Závdavek, záloha a kvitance v novém občanském zákoníku

Vydáno: 7 minut čtení

Ve slovníčku pojmů, které přinesl nový zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník (dále jen „NOZ “), jsme se dotkli již celé řady věcných i terminologických novinek. V dnešním díle bude prostor věnován pojmu závdavek a jeho odlišení od zálohy. Dále si objasníme princip kvitance. Všechny tři pojmy se týkají smluv a jejich uzavírání.

Závdavek, záloha a
kvitance
v novém občanském zákoníku
Ing. Mgr.
Tereza
Krupová
1)Pojem
závdavku
(§ 1808 až 1809 NOZ) navazuje na úpravu
zálohy
(§ 1807 NOZ).
Zálohou
NOZ rozumí takové plnění, které dala jedna smluvní strana druhé ještě před uzavřením smlouvy. Více záloha nijak definována není, její podstata tak je shodná s minulou právní úpravou. Záloha je zpravidla započtena na konečnou cenu. Ustanovení § 1807 je v definici zálohy poměrně lakonické, jelikož stanoví jen, že se
má za to, že co dala jedna strana druhé před uzavřením smlouvy, je záloha.
Záloha je tak definována prostřednictvím právní domněnky o tom, že cokoliv si strany před uzavřením smlouvy poskytnou, má být, není-li prokázán opak, považováno za zálohu.
V případě
závdavku
se jedná
de facto
o formu
propadné zálohy.
Česká a československá
judikatura
zná několik soudních rozhodnutí týkajících se závdavku, z nichž je většina datována do období první republiky. Závdavek je definován jako plnění, které je jednou ze stran dáno nejpozději při uzavření smlouvy (§ 1808). Jde o formu potvrzení o tom, že došlo k uzavření smlouvy, slovy NOZ:
Závdavkem se potvrzuje uzavření smlouvy a strana, která jej dala, poskytuje jistotu, že dluh splní.
V případě, že jedna ze stran porušuje podmínky smlouvy, závdavek podle § 1808 odst. 2 propadá straně, která jej přijala (v případě, že nebude řádně plnit ta strana, které byl závdavek poskytnut, může strana, která jej poskytla, požadovat vydání dvojnásobku hodnoty závdavku). Závdavek má podle NOZ několik funkcí, v první řadě jde o
potvrzení
toho, že smlouva byla mezi stranami uzavřena. Další funkcí je funkce
zajišťovací,
závdavek je dáván jako jistota toho, že dluh bude stranou, která jej poskytla, splněn. Poslední z funkcí, které závdavek plní, je
sankce
pro stranu porušující pravidla smlouvy. To vyjadřuje zmiňované pravidlo o propadnutí závdavku. Závdavek může dát v praxi jedna strana druhé, ale mohou si jej poskytnout obě strany navzájem, zde záleží na jejich vůli. Závdavek propadá pouze tehdy, pokud je smlouva zmařena zaviněním jedné ze stran, pokud by plnění nebylo možné například z důvodu vyšší moci (povodeň, zemětřesení apod.), závdavek nepropadá. Závdavek lze započítat na plnění ze smlouvy, v případě neuzavření smlouvy se závdavek vrací.
Je nutné upozornit, že jak ustanovení o
záloze,
tak i o
závdavku
jsou tzv.
dispozitivní
povahy, to znamená, že smluvní strany si mohou sjednat jiná pravidla, která se na jejich vztah budou aplikovat. Nesjednají-li si nic jiného, pak bude platit zákonná úprava.
Daňové předpisy na pojem závdavku reagují, např. § 21b, který byl do zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, vložen formou zákonného opatření o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva a o změně některých zákonů (č. 344/2013 Sb.) stanoví:
„Ustanovení upravující zálohu se pro účely daní z příjmů obdobně použijí i na závdavek.“.
Obdobně byly změněny i účetní předpisy, kdy se tam, kde byl před účinností NOZ užit pojem záloha, přidal ještě pojem záloha. Např. § 6 odst. 7 vyhlášky č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou podnikateli účtujícími v soustavě podvojného účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, nově zní:
„Položka,B. I.8. Poskytnuté zálohy na dlouhodobý nehmotný majetek’ obsahuje krátkodobé a dlouhodobé zálohy a
závdavky
poskytnuté na pořízení dlouhodobého nehmotného majetku.“.
Kvitancí
(§ 1949 až 1953 NOZ) zákon rozumí
věřitelovo písemné potvrzení o splnění dluhu.
Podle § 1949 NOZ se
kvitance
vydá na žádost dlužníka. Zákon stanovuje požadavky na obsah
kvitance
, kterými jsou jména dlužníka i věřitele, předmět plnění a místo a čas, kde a kdy byl dluh splněn. Je tedy patrné, že
kvitance
musí mít určité formální náležitosti a pouhé potvrzení či stvrzenka samy o sobě nebudou kvitancí. Dokonce ani faktura nemůže být bez dalšího považována za kvitanci, jak rozhodl i Nejvyšší soud ve svém rozsudku ze dne 3. prosince 2008 č. j. 32 Cdo 2536/2007, kde vyslovil závěr, že:
„obsah účetního dokladu (faktury), v němž je od celkové ceny odečtena záloha, nemá náležitosti tzv.
kvitance
(...), tedy náležitosti písemného potvrzení věřitele vystaveného dlužníku na jeho žádost o tom, že dluh byl zcela nebo zčásti splněn. Výslovné prohlášení věřitele o splnění dluhu v určité výši se z faktury obecně dovodit nedá“.
Ustanovení § 1949 odst. 2 umožňuje dlužníkovi, aby neplnil v případě, když mu zároveň věřitel nevydá kvitanci. Dlužník má na kvitanci nárok, ale je na něm, zda ji bude vyžadovat.
V souvislosti s vydáním
kvitance
se uplatní i zákonná domněnka o tom, že pokud je potvrzení o splnění dluhu, tedy
kvitance
,
vydáno na jistinu,
byly
plněny i úroky.
Pokud tomu tak nebude, bude vhodné nebo spíše z pozice věřitele nutné do
kvitance
poznamenat, že úroky uhrazeny nebyly. Jelikož v případě sporu by se aplikovala domněnka o tom, že k jejich úhradě došlo, a bylo by na věřiteli, aby, často obtížně, prokazoval, že dlužník uhradil jen jistinu. Může se jednat o případy, kdy má dlužník uhradit určitou částku spolu s úroky z této částky. Stane se, že věřiteli splatí pouze peněžní částku, ale úroky ještě ne. V případě, že si řekne věřiteli o potvrzení, tedy o kvitanci, věřitel mu jej vydá, ale měl by být obezřetný. V případě, že do potvrzení pouze uvede, že byla splacena určitá částka (jistina dluhu), bude se automaticky předpokládat, že byly splněny i úroky. Jde o tzv. vyvratitelnou domněnku, která připouští důkaz opaku, ale pro věřitele to může představovat zbytečné komplikace. Je proto vhodné, aby
kvitance
zněla tak, že sice byla plněna určitá částka, ale úroky z ní jsou stále ještě dlužné.
Princip
kvitance
shrnuje i rozsudek Nejvyššího soudu ČR ze dne 30. září 2005, č. j. 33 Odo 890/2005:
„Písemné potvrzení o splnění dluhu (
kvitance
) je důkazní listinou, jejímž obsahem je potvrzení věřitele, že přijal plnění na určitý dluh. Jeho vystavení má za následek, že na věřitele přechází důkazní břemeno ohledně případného tvrzení, že poskytnutým plněním nedošlo ke splnění dluhu. Pouhé potvrzení o plnění (platbě) přitom není kvitancí. Dlužník je sice oprávněn odepřít plnění, nevydá-li mu věřitel zároveň potvrzení o splnění dluhu, ale může tak učinit pouze tehdy, když věřitel takové potvrzení o splnění dluhu odmítne bezdůvodně vydat.“.
Obdobnou domněnku stanovuje § 1950 NOZ, který předpokládá, že pokud je vydána
kvitance
na plnění v situaci, kdy jsou mezi věřitelem a dlužníkem poskytována
opakovaná plnění
téhož druhu (typicky například měsíční platby nájemného), pak se předpokládá, že byly uhrazeny i dříve splatné dluhy. Může jít o situaci, kdy je vydána
kvitance
na nájemné za jeden měsíc, pak se bude předpokládat, že i všechny dřívější nájmy byly uhrazeny. Pokud tomu tak nebylo, je třeba to opět, kvůli případnému obtížnému unesení důkazního břemene před soudem, v kvitanci uvést.
Všechny uvedené pojmy jsou v praxi poměrně užívanými instituty, i když je předchozí právní úprava v případě
kvitance
a závdavku explicitně nepojmenovávala. Je proto třeba znát jejich charakteristiky a zákonná pravidla s nimi spojená, předejde se tak mnohým nedorozuměním.
1 Text vznikl v rámci realizace Programu rozvoje vědních oblastí Univerzity Karlovy (PRVOUK) 04 s názvem „Institucionální a normativní proměny práva v evropském a globálním kontextu“.