445/18.02.15 - Uplatňování nákladů na pohonné hmoty ve vybraných případech

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Machala, Otakar; Nesrovnal, Jiří Vydáno:
445/18.02.15 Uplatňování nákladů na pohonné hmoty ve vybraných případech
Ing.
Otakar
Machala
daňový poradce č. osv. 2252
Ing.
Jiří
Nesrovnal
daňový poradce č. osv. 1757
1. Úvod
V souvislosti se způsoby uplatňování nákladů na pohonné hmoty (dále jen „PHM“) v rámci výdajů na dosažení zajištění a udržení příjmů, vznikají v praxi v určitých případech výkladové problémy. Ty souvisejí se situacemi, kdy je pořízení vozidla, v souvislosti s jehož provozem náklady na PHM vznikají, pořizovatelem dočasně financováno z cizích zdrojů. Jedná se především o vozidla pořizovaná formou finančního leasingu a o vozidla pořizovaná na úvěr, kdy dochází k zajištění dluhu převodem vlastnického práva na věřitele se současným uzavřením smlouvy o výpůjčce tohoto vozidla na dobu zajištění dluhu uvedeným způsobem.
2. Finanční leasing
Definici, resp. v širším slova smyslu obecná ustanovení o finančním leasingu, pro účely zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů ve znění p.p. (dále jen „ZDP“) vymezuje § 21d ZDP. Ten s účinností již od 1. ledna 2014 obsahuje mimo jiné ustanovení, podle kterého se na finanční leasing nevztahují ustanovení tohoto zákona (míněno ZDP) o nájmu.
To má v souvislosti s úpravami ZDP účinnými od 1. ledna 2014 samozřejmě své opodstatnění, nicméně bylo a je třeba tuto skutečnost ošetřit v těch ustanoveních ZDP, která do konce roku 2013 používala pojem „nájem“ v principu jako legislativní zkratku zahrnující mj. i finanční leasing.
O tom, že se toto ošetření v zákoně v plné míře nepodařilo, svědčí již úprava § 24 odst. 2 písm. k) bod 4., ZDP provedená zákonem č.