Smlouva o výkonu funkce v právních, účetních a daňových souvislostech

Vydáno: 17 minut čtení

Smlouvu o výkonu funkce uzavírá obchodní korporace a člen jejího voleného orgánu. Obchodními korporacemi jsou obchodní společnosti a družstva. Volenými orgány obchodních korporací jsou jejich statutární a kontrolní orgány.

 
Právní zakotvení smlouvy o výkonu funkce

Statutárnímu orgánu náleží veškerá působnost, kterou zakladatelské právní jednání, zákon nebo rozhodnutí orgánu veřejné moci nesvěří jinému orgánu právnické osoby. Ve společnosti s ručením omezeným je statutárním orgánem každý jednatel, ledaže společenská smlouva určí, že více jednatelů tvoří kolektivní orgán. Statutárním orgánem v akciové společnosti s dualistickým systémem vnitřní struktury a v družstvu je představenstvo (v družstvu, které má méně než 50 členů, mohou stanovy určit, že se představenstvo nezřizuje a statutárním orgánem je předseda družstva), v akciové společnosti s monistickým systémem vnitřní struktury je statutárním orgánem správní rada.

 

Kontrolním orgánem obchodní korporace se rozumí dozorčí rada, kontrolní komise nebo jiný obdobný orgán.

 

Členem voleného orgánu obchodní korporace se podle § 46 odst. 1 zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích), rozumí osoba, která je členem orgánu obchodní korporace a je do této funkce volena, jmenována či jinak povolávána. Je-li členem voleného orgánu kapitálové společnosti nebo družstva právnická osoba, zmocní bez zbytečného odkladu jedinou fyzickou osobu, která splňuje požadavky a předpoklady pro výkon funkce stanovené zákonem pro samotného člena voleného orgánu, aby ji v orgánu zastupovala (obvykle jde o člena jejího statutárního orgánu).

 

Podle § 159 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, (dále jen „občanský zákoník“), obecně platí, že kdo přijme funkci člena voleného orgánu, zavazuje se, že ji bude vykonávat s nezbytnou loajalitou i s potřebnými znalostmi a pečlivostí; přitom se má za to, člen voleného orgánu jedná nedbale, pokud není této péče řádného hospodáře schopen, ač to musel zjistit při přijetí funkce nebo při jejím výkonu, a nevyvodí z toho pro sebe důsledky.

 

Důsledky toho, že osoba ve funkci člena voleného orgánu obchodní korporace nejednala s péčí řádného hospodáře, vyplývají z ustanovení § 53 zákona o obchodních korporacích, podle kterého osoba, která porušila povinnost pé