Bezúplatná plnění v předmětu daní z příjmů po novele ZDP od 1.1.2015

Vydáno: 18 minut čtení

V souvislosti se zrušením daně darovací k 31.12.2013 se bezúplatná plnění (až na výjimky) stala předmětem daně z příjmů fyzických, resp. právnických, osob a v zákoně č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP “), v této souvislosti došlo od 1.1.2014 k důležitým změnám. Novela ZDP od 1.1.2015 na tento legislativní proces navazuje, některé záležitosti (částečně i s použitím pro zdaňovací období roku 2014) upřesňuje, jiné řeší zcela novým způsobem. Jedná se o poměrně rozsáhlou oblast, tento příspěvek je zaměřen jen na její dílčí část, zejména na problematiku bezúročných zápůjček.

Bezúplatná plnění v předmětu daní z příjmů po novele ZDP od 1.1.2015
Ing.
Pavel
Běhounek
 
BEZÚROČNÉ ZÁPŮJČKY, VÝPŮJČKY A VÝPROSY
Ve zdaňovacím období roku 2014 není předmětem daně z příjmů fyzických osob (§ 3 odst. 4 ZDP) ani předmětem daně z příjmů právnických osob [§ 18 odst. 2 písm. f) ZDP] majetkový prospěch:
-
vydlužitele při bezúročné zápůjčce,
-
vypůjčitele při výpůjčce,
-
výprosníka při výprose.
Jenom krátké soukromoprávní připomenutí:
-
Zápůjčka je nové označení v novém zákoně č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen „NOZ“), pro smlouvu o půjčce podle starého občanského zákoníku (zákon č. 40/1964 Sb. - dále jen „ObčZ“ - zrušen). To, co platí pro smlouvu o bezúročné zápůjčce uzavřené od 1.1.2014 (vydlužiteli nevzniká zdanitelný příjem), platí i pro smlouvu o bezúročné půjčce uzavřené před 1.1.2014 a přetrvávající do dalšího období (dlužníkovi nevzniká zdanitelný příjem).
-
Smlouva o výpůjčce (v podstatě ji můžeme charakterizovat jako „bezplatný nájem“) existovala i podle ObčZ a žádné terminologické změny zde tak není třeba řešit.
-
Smlouva o výprose (od smlouvy o výpůjčce se liší tím, že není ani nepřímo sjednána doba užití - vlastník věci tak může kdykoli požadovat vrácení vyprosené věci) nebyla ObčZ upravena jako samostatný smluvní typ, což není z daňového hlediska podstatné.
Ve výše uvedených případech došlo k 1.1.2014 k revoluční změně, kterou ukazují níže uvedené příklady. Od 1.1.2015 dochází k další koncepční změně - výše uvedený majetkový prospěch (vydlužitele při bezúročné zápůjčce atd.) již předmětem daně z příjmů fyzických, resp. právnických, osob bude. Nezdanění příslušného majetkového prospěchu je od 1.1.2015 řešeno formou osvobození, které však není plošné, ale navázáno na splnění určitých podmínek. V případě zvýhodněné fyzické osoby (kromě zaměstnanců) najdeme od 1.1.2015 příslušné osvobození v § 4a písm. m) ZDP, podle kterého je osvobozen bezúplatný příjem:
„v podobě majetkového prospěchu vydlužitele při bezúročné zápůjčce, vypůjčitele při výpůjčce nebo výprosníka při výprose, pokud tyto příjmy nejsou příjmy ze závislé činnosti, a pokud:
1.
se jedná o příjmy od příbuzného v linii přímé, linii vedlejší, pokud jde o sourozence, strýce, tetu, synovce nebo neteř, manžela, manžela dítěte, dítěte manžela, rodiče manžela nebo manžela rodičů,
2.
se jedná o příjmy od osoby, se kterou poplatník žil nejméně po dobu jednoho roku bezprostředně před získáním bezúplatného příjmu ve společně hospodařící domácnosti a z tohoto důvodu pečoval o domácnost nebo byl na tuto osobu odkázán výživou,
3.
se jedná o příjmy obmyšleného z jeho majetku, který do svěřenského fondu vyčlenil nebo kterým zvýšil majetek tohoto fondu, nebo z majetku, který byl do svěřenského fondu vyčleněn nebo který zvýšil majetek tohoto fondu osobou uvedenou v bodě 1 nebo 2, nebo
4.
v úhrnu příjmy z těchto majetkových prospěchů od téhož poplatníka nepřesáhnou ve zdaňovacím období částku 100 000 Kč“.
V případě zaměstnanců nalezneme osvobození v § 6 odst. 9 písm. v) ZDP, podle kterého je osvobozen „příjem od téhož zaměstnavatele plynoucí zaměstnanci v podobě majetkového prospěchu při bezúročné zápůjčce až do úhrnné výše jistin 300 000 Kč z těchto zápůjček“.
Pro právnické osoby nalezneme od 1.1.2015 osvobození odpovídající osvobození pro fyzické osoby dle § 4a písm. m) bod 4 ZDP v § 19b odst. 1 písm. d), podle kterého je osvobozen
„bezúplatný příjem v podobě majetkového prospěchu, pokud v úhrnu příjmy z tohoto majetkového prospěchu od téže osoby nepřesáhnou ve zdaňovacím období nebo období, za které se podává daňové přiznání, částku 100 000 Kč u
1.
vydlužitele při bezúročné zápůjčce,
2.
vypůjčitele při výpůjčce a
3.
výprosníka při výprose“.
PŘÍKLAD
Příklad 1
Bezúročná (zá)půjčka poskytnutá zaměstnanci
Před 1.1.2014 byla výhoda z bezúročné půjčky předmětem daně z příjmů fyzických osob a nezdaňovala se jen tehdy, pokud byly splněny podmínky pro osvobození od daně z příjmů ze závislé činnosti -- k 31.12.2013 uvedené v § 6 odst. 9 písm. l) ZDP
(„peněžní zvýhodnění plynoucí zaměstnancům v souvislosti s poskytováním bezúročných půjček nebo půjček s úrokem nižším, než je obvyklá výše úroku, zaměstnavatelem z fondu kulturních a sociálních potřeb podle zvláštního předpisu a u zaměstnavatelů, na které se tento předpis nevztahuje, ze sociálního fondu nebo ze zisku [příjmu] po jeho zdanění, jedná-li se o návratné půjčky poskytnuté zaměstnanci na bytové účely do výše 100 000 Kč nebo k překlenutí tíživé finanční situace do výše 20 000 Kč a u zaměstnance postiženého živelní pohromou do výše 1 000 000 Kč na bytové účely a do výše 200 000 Kč k překlenutí tíživé finanční situace“).
Uvedený závěr, že výhoda z bezúročné půjčky poskytnuté zaměstnanci byla u zaměstnanců předmětem daně z příjmů fyzických osob, nebyl ve starší minulosti nijak zpochybňován - viz např. starší metodické pokyny daňové správy k ZDP, naposledy v pokynu MF D-300. V roce 2011 začal být uvedený názor částečně zpochybňován, konkrétně se jednalo o závěry Koordinačního výboru 345/13.10.11 „Stabilizační půjčka studentům“, ve kterém Generální finanční ředitelství potvrdilo závěr, že zaměstnanci po dobu poskytování bezúročné půjčky nevzniká v průběhu jejího poskytování žádný zdanitelný příjem z titulu úroků, a to s odvoláním na rozsudek Nejvyššího správního soudu 1Afs 106/2004 (ten se ovšem týkal daně darovací). Nejednotnost v pohledu se promítla jednak v metodickém pokynu GFŘ D-6, který nahradil pokyn MF D-300, jednak do změny ZDP zákonem č. 458/2011 Sb. s účinností od 1.1.2015. Metodický pokyn GFŘ D-6 se totiž tématu zdanění výhody z bezúročných, resp. zvýhodněných, půjček vyhnul. Zákon č. 458/2011 Sb. ustanovení o osvobození bezúročných půjček vypustil (s účinností od 1.1.2015, ale změnou ZDP k 1.1.2014 a letošní novelou ZDP k 1.1.2015 byla tato změna překonána) - nutno však dodat, že podle důvodové zprávy nikoli pro nadbytečnost, ale v rámci přehodnocení všech výjimek v oblasti daňového osvobození příjmů zaměstnanců zavedených v § 6 odst. 9 zákona a vypuštění těch, které nebyly tehdejší vládní prioritou atd.
Letošní novela ZDP od 1.1.2015 však spíše potvrzuje, že do konce roku 2013 zvýhodnění z bezúročné či nízkoúročené půjčky bylo předmětem daně z příjmů ze závislé činnosti. Za podstatně důležitější však považuji názor Nejvyššího správního soudu vyjádřený např. v rozsudku 5 Afs 17/2012 - 25 ze dne 25.1.2013:
[33] Příjem spočívající ve zvýhodnění plynoucím z poskytnutí bezúročné půjčky zaměstnancům daňového subjektu je příjmem ze závislé činnosti podle § 6 odst. 1 písm. d) zákona o daních z příjmů, neboť za takové příjmy se považují
„příjmy plynoucí v souvislosti se současným, budoucím nebo dřívějším výkonem závislé činnosti podle písmen a) až c) nebo funkce bez ohledu na to, zda plynou od plátce, u kterého poplatník vykonává závislou činnost nebo funkci, nebo od plátce, u kterého poplatník závislou činnost nebo funkci nevykonává“.
Pro účely platby daně z příjmů se pak dle § 6 odst. 2 zákona o daních z příjmů poplatník s příjmy ze závislé činnosti označuje jako
„zaměstnanec“,
a plátce příjmu jako „zaměstnavatel“. Není proto důvodu neaplikovat v případě poskytnutí bezúročné půjčky zaměstnancům ze strany stěžovatele ustanovení § 6 odst. 3 zákona o daních z příjmů, který mj. stanoví:
„Příjmem se rozumí rovněž částka, o kterou je úhrada zaměstnance zaměstnavateli za poskytnuté služby nižší, než je cena zjištěná podle zvláštního právního předpisu“.
Jestliže tedy před 1.1.2014 byla výhoda ze zvýhodněné půjčky poskytnuté zaměstnanci předmětem daně z příjmů ze závislé činnosti (pokud jsme se nenechali zmást názorem GFŘ z výše uvedeného Koordinačního výboru), tak v roce 2014 byla situace naprosto jednoznačně odlišná, pokud šlo o bezúročnou zápůjčku. Vyjmutí majetkového prospěchu vydlužitele při bezúročné zápůjčce platí v roce 2014 bez jakýchkoliv výjimek a platí tedy i pro zaměstnance. V průběhu roku 2014 tedy zaměstnavatel nepřidaňuje obvyklý úrok vztahující se k poskytnuté bezúročné zápůjčce (to samé platí i pro bezúročnou půjčku poskytnutou před 1.1.2014). Problematické však jsou nízko úročené půjčky - na ně nelze vyjmutí z předmětu daně přímo vztáhnout, pouze s použitím analogie.
V roce 2015 bude výhoda z bezúročné zápůjčky poskytnuté zaměstnancům předmětem daně ze závislé činnosti a bude-li překročena hranice jistiny (od jednoho zaměstnavatele) 300 000 Kč, bude nutné zaměstnanci zdanit obvyklý úrok. Toto bude platit i pro (zá)půjčky poskytnuté před 1.1.2015.
Novela ZDP pro rok 2015 nepamatuje na zápůjčky se zvýhodněným úrokem. Použití analogie považuji za zbytečně rizikové, a proto lze doporučit poskytovat zaměstnancům kombinaci zápůjček úročených obvyklým úrokem a zápůjček bezúročných.
PŘÍKLAD
Příklad 2
Bezúročná (zá)půjčka v rodině
Od daně darovací byla v roce 2013 osvobozena plnění poskytovaná v rámci rodiny, a proto např. výhoda z bezúročné půjčky poskytnuté rodiči svým dětem nebyla u dlužníka (u dětí) zdaněna daní darovací. V roce 2014 se uplatní vyjmutí majetkového prospěchu vydlužitele při bezúročné zápůjčce z předmětu daně z příjmů fyzických osob (§ 3 odst. 4 ZDP) a tento prospěch nebude zdaněn.
V roce 2015 se uplatní osvobození od daně z příjmů fyzických osob [§ 4a písm. m) bod 1 či 2 ZDP], což je podobné, nikoli však totožné s rokem 2014. Změna se může projevit v případě oznamovací povinnosti k osvobozeným příjmům, kterou novela od roku 2015 také zavádí. Oznamovací povinnost se však týká poměrně vysokých osvobozených příjmů - překračujících 5 mil. Kč. Posuzuje se přitom jednotlivý příjem - pokud by tedy fyzická osoba měla např. příjem z prodeje nemovité věci 6 mil. Kč osvobozený od daně a k tomu osvobozenou výhodu z bezúročné půjčky, oznamovala by se tato výhoda jen tehdy, pokud by samostatně překročila 5 mil. Kč.
PŘÍKLAD
Příklad 3
Bezúročná půjčka poskytnutá společníkem své obchodní korporaci
V tomto případě bylo před 1.1.2014 nutné případ řešit z pohledu daně darovací, a to ve dvou rovinách:
1)
Byla obecně výhoda z bezúročné půjčky předmětem daně darovací?
2)
Byla výhoda z bezúročné půjčky předmětem daně darovací v případě půjčky od společníka?
Odpověď na prvou otázku
byla poměrně složitá. Podle úpravy daně darovací do konce roku 2007 zněla odpověď záporně, jak potvrdil Nejvyšší správní soud v rozsudku 1 Afs 106/2004-57 ze dne 28.4.2005 (tímto rozhodnutím argumentovalo GFŘ ve výše uvedeném Koordinačním výboru, což bylo ve vztahu k daním z příjmů dle mého názoru zcela nepoužitelné). Od roku 2008 již tak jednoznačná odpověď nebyla (předmět daně darovací se totiž od roku 2008 rozšířil také o bezúplatně nabyté majetkové prospěchy nabyté v souvislosti s právním úkonem - do konce roku to bylo jen na základě samostatného právního úkonu, a z toho právě vycházelo uvedené rozhodnutí Nejvyššího správního soudu). Pro posuzování současného právního stavu, resp. stavu účinného od 1.1.2015, zodpovězení této otázky není důležité - daním z příjmů totiž podléhají jakákoli bezúplatná plnění (nezávisle na tom, zda na základě či v souvislosti s právním úkonem, novou terminologií na základě či v souvislosti s právním jednáním); na druhou stranu zřejmě až
judikatura
časem ukáže, zde lze klást rovnítko mezi jiným majetkovým prospěchem (ten byl při splnění dalších podmínek předmětem daně darovací) a příjmem podléhajícím daním z příjmů (když navíc nevzniká žádný zdanitelný výnos). Nová úprava byla přijata s tím, že fiktivní příjem ve výši obvyklého úroku vůbec může být obecně předmětem daní z příjmů - jiná situace je u zaměstnanců, kde ZDP uvedenou výhodu za zdanitelný příjem v § 6 odst. 3 výslovně prohlašuje (navíc potvrzeno judikaturou uvedenou u příkladu 1). Tento příspěvek vychází ze záměrů zákonodárce, nemohu však vyloučit, že judikaturou bude v budoucnu tento záměr překonán.
Klíčová je však
odpověď na druhou otázku.
V případě půjčky od společníka praxe vycházela z výkladu, že v tomto případě obchodní společnost nenabývá výhodu z půjčky bezúplatně, ale za protihodnotu odpovídající zhodnocení podílu na obchodní společnosti. Domnívám se, že na tomto výkladu není nutné nic měnit ani pro účely daně z příjmů. V roce 2014 byla tato otázka vyřešena vyjmutím majetkového prospěchu vydlužitele při bezúročné zápůjčce z předmětu daně z příjmů právnických osob [§ 18 odst. 2 písm. f) ZDP]. V roce 2015 by však bylo nutné zkoumat překročení limitu 100 000 Kč, pokud by byla záležitost posouzena jako bezúplatný příjem obchodní
korporace
. Pokud se v praxi nadále udrží výklad, že bezúročná zápůjčka poskytnutá členem obchodní
korporace
této korporaci nepředstavuje u
korporace
bezúplatný příjem, nebude ani po roce 2015 u obchodní
korporace
podléhat výhoda z bezúročné zápůjčky zdanění daní z příjmů právnických osob.
PŘÍKLAD
Příklad 4
Bezúročná půjčka poskytnutá mezi dceřinými společnostmi
I v tomto případě se v roce 2014 uplatnilo vyjmutí majetkového prospěchu vydlužitele při bezúročné zápůjčce z předmětu daně z příjmů právnických osob [§ 18 odst. 2 písm. f) ZDP]. Od roku 2015 bude výhoda z půjčky bezúplatným příjmem podléhajícím dani z příjmů právnických osob (s výhradami uvedenými v předchozím příkladu), pokud překročí spolu s dalšími výhodami z dalších smluv o bezúročné zápůjčce, výprose a výpůjčce od též osoby hranici 100 000 Kč (viz další příklad 5).
PŘÍKLAD
Příklad 5
Bezúročná půjčka poskytnutá mezi dceřinými společnostmi v kombinaci s výpůjčkou
Pokud právnická osoba A poskytne v roce 2015 právnické osobě B např. stroj na základě smlouvy o výpůjčce a navíc dvě bezúročné zápůjčky, bude nutné v roce 2015 řešit otázku limitu 100 000 Kč pro osvobození od daně z příjmů právnických osob [§ 19b písm. d) ZDP]. Tzn., že bude nutné ocenit právo užívat bezplatně stroj (obvyklé nájemné) a stanovit obvyklé úroky z půjček připadající na období roku 2015 - pokud součet všech uvedených ocenění nepřevýší částku 100 000 Kč, uplatní se osvobození; pokud limit 100 000 Kč bude překročen, osvobození se neuplatní (ani částečně, tj. ani hodnota plnění 100 000 Kč osvobozena nebude).
Nová úprava může vyvolávat dojem, že sjednání výpůjčky či výprosy od roku 2015 zakládá u vypůjčitele či výprosníka příjem, který je předmětem daní z příjmů. Naštěstí i důvodová zpráva tuto obavu rozptyluje, když nové ustanovení § 19b odst. 1 písm. d) ZDP komentuje takto:
„Samotná forma,smlouvy o výpůjčce nebo výprose’ nemusí automaticky znamenat, že se jedná o bezúplatný příjem. Tato smlouva může být součástí daleko širších smluvních ujednání v rámci ekonomických vztahů.
Navržená úprava se proto nepoužije například u výpůjčky v režimu zajištění závazku převodem práva, kde vypůjčitel nezískává žádný prospěch a tento institut je v prvé řadě využíván k eliminaci rizik na straně věřitele a je srovnatelný se zástavním právem v případě nemovitostí. Stejně tak se nepoužije při výpůjčce strojů, zařízení, šablon a forem pro zajištění smluvních dodávek pro půjčitele a dále v případě výpůjček muzejních a galerijních předmětů pro různé expozice u veřejně prospěšných poplatníků.“
V konkrétním případě tedy jde o to, zda sjednání výpůjčky či výprosy zakládá u vypůjčitele či výprosníka nějakou výhodu. Jak je uvedeno v příkladu 3, praxe by potřebovala jistotu, zda tato výhoda vzniká u obchodní
korporace
, je-li druhou stranou její člen (např. společník s. r. o.). Na tuto otázku důvodová zpráva přímou odpověď nedává, zprostředkovaně by ji však bylo možné dovozovat z komentáře ke vkladům - viz dále.
PŘÍKLAD
Příklad 6
Výpůjčka zaměstnanci
Výhoda z výpůjčky poskytnuté zaměstnanci bude v roce 2015 plně podléhat zdanění daní z příjmů ze závislé činnosti. Pro tento případ žádná hodnotová hranice stanovena není.
 
VKLADY DO OBCHODNÍCH KORPORACÍ
Pokud obchodní
korporace
nabude majetek vkladem od svého člena, nastoluje tato situace otázku, zda obchodní
korporace
nenabyla majetek bezúplatně a zda u ní není vklad předmětem daně z příjmů právnických osob. Situace je obdobná, jako tomu bylo před 1.1.2014 - tehdy tyto vklady také nebyly předmětem daně darovací (byť to zákon výslovně neupravoval), a to z důvodu, že se jednalo o příjem úplatný - tento závěr potvrzovala např. skutečnost, že vklady nemovitostí do základního kapitálu byly podmíněně osvobozeny od daně z převodu nemovitých věcí (jejím předmětem byly pouze úplatné příjmy).
Novela ZDP od 1.1.2015 vkládá speciální ustanovení věnované vkladům u svěřenských fondů, fundací a ústavů:
§ 21f
Použití ustanovení o vkladech u svěřenských fondů, fundací a ústavů
(1)
Pro účely daní z příjmů se na vyčlenění majetku do svěřenského fondu a zvýšení majetku svěřenského fondu smlouvou nebo pořízením pro případ smrti hledí jako na vklad do obchodní
korporace
.
(2)
Pro účely daní z příjmů se na vklad a vyčlenění majetku do
fundace
nebo ústavu hledí jako na vklad do obchodní
korporace
.
Nová úprava (mimochodem podle přechodného ustanovení použitelná již pro období roku 2014) se odvolává na daňové posouzení vkladu do obchodní
korporace
, avšak vklady do obchodní
korporace
ZDP neřeší (z pohledu předmětu daně). Je to z důvodu, že (jak potvrzuje důvodová zpráva k § 21f ZDP) u obchodních korporací se vklad do obchodní
korporace
považuje za úplatnou operaci, neboť akcionář či společník získávají za vložené prostředky podíl na společnosti.
Otázkou je, zda to samé platí např. i pro příplatky společníků s. r. o. mimo základní
kapitál
. Domnívám se, že i pro tato plnění by měl platit obdobný závěr. Nepřímo to potvrzuje i důvodová zpráva k § 21f, která se odvolává (byť v jiných souvislostech) na rozvahovou techniku účtování - jestliže tedy nevzniká účetní výnos, nevzniká ani příjem podléhající dani z příjmů právnických osob.