Zvýšení kvalifikace

Plné znění otázky

Příspěvková organizace, dům s pečovatelskou službou. Řešíme případ, kdy pečovatelka nesplňuje kvalifikační předpoklady a bude absolvovat rekvalifikační kurz „Pracovník v sociálních službách.“ Pracovnice má pracovní smlouvu s úvazkem na 4 hodiny denně, v případě potřeby až na 8 hodin. Předpokládáme, že se jedná o zvýšení kvalifikace dle § 231 zákoníku práce.

1) Školu bude navštěvovat od 8 do 15 hodin čistého času, celkový čas strávený na cestě ještě bude cca o 2 hodiny delší. Kolik hodin jí máme počítat do docházky, jako by byla v práci? Bude se jednat o náhrady platu ve výši průměrného výdělku anebo vypočtený plat jakoby byla v práci?

2) Stravné a jízdné: Zřejmě se nebude jednat o poskytnutí cestovních náhrad podle § 152 a dále § 173, jelikož to nebude pracovní cesta, a tudíž zaměstnavatel nemusí tyto náhrady platit? V případě, že by je platil, budou u zaměstnance podléhat zdravotnímu, sociálnímu pojištění i dani z příjmu? U zdravotního pojištění se zahrnou tyto náhrady do základu, z něhož platí pouze zaměstnanec, tj. 13,5%? V případě sociálního pojištění není při výpočtu případná výjimka? 

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 231, 232, 234 zákona 262/2006 Sb., zákoník práce