Možná doporučení a přijatá opatření v daňové oblasti související s koronavirem

Vydáno: 23 minut čtení

V současné době prakticky celý svět bojuje s epidemií koronaviru a přijímá opatření k zamezení jeho dalšího šíření. Tato opatření samozřejmě mají mimořádný negativní dopad na ekonomiku a jednotlivé fyzické i právnické osoby. Česká republika přijala ke zmírnění těchto dopadů některá opatření, která by měla pomoci zejména podnikajícím subjektům tento nepříznivý dopad překlenout. V následujícím příspěvku bychom chtěli o těchto opatřeních blíže informovat.

Možná doporučení a přijatá opatření v daňové oblasti související s koronavirem
Ing.
Zdeněk
Morávek
 
Posunutí termínu podání přiznání a úhradu daně z příjmů
Prvním významným opatřením je automatické posunutí termínu pro podání a současně úhradu daně z příjmů, a to pro fyzické i právnické osoby. Termín je posunut pro všechny poplatníky do 1. 7. 2020 s tím, že není nutné o tento odkad individuálně žádat a není nutné splnit žádné speciální podmínky. Současně s tímto posunem termínu nejsou spojeny žádné sankce. To vyplývá přímo z Rozhodnutí o prominutí příslušenství daně a správního poplatku z důvodu mimořádné události čj. MF-7108/2020/3901-2 zveřejněném ve Finančním zpravodaji č. 4/2020. Z bodu III. tohoto rozhodnutí vyplývá, že se promíjí pokuta podle § 250 odst. 1 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „daňový řád“), za opožděné podání daňového přiznání nebo vyúčtování za zdaňovací období roku 2019 a podle bodu IV. je potom promíjen úrok z prodlení podle § 252 daňového řádu a úrok z posečkané částky podle § 157 daňového řádu na dani z příjmů za zdaňovací období roku 2019, vyjma úroku z prodlení nebo úroku z posečkané částky, které se váží k nedoplatku na dani z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti odváděné plátcem. Toto prominutí se týká daňových subjektů, kteří mají jinak povinnost podat daňové přiznání v neprodloužené lhůtě (tedy nemají povinný audit nebo nemají daňového poradce) za podmínky, že k podání daňového přiznání za zdaňovací období roku 2019 dojde nejpozději dne 1. 7. 2020 a že dojde k úhradě daně z příjmů za zdaňovací období roku 2019 nejpozději dne 1. 7. 2020.
PŘÍKLAD 1
Pan Novák podniká na základě živnostenského oprávnění, provozuje řemeslnou živnost. Vede daňovou evidenci, takže nemůže mít povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, a ani nevyužívá služeb daňového poradce. Vzhledem k epidemii koronaviru se mu nepodařilo včas uzavřít rok 2019 a daňové přiznání tak podal až v průběhu června roku 2020.
Jak vyplývá z výše uvedeného, pokud pan Novák podá daňové přiznání do 1. 7. 2020, bude mu automaticky prominuta pokuta za opožděné podání daňového přiznání, a pokud bude daň zaplacena do 1. 7. 2020, bude mu automaticky prominut úrok z prodlení za pozdní úhradu daně.
Je potřeba zdůraznit, že posunutí termínu, či přesněji prominutí souvisejících sankcí, se týká pouze daně z příjmů, nikoliv tedy DPH či jiných daní. V těchto případech je nutné postupov