Oprava nebo technické zhodnocení

Vydáno: 2 minuty čtení

V roce 2010 zakoupila fyzická osoba od obce objekt kulturního domu, který následně v roce 2011 přestavěla na restauraci. Některé dílčí úpravy byly provedeny výměnným způsobem (výměna krytiny, nová omítka), někdy došlo ke stavebním úpravám. Lze výměnu krytiny, oken apod. uplatnit přímo do výdajů roku 2011?

Oprava nebo technické zhodnocení
Odpověď:
Pokud v objektu nebyla provozována restaurace, ale sloužil pouze například jako divadelní sál, pak přestavbou na restauraci došlo ke změně účelu, ke kterému stavba slouží. Lze předpokládat, že veškeré stavební práce probíhaly na základě stavebního povolení a k novému účelu byla stavba předána na základě
kolaudace
. Veškeré práce na stavbě, které jsou potom prováděny v souvislosti s tímto stavebním povolením je pak nutné chápat jako technické zhodnocení budovy.
Technickým zhodnocením se pro účely zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP“), rozumí vždy výdaje na dokončené nástavby, přístavby a stavební úpravy, rekonstrukce a modernizace majetku, pokud převýšily u jednotlivého majetku v úhrnu 40 000 Kč. Přitom rekonstrukcí se pro účely tohoto zákona rozumí zásahy do majetku, které mají za následek změnu jeho účelu nebo technických parametrů.
Podle § 25 odst. 1 písm. p) ZDP za výdaje (náklady) vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmů pro daňové účely nelze uznat technické zhodnocení. Technické zhodnocení lze uplatnit do nákladů pomocí odpisů. Přitom odpisová skupina bude totožná s odpisovou skupinou budovy, která byla technicky zhodnocena.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů