Stručný přehled změn ve mzdové oblasti od 1. 1. 2024

Vydáno: 12 minut čtení

Tento příspěvek obsahuje stručný přehled změn, ke kterým dojde (by mělo dojít) od 1. 1. 2024 oproti roku 2023 v oblasti mezd a platů, a to především co se týká pracovního práva, zdaňování příjmů, odvodů pojistného, nemocenských dávek, zaměstnanosti a důchodů apod. Jedná se zejména o četné změny plynoucí z konsolidačního balíčku, zavedení nároku na placenou dovolenou u dohod o pracích mimo pracovní poměr, dále jde o změny, které mají charakter každoročních valorizačních úprav různých sazeb a parametrů. Některé z těchto změn jsou ještě poněkud nejisté.

Stručný přehled změn ve mzdové oblasti od 1. 1. 2024
Ing.
Miroslav
Bulla
V oblasti pracovního práva se od 1. 1. 2024 zvýší
minimální a zaručená mzda
. V současnosti není toto zvýšení schváleno vládou. V roce 2023 minimální mzda činí 17 300 Kč měsíčně resp. 103,80 Kč za hodinu.
 
Nárok na dovolenou u dohod o pracích mimo pracovní poměr
Dne 1. 1. 2024 nabude účinnosti část novely zákoníku práce č. 281/2023 Sb. týkající se nároku na dovolenou u dohod o provedení práce (DPP) a dohod o pracovní činnosti (DPČ). U dohodářů tak vznikne nově od 1. 1. 2024 nárok na placenou dovolenou.
Nárok na dovolenou vznikne za předpokladu, že dohodář bude mít u zaměstnavatele sjednanou dohodu alespoň 4 týdny (tedy 28 dnů) a zároveň odpracuje alespoň 4násobek své fiktivní týdenní pracovní doby. Fiktivní týdenní pracovní dobou pro účely výpočtu dovolené bude vždy 20 hodin týdně (bez ohledu na skutečně odpracované hodiny). Aby zaměstnancům na DPP či DPČ vznikl nárok na dovolenou, musí tak u stejného zaměstnavatele odpracovat minimálně 80 hodin za kalendářní rok. Obě podmínky (28 dnů + 80 hodin) musí být splněny současně.
Zda vznikne či nevznikne nárok na dovolenou (za splnění obou výše uvedených podmínek), se posuzuje za každý kalendářní rok samostatně a za každý pracovní poměr samostatně. Ostatní podmínky pro výpočet délky dovolen