zákonné opravné položky podle ZoR, resp. na základě rozhodnutí poplatníka, je možné snížit zákonnou opravnou položku na úroveň, která by mola být vytvořena podle ustanovení § 8a ZoR. Poplatník pak dále pokračuje v tvorbě zákonných opravných položek podle těchto ustanovení.
 
4 Zákonné opravné položky k nepromlčeným pohledávkám splatným po 31.12.1994
K nepromlčeným pohledávkám splatným po 31.12.1994 lze tvořit zákonné opravné položky podle § 8a ZoR, a to postupně. Je však třeba upozornit, že zákonem č. 458/2011 Sb. byl postup pro tvorbu těchto zákonných opravných položek podstatně zjednodušen, a to s účinností od 1.1.2014. Do konce roku 2013 bylo třeba v předmětném ustanovení analyzovat až tři režimy tvorby zákonných opravných položek, v současnosti se jedná pouze o jeden značně zjednodušený režim.
Dosavadní tvorba opravných položek u tohoto typu pohledávek byla poměrně komplikovaná, neboť prvotně bylo nezbytné sledovat, zda pohledávka přesáhla či nepřesáhla rozvahovou hodnotu 200 tisíc korun. Pokud tuto hodnotu nepřesáhla, bylo možné vytvořit jednorázovou opravnou položku ve výši 20% neuhrazené rozvahové hodnoty pohledávky. Vyšší opravnou položku bylo možné tvořit pouze v případě, že u této pohledávky bylo zahájeno rozhodčí, soudní, či správní řízení (výše opravné položky byla odstupňovaná dle uplynuté lhůty splatnosti). Pro pohledávky v hodnotě vyšší než 200 tisíc korun bylo možné tvořit opravné položky pouze v situacích, kdy bylo zahájeno rozhodčí, soudní či správní řízení. Výše opravné položky byla opět odvislá od uplynuté lhůty splatnosti.
Nově by se měly opravné položky vytvářet za následujících podmínek (§ 8a odst. 1 a 2 ZoR):
-
Pokud uplynulo od doby splatnosti více než 18 měsíců, může být vytvořena zákonná opravná položka až do výše 50% neuhrazené rozvahové hodnoty pohledávky (bez ohledu na výši pohledávky a jejímu přihlášení do soudního či jiného řízení).
-
Pokud uplynulo od doby splatnosti více než 36 měsíců, může být vytvořena zákonná opravná položka až do výše 100% neuhrazené rozvahové hodnoty pohledávky (bez ohledu na výši pohledávky a jejímu přihlášení do soudního či jiného řízení)4).
Pozn.:
Podle nového občanského zákoníku je standardní doba promlčení pohledávky 3 roky, přičemž smluvně ji bude možné sjednat až na 15 let. Nicméně tato podmínka se týká až pohledávek vzniklých po nabytí účinnosti nového občanského zákoníku. Což může být problematické, jelikož nová úprava tvorby zákonné opravné položky ve výši 100% u pohledávek po splatnosti více jak 36 měsíců v podstatě zamezuje možnost vytvářet tyto opravné položky (jde již o okamžik, kdy se tato pohledávka stane promlčenou). Z těchto důvodů se nově v ZoR navrhuje (viz sněmovní tisk č. 252/0) zkrátit období, po jehož uplynutí lze tvořit opravné položky k nepromlčeným pohledávkám ve výši 100%, a to na 30 měsíců. Navržené přechodné ustanovení dále stanoví, že tato změna bude aplikována pouze na pohledávky splatné od dne nabytí účinnosti této změny, tj. od 1.1.2015, a také ode dne nabytí účinnosti nového občanského zákoníku. Tzn., že na pohledávku splatnou, resp. vzniklou před 1.1.2014 se uplatní pravidla platná ve znění účinném před 1.1.2014.
-
Pouze u pohledávek nabytých postoupením, jejichž rozvahová hodnota bez příslušenství v okamžiku jejího vzniku byla vyšší než 200 tisíc korun, lze vytvořit zákonné opravné položky podle dvou předchozích bodů, pokud bylo ohledně těchto pohledávek zahájeno rozhodčí, soudní či správní řízení.
Přičemž zákonné opravné položky není možné uplatnit u pohledávek (kromě nabytých postoupením) již odepsaných na vrub výsledku hospodaření a dále u pohledávek vzniklých za členy obchodní
korporace
za upsaný vlastní
kapitál
a mezi spojenými osobami vymezenými v § 23 odst. 7 ZDP.
Ke zrušení zákonných opravných položek dojde v případě, pominou-li důvody pro jejich existenci. Jedním z těchto případů je i situace, kdy je pohledávka uhrazena pouze zčásti, ale dříve vytvořená zákonná opravná položka je vyšší než její limit odvozený od nově stanovené rozvahové hodnoty pohledávky. Poplatník tedy musí postupovat tak, že část zákonné opravné položky, která převyšuje tento nový limit, zruší, protože pominuly důvody pro existenci této „nadbytečné“ části zákonné opravné položky.
PŘÍKLAD
Účetní jednotka eviduje pohledávku z titulu poskytnutí právních služeb, o které účtovala ve výnosech a zahrnula ji do zdanitelných příjmů, a to ve výši 300 000 Kč, která byla splatná 12.6.2013. Jelikož nebyla pohledávka k rozvahovému dni, tj. k 31.12.2014 stále uhrazena, může k ní společnost vytvořit zákonnou opravnou položku až ve výši 50% neuhrazené rozvahové hodnoty, tj. maximálně 150 000 Kč, neboť pohledávka je více jak 18 měsíců po splatnosti.
 
5 Zákonné opravné položky k nevýznamným pohledávkám
Poplatník, pakliže nesplňuje podmínky pro tvorbu zákonných opravných položek podle § 8 a § 8a zákona o rezervách, může uplatnit v daňových výdajích (nákladech) jednorázově vytvořenou zákonnou opravnou položku, a to až do výše 100% neuhrazené hodnoty pohledávky (bez příslušenství), pokud splňuje jednak obecná kritéria dle ZoR a dále také pokud:
-
rozvahová hodnota pohledávky nepřesáhla 30 tisíc korun a
-
celková hodnota pohledávek bez příslušenství vůči témuž dlužníkovi nepřesáhla za zdaňovací období částku 30 tisíc korun a
-
od konce sjednané doby splatnosti uplynulo nejméně 12 měsíců a
-
nejedná se o pohledávku odepsanou na vrub výsledku hospodaření, ani o pohledávku za členy obchodní
korporace
za upsaný vlastní
kapitál
a nejde ani o pohledávku mezi spojenými osobami.
K zákonným opravným položkám je poplatník povinen vést samostatnou evidenci, přičemž u nevýznamných pohledávek do limitu 30 tisíc korun je nutné tento limit chápat jako každoroční limit pro každého jednotlivého dlužníka. Dále se limit vztahuje k rozvahové hodnotě každé jednotlivé pohledávky při jejím vzniku, ke které chce poplatník vytvořit zákonné opravné položky. Tento limit se týká i součtu rozvahových hodnot všech vybraných nevýznamných pohledávek pro dané zdaňovací období.
PŘÍKLAD
Účetní jednotka má vůči svému obchodnímu partnerovi, jednomu dlužníkovi, dvě pohledávky. Jedna má rozvahovou hodnotu 6 500 Kč, splatnost 12.8.2013, a druhá 19 700 Kč, splatnost 18.9.2013. Jak postupovat z hlediska ZoR k rozvahovému dni 31.12.2014?
Řešení:
Účetní jednotka může uplatnit postup podle § 8c ZoR, jelikož jsou splněny podmínky pro tvorbu zákonných opravných položek k těmto pohledávkám. Rozvahová hodnota každé z těchto dvou pohledávek v okamžiku jejich vzniku nepřesahovala 30 000 Kč a zároveň celková hodnota pohledávek je u tohoto dlužníka do 30 000 Kč (celkem 26 200 Kč). Stejně tak jsou obě pohledávky po splatnosti déle jak 12 měsíců. Budou tedy vytvořeny zákonné opravné položky k oběma pohledávkám, a to ve výši 100%, tj. v celkové výši 26 200 Kč.
6 Zákonný odpis pohledávek podle § 24 odst. 2 písm. y) ZDP
V souvislosti s opravnými položkami je nezbytné zmínit také odpis pohledávek, jelikož zákonné opravné položky jsou tvořeny zejména pro účely eliminace negativních dopadů z odpisu nedobytných pohledávek. V určitých případech může tedy poplatník, který vede účetnictví, odepsat jmenovitou hodnotu pohledávky nebo pořizovací cenu pohledávky nabyté postoupením do daňově účinných výdajů (nákladů) podle § 24 odst. 2 písm. y) ZDP, a to pouze za předpokladu, že:
-
o pohledávce při jejím vzniku bylo účtováno ve výnosech a takto vzniklý zdanitelný příjem nebyl od daně osvobozen a
-
je možné k této pohledávce současně uplatňovat zákonné opravné položky,
-
anebo se jedná o pohledávku, ke které nelze tvořit zákonnou opravnou položku pouze proto, že od její splatnosti uplynulo méně než 18 měsíců a u pohledávek nabytých postoupením i v případě, že se jedná o pohledávku se jmenovitou hodnotou v okamžiku vyšší než 200 tisíc korun, ohledně které nebylo zahájeno rozhodčí, soudní nebo správní řízení [toto má však význam pouze pro případy uvedené ve třetím a čtvrtém níže uvedeném v bodě § 24 odst. 2 písm. y) ZDP].
Odpisem pohledávky se pak rozumí rozpuštění pohledávky do výdajů (nákladů). Hodnota odepsané pohledávky se poté stává u věřitele účinným výdajem (nákladem) za dlužníkem (a to aniž by byly např. vytvořeny zákonné opravné položky k takovéto pohledávce):
-
u něhož soud zrušil konkurz proto, že majetek dlužníka je zcela nepostačující a pohledávka byla poplatníkem přihlášena u insolvenčního soudu a měla být vypořádána z majetkové podstaty,
-
který je v úpadku nebo jemuž úpadek hrozí na základě výsledků insolvenčního řízení,
-
který zemřel a pohledávka nemohla být uspokojena ani vymáháním na dědicích dlužníka,
-
který byl právnickou osobou a zanikl bez právního nástupce a věřitel nebyl s původním dlužníkem spojenou osobou,
-
na jehož majetek, ke kterému se daná pohledávka váže, je uplatňována veřejná dražba, a to na základě výsledků této dražby,
-
jehož majetek, ke kterému se daná pohledávka váže, je postižen exekucí, a to na základě výsledků provedení této
exekuce
.
V ostatních případech, tj. situacích, které nespadají do výše uvedených šesti kritérií, je odpis pohledávky daňově účinný pouze do výše skutečně vytvořené zákonné opravné položky.
Zkusme se nyní podrobněji zastavit u případu uplatnění daňově účinného odpisu pohledávky za dlužníkem, který je v úpadku nebo jemuž úpadek hrozí na základě výsledků insolventního řízení. Takovýto odpis pohledávky je totiž možný pouze v případě, kdy se jedná o dlužníka, u kterého byl úpadek osvědčen (tzn., že bylo vydáno soudem rozhodnutí o úpadku), a to na základě úspěšného insolvenčního návrhu, kterým bylo zahájeno insolvenční řízení. Odpis pohledávky tedy následuje až v okamžiku, kdy je již naprosto jasné, že byly vyčerpány veškeré možnosti na získání úhrady pohledávky některým ze způsobů řešení úpadku (konkurzem, reorganizací či oddlužením) a je jisté, že pohledávka již nemůže být nikdy v rámci insolvenčního řízení vedeného na majetek dotčeného dlužníka uhrazena. Tzn., že pro účely § 24 odst. 2 písm. y) ZDP se za výsledek insolvenčního řízení považuje ukončení jednoho ze zvolených způsobů řešení úpadku dlužníka nebo zamítnutí insolvenčního návrhu pro nedostatek majetku dlužníka. Pohledávku tedy nelze daňově odepsat pouze v případě „subjektivních“ důvodů vycházejících z § 142 písm. a), b) a c) insolvenčního zákona.
Důvody pro daňový odpis pohledávky je tedy nezbytné pečlivě sledovat, a to nejen z důvodu toho, aby pohledávka vyhovovala zákonným podmínkám, ale v případě uplatnění odpisu pohledávky v pozdějším období může dojít k porušení věcné a časové souvislosti jejího odpisu. U promlčené pohledávky také nelze počítat s tím, že se při jejím odpisu bude jednat o daňově účinný výdaj (náklad), neboť taková pohledávka již není způsobilá k tvorbě zákonné opravné položky.
Na závěr dodejme, že pohledávka v cizí měně se k datu odpisu přepočte kurzem platným k okamžiku odpisu takovéto pohledávky, a rozdíl mezi rozvahovým oceněním a přepočtem příslušným kurzem se vyúčtuje jako kurzový rozdíl. Obdobně by se mohlo postupovat i při rozpouštění zákonné opravné položky k takto odepisované pohledávce.
PŘÍKLAD
Účetní jednotka vykazuje tři pohledávky vůči jiné účetní jednotce, na kterou byl vyhlášen konkurz. Pohledávky byly řádně a včas přihlášeny u insolvenčního soudu ve zdaňovacím období roku 2012, a to v následující výši: první pohledávka ve výši 9 477 Kč, druhá pohledávka ve výši 182 676 Kč a třetí pohledávka ve výši 30 936 Kč. K pohledávkám byla také vytvořena 100% zákonná opravná položka v souladu s § 8 ZoR. K 30.6.2014 byl konkurz ukončen a dlužníkovi byla povolena reorganizace. V rámci insolvenčního řízení bylo věřiteli uhrazeno jednou částkou pouze 70 456 Kč. Jak bude věřitel, účetní jednotka, postupovat?
Řešení:
Jedním ze způsobů řešení úpadku je dle insolvenčního zákona reorganizace. Jí se rozumí postupné uspokojování pohledávek věřitelů při zachování provozu dlužníkova podniku. Což znamená, že v případě, že dojde k povolení reorganizace, splatnost pohledávek se vrací do původního termínu. Je však důležité, jakým způsobem byl schválen reorganizační plán, tj. zda dojde u dlužníka k restrukturalizaci pohledávek věřitelů buď prominutím části dluhů dlužníka včetně jejich příslušenství, anebo dojde k odkladu jejich splatnosti a tedy k jejich plnému uspokojení. Z našeho příkladu je zřejmé, že v rámci reorganizace dojde pouze k částečnému uspokojení pohledávek věřitele, tzn., že část dluhu se promíjí. V takovémto případě může věřitel ve zdaňovacím období 2014 postupovat následovně:
-
Dosud vytvořené opravné položky k těmto pohledávkám zrušit v plné výši, a to předpisem MD 391 a DAL 558.
-
Část hodnoty pohledávek, která již nebude uhrazena, daňově odepsat ve výši 152 633 Kč, a to předpisem MD 546 a DAL 311.
Pozn.:
Pokud by ovšem v rámci reorganizace mělo dojít k plnému uspokojení pohledávek, vytvořená zákonná opravná položka podle § 8 ZoR se zruší ve zdaňovacím období pouze v takové výši, v jaké došlo k jejímu uspokojení v tomto zdaňovacím období. Takto bude postupováno až do okamžiku, kdy bude pohledávka plně upokojena.
 
7 Co říci závěrem
Prostřednictvím tvorby zákonných opravných položek lze optimalizovat základ daně poplatníka, proto se snažme vytvářet zákonné opravné položky v maximální možné míře a za podmínek dle ZoR. Nezapomínejme tedy o pohledávky stále pečovat a sledovat jejich stav. Sledujme jejich stáří, a s tím související promlčecí doby. Sledujme také zahájení soudních, rozhodčích a správních řízení, stejně tak jako zahájení insolvenčního řízení u našeho dlužníka. Sledujme jejich úhrady a odpisy. I když se sice jedná mnohdy o náročný proces vyžadující vedení pečlivé agendy, tak účelně a efektivně vedená evidence může také později sloužit jako důkazní prostředek před správcem daně.
1) Viz příspěvek Koordinačního výboru Komory daňových poradců ČR č. 280/16.09.09, v němž Ministerstvo financí ČR potvrzuje, že: „MF i nadále trvá na svém výkladu, že jistina a úrok jsou dvě právně odlišitelné kategorie. Pokud se v § 2 odst. 2) ZoR či v § 23 odst. 3 písm. a) bod 12 ZDP hovoří o pohledávkách z titulu úvěrů či půjček, rozumí se pohledávky vzniklé z titulu jistiny úvěru. Pokud tedy pohledávky nevznikly z titulu jistiny úvěru či půjčky a splňují všechny ostatní podmínky stanovené v ZoR, lze k nim vytvářet daňově uznatelné opravné položky dle § 8 až § 8c tohoto zákona. Stejný přístup bude uplatňován i pro ustanovení § 23 odst. 3 písm. a) bod 12 ZDP.“
2) Je třeba podotknout, že např. Krajský soud v Brně v rámci svého rozsudku ze dne 26.9.2012, č. j. 29Af 68/2011-55 zdůraznil, že: „...nesplnění byť i jediné ze zákonných podmínek pro uplatnění opravné položky má za následek daňovou neúčinnost takovéto položky dle § 24 odst. 2 písm. i) zákona o daních z příjmů...“.
3) Poplatník by pak měl zvolenou metodu aplikovat u veškerého majetku, ke kterému opravné položky vytváří.
4) S tvorbou zákonných opravných položek u tohoto typu pohledávek se asi nebudeme setkávat příliš často, jelikož podle nového občanského zákoníku je standardní doba promlčení pohledávky 3 roky, přičemž smluvně ji bude možné sjednat až na 15 let.