Náklady z faktur za využívání služeb UBER

Plné znění otázky

S. r. o. začalo využívat služeb UBER. Z internetu si pod svým klientským číslem stáhla tzv. Výrok č. xxx, ve kterém UBER se sídlem v Amsterdamu vypisuje za určitý měsíc českému s. r. o. "cestovní poplatky 262,20 Kč a poplatek za služby a technologie 26,22 Kč". Celková vyčíslená částka je tedy 288,42 Kč. Ve výroku je pouze uveden název a sídlo UBERU, není zde uvedeno jeho DIČ. Zároveň si s. r. o. stáhlo za stejný měsíc z internetu fakturu, kterou na něj jménem českého OSVČ vystavila stejná společnost UBER se sídlem v Amsterdamu. Fakturovaná částka odpovídá pouze výše uvedeným "cestovním poplatkům". Nicméně - veškeré peníze - tedy částka "za cestovní poplatky + poplatek za služby a technologie" odešly z účtu s. r. o. na účet holandského UBERU.

1) Jak má s. r. o. zaúčtovat veškeré transakce, když faktura OSVČ není zaplacena jemu, ale současně s poplatkem, který náleží UBERU, na účet této holandské firmy? Na tento poplatek nemá s. r. o. od UBERU jiný doklad, než výše uvedený "výrok".

2) Podléhá poplatek placený holandskému UBERU DPH? Pokud by podléhal samovyměření, jak by mělo s. r. o. toto samovyměření provést, když by nebylo možné DIČ UBERU získat?

Odpověď